Co si nesmíte nechat ujít v kinech v březnu 2019

Co si nesmíte nechat ujít v kinech v březnu 2019
My | Universal Pictures
Brie Larson
Captain Marvel | Marvel Studios
CAPTAIN MARVEL
Datum premiéry: 7. 3. 2019
Žánr: Akční, sci-fi
Režie: Anna Boden, Ryan Fleck
Index natěšenosti: 7 z 10
Brie Larsen v roli Captain Marvel má nakopnout ženské komiksové superhrdinky od Marvelu. Což je jedna z mála disciplín, v kterých slavné studio zaostává před DC konkurentem. Očekávaný film míří do kin už zítra, na webu RottenTomatoes je 86 procent kladných recenzí. První tuzemské zmínky nicméně o bůhví jaké řachandě nehovoří. Tak uvidíme. Každopádně se ale o jedná o jednu z nejočekávanějších novinek března.
Captain Marvel

Mahershala Ali, Viggo Mortensen
Zelená kniha | Universal Studios
ZELENÁ KNIHA
Datum premiéry: 7. 3. 2019
Žánr: Drama, komedie, životopisný
Režie: Peter Farrelly
Index natěšenosti: 6.5 z 10
Držitel tří Oscarů, včetně sošky za nejlepší loňský film, zamíří do českých kin taktéž zítra. Zelená kniha slibuje herecký koncert Mahershala Aliho a Vigga Mortensena, kteří se v rolích černošského virtuóza a bělošského šoféra vydávají na rasistický jih USA. Skutečným příběhem inspirovaná road movie, v níž běloch není jen rasista a černoch pouze tím, kdo trpí, prozatím od tuzemských recenzentů dostala známku 79 procent. Jedná se nicméně o poměrně tendenční podívanou.
Zelená kniha

Skleněný pokoj
Skleněný pokoj | Barbora Jančárová - (c) Infilm Praha
SKLENĚNÝ POKOJ
Datum premiéry: 14. 3. 2019
Žánr: Drama, historický
Režie: Julius Ševčík
Index natěšenosti: 6.5 z 10
Režisér Julius Ševčík se po historickém Masarykovi (2016) vrací do naší nedávné minulosti a přináší filmovou verzi příběhu ze slavné moravské vily Tugendhat. Mezinárodní herci, oblíbená knižní předloha, milostné hrátky a překotné dějiny hrají spolu s funkcionalistickým klenotem prim. Snad to bude jako celek vyvážené a dramatické. Ševčík se totiž jako jeden z mála českých tvůrců nebojí jíst proti proudu, rozmachuje se za naše hranice, jeho sympatickým a ambiciózním pokusům nicméně prozatím něco k "dokonalosti" chybělo. Že by to zlomil Skleněný pokoj?
Skleněný pokoj

Kouzelný park
Kouzelný park | Paramount Network
KOUZELNÝ PARK
Datum premiéry: 14. 3. 2019
Žánr: Animovaný, dobrodružný, rodinný
Režie: David Feiss
Index natěšenosti: 6 z 10
Autor Lovecké sezóny s podtitulem Strašpytel vyšle děti a jejich dospělý doprovod do jednoho pořádně odvázaného lunaparku. Místo neskonalé zábavy navrhla June a její maminka a obsluhují jej svérázná zvířata. Když už to však June s fantazií přežene, vydá se na zpustlé místo, kde kdysi stával zábavní park, o kterém vždycky snila. Dokáže ho probudit k životu? Udrží si 85minutový film pozornost dětí a dospělých?
Kouzelný park

Pašerák
Pašerák | Warner Bros.
PAŠERÁK
Datum premiéry: 21. 3. 2019
Žánr: Drama, krimi, thriller
Režie: Clint Eastwood
Index natěšenosti: 8 z 10
88letý Clint Eastwood je Mistr! Režisér a herec do českých kin za dva týdny uvede životopisné drama o pašerákovi v důchodu, jehož si sám zahrál. Filmový Earl je veteránem 2. světové války, má finanční potíže a slouží mexickému drogovému kartelu jako řidič. Zahojí se finančně, ale potíže na sebe nenechají dlouho čekat. A přicházet nebudo pouze z jedné strany.
Na webu RottenTomatoesPašérak prozatím 70 procent kladných kritik.
Pašerák

My
My | Universal Pictures
MY
Datum premiéry: 28. 3. 2019
Žánr: Horor, thriller
Režie: Jordan Peele
Index natěšenosti: 8.5 z 10
Přišel, natočil, zvítězil. Před dvěma lety šokoval Jordan Peele celý svět provokativním a chytrým hororem Uteč, za jehož scénář dostal Oscara. Jeho další film, který se jmenuje jednoduše – My – se slavnému „sourozenci“ v mnohém podobá. Peeleovi se znovu podařilo natočit film, který zároveň šokuje a baví a pod hororovou nálepkou ukrývá chytrou a rafinovanou satiru na chování současného světa. Hlavně aby ty zvraty a šokující odhalení nepůsobily prvoplánově. Jeden z nejočekávanějších filmů měsíce.
My

Danny DeVito
Dumbo | Walt Disney Studios
DUMBO
Datum premiéry: 28. 3. 2019
Žánr: Fantasy, rodinný
Režie: Tim Burton
Index natěšenosti: 6 z 10
Disney a Tim Burton uvedou na konci března hranou verzi s digitálním sloníkem Dumbo. Nesmí chybět hvězdní herci (Eva Green, Michael Keaton, Danny DeVito, Colin Farrell a další), pestrobarevná výprava a ždímání emocí. Nejedná se o filmový přepis slavné animované předlohy z roku 1941, osobně na mě nicméně tahle trendy snaha předělat do moderního hávu, co se dá, nepůsobí dvakrát dobře. Co na to diváci?
Dumbo

Vivienne Westwood
Westwood: Punk, Icon, Activist | Artcam Films
WESTWOOD: PUNK, ICON, ACTIVIST
Datum premiéry: 28. 3. 2019
Žánr: Dokumentární
Režie: Lorna Tucker
Index natěšenosti: 7.5 z 10
Máte rádi módu a punkovou hudbu? Potom je jediný dokument v našem výčtu určen právě vám. Portrét Vivienne Westwood představí 77letou rebelující "babičku", která pařila se Sex Pistols, stala se klasickou návrhářkou, dostala řád od britské královny a vyrazila mezi aktivisty. Velká sympaťačka!
Na webu RottenTomatoes má snímek Westwood: Punc, Icon, Activist 76 procent kladných recenzí.
Westwood: Punk, Icon, Activist
Nejlepší animované filmy za posledních 10 let?