Budou vesničané kvůli hladu obětovat novorozeně? Režisér Hejkala točí Divoký hon

Budou vesničané kvůli hladu obětovat novorozeně? Režisér Hejkala točí Divoký hon
Lesapán | archiv
Divoký hon je součástí mezinárodního koprodukčního projektu Jinací, jehož další dva snímky vzniknou v Polsku a na Slovensku. Společnost Bionaut chce Divokým honem navázat na úspěchy krátké temné pohádky Lesapán (2015) stejného autorského týmu a zároveň tak rozvířit zájem o celosvětově populární temný žánr. Snímek Divoký hon, jehož vývoj podpořil Státní fond kinematografie, se odehrává ve středověké vesnici plné démonických masek. V kině bude k vidění v roce 2021.
Vratislav Šlajer
Vratislav Šlajer | Jan Dvořák / Bionaut Films
„Pohádka Lesapán bezpochyby přispěla ke zvednutí zájmu o temný žánr v Čechách a vznikající Divoký hon je tak logickou návazností. Mysteriózní hororový film je inspirovaný středoevropskými mýty, které sleduje očima prokletých bytostí. Svým pojetím nadchne i milovníky temných příběhů s prvky fantasy a tematicky laděných počítačových her,“ říká producent Vratislav Šlajer. Krátký film Lesapán byl nominovaný́ na Cenu Magnesia za nejlepší́ studentský́ film, koupilo ho HBO Europe a byl uveden na více jak 60 festivalech po celém světě, kde získal několik ocenění. Nyní je k vidění zdarma na platformě Planet Dark.
Divoký hon, temný hororový snímek o hladovějící vesnici, která obětuje za blahobyt novorozeně nadpřirozeným bytostem, je pro všechny tvůrce celovečerním debutem. Autoři věří, že obstojí ve srovnání se zahraniční produkcí. S příchodem bezejmenného kluka začnou ve středověké vesnici těžké časy – vysychá studna a kazí se jídlo. Kluk tvrdí, že právě jeho před patnácti lety vesnice obětovala, ale nebyl tou správnou obětí. Začíná tak napínavé hledání vyvoleného dítěte. Pokud se nenajde, hrozí, že celá vesnice lehne popelem. Lidé si navíc začínají šuškat, že se možná vrací Divoký hon, který do vesnice přinese znovu hlad a zmar.
Divoký hon
Divoký hon | 4press
Jedním z hlavních záměrů vzniku Divokého honu je oživit tradici starých českých legend a pověstí, tradici erbenovskou, později možná i váchalovskou sahající až do jisté inspirace Ladislavem Klímou,“ říká dramaturg filmu Vojtěch Mašek.
Divoký hon je součástí antologie Jinací zahrnující filmy Vodník a Hejkal, které vznikají v Polsku a na Slovensku. Všichni tvůrci se inspirují středoevropskou historií, lidovou slovesností a folklorem, přičemž každý ze tří filmů vypráví jeden samostatný příběh prokleté bytosti prostřednictvím temné mýtické pohádky. Antologie postupuje proti proudu času napříč staletími, divák se tak ve všech třech snímcích v různých historických obdobích seznamuje s démonickými postavami a sleduje příběh jejich očima.
"Temný a hlavně hororový žánr sice u nás i ve světě zaznamenává comeback, což je vidět jak na návštěvnosti v kinech, tak na obsahu platforem, jako je Netflix nebo Amazon. Českému filmovému prostředí však temná žánrová tvorba chybí,"dodává Šlajer, jenž Divoký hon produkuje v rámci specializované sekce své společnosti nazvané Bionaut Dark. Autorem námětu všech tří filmů je Petr Koubek, dramaturgem Vojtěch Mašek, exekutivním producentem je právě Vratislav Šlajer a producentem Jakub Košťál. Režírovat bude autor Lesapána Pavel Soukup.
Pavel Soukup
Lesapán