„Víš, že je mi dvanáct, nevadí ti to?“ Válka s internetovými predátory může začít

„Víš, že je mi dvanáct, nevadí ti to?“ Válka s internetovými predátory může začít
V síti | Česká televize
Připravovaný dokument pojednávající o zneužívání dětí na internetu točí Vít Klusák spolu s Bárou Chalupovou. Co je během prvních dnů projektu V síti překvapilo nejvíc? „Za deset dnů oslovilo naše herečky dva a půl tisíce mužů,“ říká k natáčení dokumentarista Vít Klusák. „Připadá nám důležité otevřít samotný fenomén, aby se o tom bavili rodiče s dětmi. Spousta rodičů by pravděpodobně dvanáctiletou holčičku nepustila přes noc na diskotéku. Ale klidně ji nechají tři čtyři hodiny za zdí u Facebooku a vůbec nepřemýšlejí, že je vystavená možná daleko většímu nebezpečí, než kdyby s kámoškama někde trsala.“
V síti
V síti | Hypermarket Film
Jen ze statistik vyplývá, že bezmála čtvrtina českých dětí (22 %) na vlastní oči zažila, že před nimi někdo masturboval prostřednictvím webkamery. Tato čísla navíc meziročně̌ narůstají. Alarmující je i zjištění, že většina rodičů o výše uvedeném nic netuší, čehož virtuální útočníci pochopitelně̌ využívají.
Tvůrci snímku spustili podobně jako v případě předchozího filmu Víta Klusáka Svět podle Daliborka (2017) crowdfundingovou kampaň. A vybraná částka upozornila na to, o jak silné a palčivé téma se jedná. Autoři v kampani žádali na postprodukční práce 850 tisíc korun, ve výsledku však vybrali víc než třikrát tolik, přes 3 miliony korun.
V síti
V síti - režisér Vít Klusák | Česká televize
V hlavních rolích snímku se představily plnoleté dívky, které měly za úkol stylizovat se do rolí dívek pod hranicí zákona a komunikovat s muži na internetových chatech a sociálnících sítích. Snímek V síti bude mít v českých kinech premiéru v březnu příštího roku.
5 hodin, 83 mužů a 12letá dívka. Šokující fakta o zneužívání v novém dokumentu
Téma3. 5. 2019
5 hodin, 83 mužů a 12letá dívka. Šokující fakta o zneužívání v novém dokumentu