Od Knihy džunglí po Lvího krále - kolik stojí a vydělávají remaky oblíbených disneyovek?

Od Knihy džunglí po Lvího krále - kolik stojí a vydělávají remaky oblíbených disneyovek?
102 dalmatinů | Disney
Nový Lví král sem ironií osudu tak úplně nepatří, protože jde technicky vzato o animovaný film (leč hyperrealisticky pojatý). Současně jde ale o remake, který vypadá jako hraný a do nové éry disneyovek se počítá, proto ho v žebříčku najdete. I s ním do dnešního dne (pokud pomineme Zlobu 2, která teprve vstupuje do kin a na první tržby čeká) vzniklo 13 filmů navazujících na animované klasiky, z toho na některé diváci již zapomněli. Níže se všem podíváme na zoubek, v rámci hodnocení a hlavně z hlediska úspěšnosti.

Nová kniha džunglí (1994, r. Stephen Sommers)

od-knihy-dzungli-po-aladina-jak-si-vedou-financne-remaky-oblibenych-disneyovek
Nová Kniha džunglí | Disney
Úplně první byla kdysi Nová kniha džunglí od režiséra Mumie a ne, nemusíte se stydět, jestli jste o tomhle filmu nikdy neslyšeli. Nejste sami. Navzdory slušným recenzím snímek díru do světa neudělal, diváci ho ve známkách viděli jen těsně nad průměrem a dodnes se na tom nic nezměnilo.
Rozpočet: $30 milionů
US tržby: $44 milionů
Celosvětové tržby: ? milionů

101 dalmatinů (1996, r. Stephen Herek)

Glenn Close
101 dalmatinů
O dva roky později už se to Disneymu podařilo. Hraní Dalmatini sice měli průměrné recenze (paradoxně o dost horší než Nová kniha džunglí), ale psí oči na diváky zafungovaly a byl z toho celosvětový hit. Pořád ze skromnějšího ranku, ale začalo být jasné, že by tudy mohla vést cesta.
Rozpočet: $75 milionů
US tržby: $136 milionů
Celosvětové tržby: $320 milionů

102 dalmatinů (2000, r. Kevin Lima)

Glenn Close, Gérard Depardieu, Tim McInnerny
102 dalmatinů | 2000 - Disney Enterprises, Inc.
Jenže pak přišel náraz. Namísto snahy o nějakou další adaptaci studio vsadilo na lenivě pojatou dvojku s dalmatiny, která si odškrtla snad všechny možné položky laciných pokračování. Namísto cesty vzhůru přišel pád, kdy dvojka stála více a vydělala mnohem méně. A u Disneyho se stáhli.
Rozpočet: $85 milionů
US tržby: $66 milionů
Celosvětové tržby: $183 milionů

Alenka v říši divů (2010, r. Tim Burton)

Johnny Depp
Alenka v říši divů
Trvalo to deset let, ale studiu se čekání vyplatilo. Hraná Alenka byla totiž ztělesněním slova gamechanger. Přišla ve správný moment, kdy byli ještě diváci zvědaví na nové filmy Tima Burtona a 3D. A byla z toho miliarda! Alenka je oním důvodem, proč u Disneyho začali remaky tak tlačit.
Rozpočet: $200 milionů
US tržby: $334 milionů
Celosvětové tržby: $1,025 milionů

Zloba - Královna černé magie (2014, r. Robert Stromberg)

Angelina Jolie
Zloba - Královna černé magie
Úspěch Zloby nejspíš zaskočil i studio samotné (už vzhledem k tomu, jak rozporuplné ohlasy film vyvolával), ale Angelina Jolie byla v té době na vrcholu a šlo o jednu z mála žen Hollywoodu, které dokázaly vyprodávat kinosály. V kombinaci s Disneyho logem z toho byl velikánský hit, menší než Alenka, ale pořád o několik pater výše, než co bylo (a je) u pohádek běžné.
Rozpočet: $180 milionů
US tržby: $241 milionů
Celosvětové tržby: $758 milionů

Popelka (2015, r. Kenneth Branagh)

Richard Madden, Lily James
Popelka
Po experimentálnější Zlobě přišla klasika v podání Popelky. Její střízlivější přijetí může působit jako zklamání, ale Popelky rozpočet se vešel pod sto milionů a fanoušci si chválili nové pojetí klasiky, takže studio si nakonec mohlo dát film do kolonky úspěchů. I když vydělal "jen" půl miliardy.
Rozpočet: $95 milionů
US tržby: $201 milionů
Celosvětové tržby: $543 milionů

Kniha džunglí (2016, r. Jon Favreau)

Neel Sethi
Kniha džunglí
Další velká trefa do černého, které nepochybně pomohlo to, že film "režíroval chlápek, co dal světu Iron Mana". O hvězdném hlasovém obsazení zvířat nemluvě. Současně jde o první remake, který diváci přijali opravdu nadšeně a v hodnocení ho vyhnali v podstatě na úroveň milovaného originálu.
Rozpočet: $175 milionů
US tržby: $364 milionů
Celosvětové tržby: $966 milionů

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (2016, r. James Bobin)

Johnny Depp
Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Hodně podobná situace jako u 102 Dalmatinů, jen s tím rozdílem, že pokračování Alenky navíc ublížilo mizerné načasování (film přišel do kin pouhý měsíc po Knize džunglí). Pokračování dosud nejúspěšnějšího remaku se příznačně stalo největším propadákem od druhých Dalmatinů.
Rozpočet: $170 milionů
US tržby: $77 milionů
Celosvětové tržby: $299 milionů

Kráska a zvíře (2017, r. Bill Condon)

Dan Stevens, Emma Watson
Kráska a zvíře
Nejpřekvapivější položka, protože film neměl zas tak dobré recenze a i divácké reakce byly z těch vlažnějších. Ale ohlas v kinech? Fenomenální! Hraná Kráska a zvíře se navzdory všem předpokladům stala největším dosavadním hitem téhle vlny a to hlavně díky Spojeným státům, kde z nějakého nepochopitelného důvodu snímek vydělal ohromnou půl miliardu (v rámci domácích tržeb jde dokonce o třináctý nejúspěšnější film historie).
Rozpočet: $160 milionů
US tržby: $504 milionů
Celosvětové tržby: $1,263 milionů

Kryštůfek Robin (2018, r. Marc Forster)

Ewan McGregor
Kryštůfek Robin | Walt Disney Studios
Kryštůfek Robin si nezískal dobrou pověst trailery, v nichž působili původně animovaní hrdinové poněkud strašidelně. Recenze nakonec byly slušné, ale i tak se diváci ve velkém do kin nevydali a snímek propadl. Těžko říct, zda vinou mizerného marketingu, nebo už jsme z Púa zkrátka jen vyrostli.
Rozpočet: $75 milionů
US tržby: $99 milionů
Celosvětové tržby: $197 milionů

Dumbo (2019, r. Tim Burton)

Dumbo
Dumbo | Walt Disney Studios
Měla to být sázka na jistotu, jenže Burton z roku 2019 má daleko do toho hravého tvůrce, který lákal před téměř dekádou na první Alenku. Nový Dumbo postrádá kouzlo originálu a jeho změny jsou vesměs jen k horšímu. Kritici hraného Dumba "ocenili" jako jeden z nejhorších remaků a diváci jim svým slabým zájmem, který z filmu udělal propadák, dali za pravdu.
Rozpočet: $170 milionů
US tržby: $114 milionů
Celosvětové tržby: $351 milionů

Aladin (2019, r. Guy Ritchie)

Mena Massoud, Will Smith
Aladin | Walt Disney Studios
Aladin naopak překvapil - od počátku ho provázela kontroverze pro pojetí Džina a i recenze snímek nešetřily. Diváci se ale postavili na zadní a zatímco kritici film viděli jako průměr, "obyčejný" návštěvník kina si ho cenil na cca 7 z 10. A co je důležité, jde o obrovský hit! Miliardu tu vážně nikdo netipoval.
Rozpočet: $183 milionů
US tržby: $355 milionů

Celosvětové tržby: $1,050 miliardy

Lví král (2019, r. Jon Favreau)

Lví král
Lví král | Walt Disney Studios
Největší Otesánek, pokud jde o rozpočet. Čtvrt miliardy nicméně nestál nový Lví král bez důvodu. Jde totiž cestou fotorealistické grafiky (tedy vlastně dělá to, o co se kdysi pokoušela dnes již zapomenutá filmová adaptace Final Fantasy) a studio využilo opravdu veškeré možnosti, jaké jim současné technologie nabízejí. Výsledek je vizuálně dechberoucí, v rámci obsahu se můžeme dohadovat. Důležitá jsou každopádně čísla. A ta jsou obrovská!
Rozpočet: $260 milionů
US tržby: $540 milionů

Celosvětové tržby: $ 1,649 miliardy
Abychom si to ve zkratce shrnuli: dosavadním největším hitem je Lví král. Recenzenti vidí jako nejlepší remake Knihu džunglí z roku 2016, diváci ji řadí stejně vysoko, nicméně na stejnou úroveň někteří řadí zmíněného nového Lvího krále. Za nimi se ve známkách trochu nečekaně drží Aladin.
Vyznáte se v zákulisí disneyovských remaků?