50 akčních filmů, které by měl každý fanoušek žánru vidět (3. část)

50 akčních filmů, které by měl každý fanoušek žánru vidět (3. část)
Od soumraku do úsvitu | Miramax Films

Mission: Impossible – Národ grázlů (2015)

Mission: Impossible - Národ grázlů
Co by to byl za článek o akčních filmech bez Toma Cruise, který se nenechá zastupovat kaskadérem a přesto klidně vyskočí okna výškové budovy a běhá po ní zavěšený na laně. A co jiného by tu mohlo být než kultovní série Mission: Impossible. To, co v prvním díle bylo relativně seriózní špionážní drama (s mírným škobrtnutím na konci s vrtulníkem), se v pokračování přeměnilo v hotové akční inferno, které ale Huntovi moc nesedělo (mohl za něj mimochodem legendární John Woo, který vlastně nenatočil špatný film, jen mizernou M:I) a rovnováhu nabídl až třetí díl, který předvedl od každého trochu. Nastavený styl se plus mínus od té droby udržuje, a protože je kvalita akce vždy velmi vysoké, vybrat konkrétní díl bylo těžké. Nakonec jsem sáhl po pětce, která má asi nejnápaditější akční scény a proto se sem nejvíc hodí.
Nejlepší akční scéna: Mise v opeře

Nájemní vrazi (1995)

Nájemní vrazi
Než se Wachowští pustili do Matrixu, napsali velice svižný a jednoduchý film o střetu dvou nájemných zabijáků, přičemž ten první je ostřílený veterán Sylvester Stallone a ten druhý impulsivní nové eso Antonio Banderas. Ti dva se střetnou při misi, kdy mají oba stejný cíl. Co se akčních scén týče, jsou celkem tradiční, ale hlavní akce spočívá v tempu. Jakmile se oba zabijáci střetnou, začíná nevídaný zážitek, který ukončí až závěrečné titulky.
Nejlepší akční scéna: Banderas vs. Stallone na pohřbu

Nebezpečná rychlost (1994)

Tehdejší kameraman Jan de Bont se rozhodl, že co odkoukal od ostatních, to využije sám ve svém režijním debutu a byl to právě film Nebezpečná rychlost, jenž přes jednoduchou zápletku (bomba v autobuse, rychlost klesne pod padesát a bude bum) dokázal zabavit skvělou hereckou dvojicí, nápaditou režií a scenáristickými zvraty, které film posunuly na novou úroveň. Tempo je přímo (aby se tak řeklo) vražedné a dvě hodiny utečou neskutečně rychle.
Nejlepší akční scéna: Autobus přeskakující nedokončený most

Nelítostný souboj (1995)

Nelítostný souboj
Tahle klasika vypráví o neobvykle vyrovnaném souboji policisty a lupiče, kterých se ujali herečtí velikáni Al Pacinem a Robertem De Nirem. Michael Mann servíruje výborný příběh se skvěle napsanými charaktery a protagonistu i antagonistu vykresluje tak neobvyklým způsobem, že divák neví, komu fandit. Nemluvě o tom, že každé jejich setkání je přímo dechberoucí. Finále představuje přesně to, co mají lidé na filmech tak rádi. Konečné zúčtování je zcela právem jedna z nejpamátnějších scén vůbec.
Nejlepší akční scéna: Přestřelka mezi policií a lupiči na ulici

Neporazitelný: Vykoupení (2010)

Neporazitelný vám možná unikl, protože putoval přímo na video. Scott Adkins aka vězeň Boyka se ve filmu vydává zápasit o “svobodu“ s mistry bojových umění. Každý z nich ovládá jiný styl boje a nuda tu tedy nehrozí. Adkins si na akci dal opravdu záležet a každý úder i kop je cítit, stejně jako propracovaná choreografie a výborná kombinace neotřelých stylů. Tento díl je v sérii sice až třetí, ale pokud jste předchozí neviděli, nezoufejte, každý vypráví svůj příběh.
Nejlepší akční scéna: Finální bitka

Od soumraku do úsvitu (1996)

Opět Tarantino. Nebo, spíš Rodriguez. Oba dva už v tomto speciálu byli zmínění, ale jaké to je, když oba spojí síly? Tušíte správně - bomba! Tarantino napsal scénář a původně měl i točit, nakonec ale přenechal režii svému kamarádovi Robertovi a sám se ujal jedné z rolí. Výsledek je zajímavý mix ulítlé fantasy a gangsterky, kde se v jednom baru sejde pár lidí a dost upírů. Jediná cesta ven je prostřílet se a protože je u toho Tarantino, nemůže chybět řada hlášek. V hlavní roli se objevil George Clooney a natáčení si zřejmě užil, protože stylovější roli by v jeho filmografii jeden pohledal.
Nejlepší akční scéna: Přestřelka v baru

Odplata (1999)

Odplata
Trochu komornější akční film s Melem Gibsonem v hlavní roli. Příběh vypráví o zloději Porterovi, který je po jedné akci zrazen svým parťáček a ženou. Ti nicméně netuší, že se Porterovi podařilo přežít a nyní se hodlá mstít. Jedná se o adaptaci knihy The Hunter, která u nás vyšla právě pod názvem Odplata a dočkala se několika adaptací. Tato je jí asi nejblíž. Mel hraje ostříleného gangstera, kterého nic nerozhází a je profík každým coulem. Akce se tu drží spíše při zemi, ale je taková správně špinavá a sympaticky oldschoolová. Pokud se vám Odplata s Melem líbí, určitě se podívejte i po režisérském sestřihu, jemuž se věnoval důkladněji Tomáš Chvála v Přehlížených peckách.
Nejlepší akční scéna: Porter vs. čínská mafie

Okrsek 13 (2004)

Okrsek 13
Měli jsme tu přestřelky, rvačky i honičky v autech. Ale ještě jsme nezmínili parkour, aneb když se člověk z bodu A do bodu B dostane pomocí gymnastických triků. Jedním z takových filmů je i Okrsek 13, který má v jedné z hlavních rolí člověka, který je považován za zakladatele parkouru – Davida Bellea. Tenhle Francouz je až neuvěřitelně mrštný a to, co předvádí na panelácích za triky, je opravdu ohromující. Filmu nechybí i nějaký ten příběh a po celou dobu si drží skvělé tempo. Pozornost si zaslouží i pokračování.
Nejlepší akční scéna: Úvodní Balleův útěk před mafiány

Pokrevní bratři (1999)

Pokrevní bratři
Další pecka, která vyšla v roce Matrixu. Pokrevní bratři jsou stylizovanou peckou, jejíž akční scény jsou hodně kreativní a je ohromná škoda, že o tenhle kousek neměl v době uvedení prakticky nikdo zájem Později byl naštěstí objeven na videu a po letech došlo i na (bohužel už slabší) dvojku.
Nejlepší akční scéna: Scéna, kdy detektiv analyzuje místo činu

Police Story (1985)

Police Story
Já vím, že by tu Chan měl být už dříve a víc, ale bylo by až příliš snadné vyplnit seznam jen Jackieho filmy (téměř v každém je něco památného). Proto jsem si dal nelehký úkol vybrat z jeho filmografie jen jeden počin a volba padla na první Police Story. Má minimální rozpočet, potřebné know-how a ochotné kaskadéry, kteří si sáhly na úplné dno. To bylo vše, co Jackie potřeboval na přepsání akčních dějin. Od té doby ze sebe sypal akční filmy jako na běžícím pásu a bylo to právě Police Story, které mu nastartovalo kariéru a dodalo odvahu, že to příště také zvládne. Jsme rádi, že to vyšlo!
Nejlepší akční scéna: Rvačka v nákupáku
Tak zase za týden. Předchozí části najdete tady a tady.