Recenze: Léto s gentlemanem - film pro divačky, kterým Ženy v běhu připadaly příliš avantgardní a sofistikované

Recenze: Léto s gentlemanem - film pro divačky, kterým Ženy v běhu připadaly příliš avantgardní a sofistikované
Léto s gentlemanem | Bioscop
Léto s gentlemanem
Navzdory názvu a Hanzlíkovi nemá tento film nic společného s Létem s kovbojem (aspoň myslím).
Scénář napsal sám pro sebe sedmdesátiletý Hanzlík a režíroval ho plodný televizní režisér Jiří Adamec, kterému je taky sedmdesát. A je zajímavé dívat se, jak si tito pánové představují lásku lidí ve středním až pokročilém věku v roce 2019.
Totiž, Hanzlík Antalovou balí velmi podobným způsobem jako třeba Kříž v Jak svět přichází o básníky. To bylo mírně úsměvné už u teenagerů v roce 1982, ale u dospělých až starých lidí v 21. století je to bizarní až nepříjemné. Hanzlík Antalové recituje básně, koupe se s ní v lomu, vozí ji v džípu, provádí ji po zámku plném romantických svíček, a tak dále. Bohužel, všechno to probíhá tak zrychleně a Antalová podléhá tak bleskurychle, že to působí skoro strašidelně (pupkatý Hanzlík v bílé košili není nijak příliš sexy). A během celého filmu se jí myslím nedotkne žádnou částí těla, natož penisem. Pouze ji eroticky dráždí větami jako "Jsem zloděj všednosti a nudy a krásných smutných žen", na které ona reaguje větami jako "Plácáte nesmysly, ale krásně se to poslouchá".

Trailer:

Léto s gentlemanem
Následkem špatné dramaturgie / režie to vypadá, že by film mohl mít několik zajímavých podzápletek, například:
- Několik různých postav v průběhu filmu řekne (o Hanzlíkovi): "Mně je ten člověk nějaký povědomý", "Já ho odněkud znám" atd...
- Hanzlík pravděpodobně souloží s hostinskou (asi o 40 let mladší než on) a ona mu za to pere košile...?
- Hanzlík je možná brutální sériový znásilňovač / vrah / podvodník
- Hanzlík je možná utajovaný homosexuál, protože se překvapivě hluboce kamarádí se dvěma Ukrajinci, kteří mu pomáhají s rekonstrukcí
Ale všechny tyto potenciální podzápletky jsou zapomenuty. Nakonec je pouze velmi šokujícně odhaleno, že Hanzlíkovi ve skutečnosti ten zámek nepatří a že má pouze na starost jeho rekonstrukci, což mě velmi šokovalo, neboť jsem to od počátku filmu bral jako fakt a vůbec mě nenapadlo, že by mu mohl patřit. Hanzlík tedy na konci filmu z vesnice odjede a Antalová objeví novou lásku ke svému starému muži.
Léto s gentlemanem
Léto s gentlemanem | ©Herminapress/BIOSCOP
V průběhu filmu se toho opravdu stane tak málo, jak jsem napsal. Aby mělo toto dílo dostatečnou celovečerní stopáž, je v něm mnoho zcela zbytečných postav (často ztvárněných kdysi slavnými herci, dnes neschopnými pohybu) a jedna nepříjemně dlouhá scéna, kdy se po nepodařeném pohřbu všichni vesničané ožerou a dovádějí na kolotoči a labutích na náměstí, což nemá vůbec žádný vztah k ději (Hanzlík ani Antalová se toho neúčastní).

Léto s gentlemanem je film pro divačky, kterým Ženy v běhu připadaly příliš avantgardní a sofistikované. Takže ne pro mě, a doufám, že ani pro vás. Když film skončil, tak jsme se s ostatními recenzenty po sobě smutně podívali, a po pár sekundách jsme se začali všichni smát. Což bylo očistné.
Hodnocení: 30%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE