Český film ve světě: Uhrane radost ze života, pokřivené vztahy nebo setkání se smrtí?

Český film ve světě: Uhrane radost ze života, pokřivené vztahy nebo setkání se smrtí?
Pouštět draka | ASFK
Pouštět draka
Pouštět draka | ASFK
Česko-slovensko-polský koprodukční snímek režiséra Martina Smatany nazvaný Pouštět draka, který byl úspěšně uveden na letošním MFF Berlinale v sekci Generation, zařadil festival v Annecy do soutěžní sekce Young Audiences Short Films in Competition. Film pojednává o domku na kopci, v němž žije chlapec se svým starým dědou. Je podzim a vítr čím dál tím víc znepříjemňuje starému muži život. Naopak malý chlapec si počasí užívá a touží létat vysoko v oblacích...
Dcera
Dcera | MAUR film
Snímek Dcera režisérky Darii Kashcheevy, který diváci uvidí v sekci Graduation Short Films in Competition, se věnuje komplikovanému vztahu mladé dívky a jejího otce. Převládne vzpomínka na otcovu lhostejnost nad touhou po lásce? Podaří se jim získat zpět ztracený vztah?
Spolu sami
Spolu sami | Státní fond kinematografie
Třetím z trojice českých zástupců na francouzském festivalu bude film Spolu sami režisérky a studentky pražské FAMU Diany Cam Van Nguyen. Krátký snímek pojednávající o životě po ztrátě milované osoby je kombinací hraných a animovaných pasáží. Film sleduje trojici mladých lidí, kteří byli předčasně vystaveni kontaktu se smrtí blízké osoby. Snímek se letos představil divákům festivalu v Rotterdamu a získal cenu pro nejlepší experimentální dokument na MFDF Ji.hlava 2018.