Český mistr reklamních videí a vzácná nemoc ve filmu

Český mistr reklamních videí a vzácná nemoc ve filmu
Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera | Film Servis Festival Karlovy Vary
Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera
The True Adventure of Wolfboy | Film Servis Festival Karlovy Vary
O čem to je: Paul (Jaeden Lieberher) je samotář, který občas prohodí slovo s otcem. Matka od nich dávno odešla, dost brzy na to, aby si ji zamlklý mladík uchoval v oblaku iluze. Získat přátele je pro Paula prakticky nemožné, od narození se od vrstevníků drasticky odlišuje – trpí nemocí zvanou hypertrichóza, jeho tělo včetně tváře pokrývá husté ochlupení vzbuzující na první pohled v okolí strach a averzi. V den třináctých narozenin se Paul rozhodne vzít osud do vlastních rukou a hnán snahou získat odpovědi na nevyřčené otázky vyhledat matku. (MFF Karlovy Vary)
Martin Krejčí
Martin Krejčí | Film Servis Festival Karlovy Vary
Režisér Martin Krejčí uvedl svůj celovečerní debut pojmenovaný Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera na letošním karlovarském festivalu. Dle vlastních slov šlo o dojemný návrat na místo, kam se vždycky rád vrací; nyní se zde představil v poněkud nové úloze a před uvedením filmu měl silnou trému. V rámci tématických rozhovorů sdělil, že casting na hlavní roli chlapce postiženého vzácnou chorobou byl dost zapeklitý; musel adepty vybírat podle očí a oblečené do helmy, neboť filmová postava má ve snímku na hlavě kuklu a celá jeho tvář je zarostlá ochlupením. "Pro mě nebylo hlavním tématem postavení outsidera ve společnosti, ale uvědomění si, že jsme všichni minorita. Každý jsme něčím jiný. Všichni zažíváme pocit osamění," uvedl Krejčí v rámci festivalového interview.
Kromě Jaedena Lieberhera (hororová série To) se v Krejčího filmu, který se natáčel v USA za pomoci tamního štábu a herců, představí hvězdy jako John Turturro (Big Lebowski) nebo Chloë Sevigny (Kluci nepláčou). Datum premiéry filmu zatím nebylo zveřejněno.
John Turturro
John Turturro | če
Zdá se, že po Ivanu Zachariášovi, který před lety rozjel po reklamách též působivou kariéru seriálového autora (Pustina, Bez vědomí), se další výrazný tuzemský tvůrce komerčních videí (navíc stejně jako Zachariáš spjatý s tvorbou karlovarských festivalových znělek) pokouší prosadit na poli klasického celovečerního filmu. Držím palce.
Martin Krejčí, Mel Gibson