Klasická filmová erotika se vrací do Benátek. Bude papež zuřit i tentokrát?

Klasická filmová erotika se vrací do Benátek. Bude papež zuřit i tentokrát?
Extase (1932) | Czech Centre London
Extase
Extase | Z filmu- distributor
Z dnešního pohledu a optikou současníků, kteří mají přístup k erotice a nahotě na pár internetových kliknutí je pochopitelně Extase úsměvným příkladem z éry, kdy se všichni červenali při letmém polibku či odkryté dámské nožce. Dobové zfilmování erotického vztahu však vyvolalo vskutku šokující reakce. Když byl snímek Gustava Machatého patřící dnes do většiny klasických kinematografických encyklopedií a přehledů uveden v roce 1934 v Benátkách, vzbudil rozruch a nevoli. Papež Pius XI a další "strážci morálky" v čele s fašistou Benitem Mussolinim jej odsoudili.
Extase
Extase
V současnosti Extase zaujme pochopitelně z historického pohledu a dobového kinematografického vývoje. Co bylo před Extasí tabu, změnil Machatý v nové režijní možnosti a posouvání hranic toho, co lze v kinosále vidět a zakusit spolu s dalšími přítomnými diváky.
Machatému se v Extasi podařilo dokonale sladit všechny výrazové prostředky - například na tu dobu nový zvuk. Téma režisérovi nebylo neznámé, proslavil se již předchozím Erotikonem z roku 1929. Symbolika, ruchy, scény téměř bez dialogů a hudba skvěle fungují jako celek. Tehdy mladičká herečka Hedy Lamarr se proslavila a šokovala odvážnými scénami. Později se prosadila v Hollywoodu.
Digitálně restaurovaná verze Extase se vrátí též do českých kin. V plánu je na příští rok.