Okamura není jen Tomio aneb Tři japonští bratři v jednom filmu

Okamura není jen Tomio aneb Tři japonští bratři v jednom filmu
Český žurnál: Bratři Okamurovi - Osamu, Tomio a Hayato na fotce z roku 1996 | Hypermarket Film
Český žurnál: Bratři Okamurovi
Český žurnál: Bratři Okamurovi
O čem to je: Populistický politik, hluboce věřící křesťan a úspěšný architekt. Tři bratři a každý úplně jiný. Netradiční pohled za dveře jedné česko-japonské rodiny. Tomio Okamura se z podnikatele v cestovním ruchu proměnil v úspěšného politika, který rozděluje společnost svými extrémními postoji. Starší bratr Hayato Okamura je přesvědčeným křesťanským demokratem, pro něhož je slušnost nade vše. Nejmladší Osamu Okamura se věnuje urbanismu a snaží se mít pochopení pro různé názory. Jak nesourodou bratrskou trojici formovalo nelehké česko-japonské dětství? A dokážou spolu vyjít dnes, kdy každý stojí na jiném břehu? Dokument nabízí hlubší pohled do zákulisí rodiny a jejích spletitých vztahů. Mikrosvět bratrů Okamurových jako by byl typickým příkladem rozdělení dnešní české společnosti. (Jeden svět)
Filip Remunda se v dokumentu, který vznikl v rámci cyklu Český žurnál ve společnostech Hypermarket Film a Česká televize, věnuje kromě reálií z českého prostředí též historii rodiny Okamurových sahající až do Japonska. Když bratři Okamurovi odešli v dětském věku s matkou z Japonska, o nejstaršího Hayata se po dobu matčiny nemoci starala babička a Osamu s Tomiem se ocitli na necelý rok v dětském domově. Z pokračujícího příběhu jedné rodiny přitom vzešly rozdílné osudy.

Trailer:

Politická kariéra přivedla Hayata a Tomia na opačné strany ideového spektra. Hayato zasvětil svůj život křesťanským hodnotám a hledání konsensu, Tomio „ochraňuje“ český lid před vlnou imigrantů, přinášejících „žloutenku, tuberkulózu či záškrt,“ jak sám vysvětluje v úvodu filmu. S jeho postoji se přitom ve filmu seznamujeme pouze prostřednictvím veřejných vystoupení a archivních materiálů, protože natáčení s režisérem Remundou vícekrát odmítl. Nejmladšího bratra Osamu, který se věnuje architektuře, zase potkáváme na demonstraci za práva Romů. A i když se nestal profesionálním politikem, tak za politiku považuje už jen samotné chápání veřejného prostoru, v jehož rámci usiluje o rovnoprávné spolužití všech skupin obyvatel.
Bratři Okamurovi jsou na jednu stranu naprosto rozdílné osobnosti, mají nicméně též zodpovědnost pro rodinný život a hodnoty, které jim byli vštípeny díky japonské tradici. Česká veřejnost zná Hayata, Tomia a Osama jako trojici kohoutů častující se skrze média často nelichotivými výrazy. Nový dokument Filipa Remundy by to měl rozšířit o hloubku a lidský rozměr. A v neposlední řadě též přednáší jednu z palčivých otázek: "Stojí za to rozhádat se kvůli politice? Nejsou mezilidské vztahy výš než ideologie?"
Český žurnál: Bratři Okamurovi
Český žurnál: Bratři Okamurovi