Premiéry v kinech: Netradiční detektiv potkává tajuplného zabijáka ze slovenských hor

Premiéry v kinech: Netradiční detektiv potkává tajuplného zabijáka ze slovenských hor
Trhlina | TV JOJ (detail fotky)
POKÉMON: DETEKTIV PIKACHU (režie: Rob Letterman)
Pokémon: Detektiv Pikachu
Pamatujete na Pokémony? Pikachu a spol. bavil díky seriálům a videohrám. Nyní to dotáhl až na filmové plátno a rozhodně není radno se tomuhle "Japonci" posmívat. Děj se točí kolem Pikacha, který řeší detektivní případy a je obklopen starými známými postavičkami. A světe div se, zabaví se děti i dospělí. Snímek navíc oplývá nebývale vyladěným a působivě namixovaným vizuálem odkazujícím na řadu kultovních snímků.
Tuzemští recenzenti prozatím dávají solidních 67 procent a adaptaci podle videohry řadí mezi to lepší, co se na poli "proklínaného" filmového žánru v posledních letech (dekádách) urodilo. Tohle vypadá na parádní oddechovku.

TRHLINA (režie: Peter Bebjak)
Mysteriózní detektivka šmrncnutá hororem, která se odehrává ve slovenských horách? Seznamte se s Trhlinou zkušeného režiséra Petra Bebjaka (jeho mini-série Spravedlnost získala Českého lva). Děj found footage snímku se točí kolem záhadných zmizení v tribečském pohoří. Tým mladých lidí se po 70 letech vydává na místo činu. A jak se zdá, ani po té době se vražedný "genius loci" nevytratil.
Snímku s nepříliš originálním námětem, na němž upoutají především slovenské kulisy a solidní herecké výkony, prozatím tuzemští recenzenti dávají 64 procent. Což není vůbec málo.

SNĚŽÍ! (režie: Kristina Nedvědová)
Sněží!
Babička, matka a dvě sestry v jednom domě a na jedné zahradě v celovečerním debutu Kristiny Nedvědové. „Sněží! je film o rodině a o tom, jak moc bychom si přáli být v jejím kruhu šťastní a svobodní,“ říká režisérka a scenáristka Nedvědová. V hlavních rolích komediálního dramatu se představí například Petra Nesvačilová, Vanda Hybnerová nebo Alena Mihulová.
Recenzenti prozatím snímku dávají 48 procent.

TRANZIT (režie: Christian Petzold)
Godehard Giese, Franz Rogowski, Christian Petzold, Maryam Zaree, Paula Beer | Film Europe
Německý režisér Christian Petzold hledá odpovědi na otázky evropské migrace a identity. Drama Tranzit pojímá dost neobvykle, když na něj navléká historickou linku německé okupace Francie z období druhé světové války. Pochopíme tak lépe složitosti současného světa?
Tuzemští recenzenti se na tom neshodnou a prozatím snímku dávají 63 procent. V hlavních rolích vystupují výrazní němečtí herci mladé generace, kteří se již stihli uplatnit i v mezinárodních projektech - Paula Beer (Nikdy neodvracej zrak) a Franz Rogowski (Láska mezi regály).

Seznam všech květnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.