Zemřel herec Jiří Pecha. Proslavil se jako "babička" a vůdce loupežníků

Zemřel herec Jiří Pecha. Proslavil se jako "babička" a vůdce loupežníků
Jiří Pecha | Divadlo Husa na provázku
Obrázek článku
Jiří Pecha se narodil na konci války, 12. listopadu roku 1944, v Třebíči do ochotnické rodiny. Vyučil se mechanikem, ale zakotvil na brněnské JAMU, kde se setkal se svým celoživotním souputníkem Boleslavem Polívkou. Ti dva stáli u samotného zrodu kultovní brněnské scény divadla Husa na provázku. Pecha na to před lety zavzpomínal pro web ČT24. „Když Bolek začínal, mně zbýval rok do promoce, a tak jsme se znali hlavně z hospod. Kromě lumpáren jsme dělali společně divadlo. Ještě na škole totiž na popud našich profesorů vznikla Husa na provázku.“
Jiří Pecha (1944 - 2019) Český divadelní a televizní herec. Je vyučeným automechanikem, vystudoval i JAMU...
Jiří Pecha
Jiří Pecha a Boleslav Polívka | Antonín Růžička
Divadlo zprvu Pecha táhl ještě jako student. V legendárním souboru se později objevil po boku Jiřího Bartošky či Karla Heřmánka. Pechovou doménou byla pantomima a jeho "nejlepším" parťákem na prknech i mimo ně se stal Boleslav Polívka. Na divadle se Pecha nicméně proslavil svéráznou adaptací Babičky Boženy Němcové, když si zahrál i hlavní postavu. Za úlohu byl Jiří Pecha oceněn Cenou Alfréda Radoka, dokázal se však položit i do vážnějších rolí, když ztvárnil například Krále Leara.
Televizní a filmoví diváci budou znát Jiřího Pechu z komediální pohádky Lotrando a Zubejda (1997), v níž se ujal role šéfa loupežníků. Dále se objevil ve snímcích Anděl Páně (2005), Musíme si pomáhat (2000) nebo Pupendo (2003). Na kontě měl přes padesát filmových a seriálových rolí.
Jiří Strach, Jiří Pecha
Jiří Pecha