Filmaři natáčejí o československém outsiderovi, jehož vůle a touha vyhrávat z něj učinily sportovní legendu

Filmaři natáčejí o československém outsiderovi, jehož vůle a touha vyhrávat z něj učinily sportovní legendu
Z natáčení filmu o Emilu Zátopkovi | Lucky Man Films - Dušan Martinček
Magazín Runner’s World prohlásil Emila Zátopka za jednoho z největších běžců všech dob. Příběh o přerodu neduživého chlapce v muže, jenž na Olympiádě v roce 1952 získal tři zlaté medaile a zároveň ve všech těchto disciplínách dosáhl světových rekordů, se stal legendou o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje další sportovce po celém světě. Mezi nimi je i australský rekordman Ron Clarke. Ten v roce 1968 navzdory očekáváním promarní svou pravděpodobně poslední šanci na olympijskou medaili, když během klíčového závodu utrpí vážný zdravotní kolaps. Během rekonvalescence propadne pochybám o smyslu vlastní kariéry. Nakonec se rozhodne vydat za Emilem Zátopkem, jehož od začátku bezmezně obdivuje. Příběhová linka rozhovoru Rona Clarka s Emilem Zátopkem nás retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a dohromady se spojuje v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí.
Martha Issová, Václav Neužil (II), David Ondříček
Martha Issová, David Ondříček a Václav Neužil během natáčení | Lucky Man Films - Dušan Martinček
„Životní příběh Emila Zátopka je pro mě obrovskou výzvou,“ říká režisér David Ondříček. „Je to téměř klasický příběh outsidera, kluka s pisklavým hláskem, kterého si pletli s holčičkou a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, zarputilého a nezlomného, který se stal legendou. Osamělého, přemýšlivého běžce a zároveň veselého mluvky, který touží po obdivu. Atleta s obrovskou touhou porazit své soupeře a pak jim láskyplně věnovat zlatou medaili.“
Pro celý projekt, který se dotýká často velmi osobních životní situací, bylo velmi důležité získat podporu Dany Zátopkové, ženy, po jejímž boku strávil atlet celý život. „S Danou Zátopkovou jsem se seznámil před pěti lety. Vysvětlil jsem jí, že chci natočit opravdový příběh Emila Zátopka. Zároveň však nemůžu obsáhnout všechno. Pro náš film jsem ji získal. Vztah dvou mimořádných sportovců byl plný humoru a štěstí, ale zároveň oba museli v životě překonat velké množství překážek, a právě to by mělo být i nosným motivem našeho příběhu,“ dodává David Ondříček.
Václav Neužil (II)
Zátopek | Lucky Man Films - Dušan Martinček
Do hlavních rolí Emila a Dany Zátopkových obsadil režisér herce Václava Neužila (Zkáza Dejvického divadla) a Marthu Issovou (Dukla 61). Oba představitelé museli projít náročnou sportovní přípravou. Václava Neužila připravoval trenér Jan Pernica, který kromě tréninků jej bude koučovat i ve sportovních scénách přímo na natáčení, a také pomáhá vybrat běžecké doubly a herce do menších běžeckých rolí. Marthu Issovou připravuje trenér hodu oštěpem Rudolf Černý, několik tréninků měla i s dvojnásobnou olympijskou vítězkou a trojnásobnou mistryní světa Barborou Špotákovou, společně i navštívily Danu Zátopkovou.
Martha Issová
Zátopek | Lucky Man Films - Dušan Martinček
Hlavní část natáčení by měla proběhnout v srpnu a září tohoto roku. „Dvojníky“ získá také sportovní prostředí. Velké olympijské stadiony se budou točit v Brně na stadionu Za Lužánkami, který se k tomuto účelu speciálně upravuje. Tvarem, velikostí i povrchem vyhovuje potřebám filmu a město Brno vyšlo spolupráci na filmu vstříc. Na originálním stadionu v Helsinkách, kde se Zátopek dočkal svých největších vítězství, již není možné klíčové scény natočit, nicméně brněnský stadion jej pro natáčení plnohodnotně nahrazuje.
Kameramanem filmu je Štěpán Kučera (Pustina), architektem Jan Vlasák (Ve stínu) , kostýmní výtvarnicí Kateřina Štefková (Sedmero krkavců). Jan P. Muchow (Samotáři), který se autorsky podílel na scénáři, složí k filmu hudbu.
Film vzniká v produkci Davida Ondříčka a Kryštofa Muchy (Anthropoid) ve společnosti Lucky Man Films, koproducentem projektu je Česká televize, Z Films a Barrandov Studio. Film Zátopek je realizován za podpory Státního fondu kinematografie a s podporou Českého olympijského výboru.
Fenomenální běžec, jehož výkon nejspíš nebude nikdy překonán. Chystá se film o Zátopkovi
Filmy1. 8. 2018
Fenomenální běžec, jehož výkon nejspíš nebude nikdy překonán. Chystá se film o Zátopkovi