Trailer: Nová československá pohádka představuje tři hodně netradiční sudičky

Trailer: Nová československá pohádka představuje tři hodně netradiční sudičky
Hodinářův učeň | BontonFilm
Hodinářův učeň
O čem to je: Nad kolébkou novorozeného Urbana (Michal Balcar) stojí tři sudičky: dva dobří duchové osudu (Václav Neužil, Jaroslav Plesl) mluví o bohatství a lásce, zlá sudička (Jana Plodková) o chudobě a nekonečných strastech. Čí sudba bude silnější? Z Urbana se brzy stává sirotek, kterého se ujme lakotný mistr Hodinář (Viktor Preiss) a vezme ho do učení. Když Urban dospěje, zamiluje se do hodinářovy dcery Laury (Dana Droppová) a mistr pro jistotu pošle svého učně do světa hledat hodinky, o kterých nikdo neví, jestli vůbec existují. Bájné hodinky, které umí varovat před smrtí. Pokud je nepřinese, Laura se Urbanovou ženou nikdy nestane. Urban se vydává na dalekou cestu plnou překážek a úkolů, které musí překonávat statečností, hodinářským umem a dobrým srdcem. V patách má i své tři sudičky, dvě pomáhají a jedna škodí. (Bontonfilm)
Hodinářův učeň
Hodinářův učeň | BontonFilm
„Je to chytře napsaná pohádka, která nedělá z diváků a hlavně z dětí hlupáky,“ vysvětlil představitel hlavní role Urbana, mladý herec Michal Balcar. „Moje postava se pere s překážkami, které mu Lichoradka klade do cesty, aby získala Lauru. Bojuje o lásku, s čímž se rozhodně ztotožňuji,“ dodal.
„Stejně jako v každé pohádce, i v té naší je dobro a zlo. Zlá sudička Lichoradka chce změnit sudbu svých hodných bratrů Rodovoje a Rodovíta, kteří malému Urbanovi přiřkli velké bohatství a lásku krásné Laury. To se mu ale snaží překazit lakomý a chamtivý Hodinář, jenž touží hlavně po svém vlastním obohacení, ponoukán Lichoradkou, kvůli které se cesty osudu nečekaně klikatí,“ popsal scénář pohádky producent filmu Pavel Berčík z Evolution Films.
Jitka Rudolfová, Jana Plodková
Režisérka Jitka Rudolfová a herečka Jana Plodková během natáčení Hodinářova učně. | Evolution Films/Zuzana Panská
„Já bych svoji postavu specifikovala spíš jako velice zákeřnou. Jejím úkolem je vytvořit při předpovídání budoucnosti novorozencům co nejvíce překážek do života, a tak vždycky připraví tu nejpeprnější,“ svěřila se Jana Plodková, která pro tuto roli „zošklivěla“ pod rukama umělecké maskérky.
Premiéra filmu Hodinářův učeň se uskuteční 15. srpna 2019. Distributorem je společnost Bontonfilm.
Hodinářův učeň
Viktor Preiss