Zemřel režisér Václav Vorlíček, "otec" Popelky, Saxány či Arabely

Zemřel režisér Václav Vorlíček, "otec" Popelky, Saxány či Arabely
Václav Vorlíček | Film Servis Festival Karlovy Vary
zemrel-reziser-vaclav-vorlicek-otec-popelky-saxany-ci-arabely
Václav Vorlíček | Česká televize
Václav Vorlíček se narodil 3. června roku 1930 v Praze. O životní profesi měl jasno již v 17 letech, když ho prvně nevzali na filmovou školu, rozhodl se zkusit štěstí přímo na Barrandově, kde se dostal do štábu režiséra Martina Friče. V letech 1951 - 1956 již studoval režii na Filmové akademii múzických umění. Praxi získal ve Filmovém studiu Barrandov, kde zprvu působil jako asistent režie, později jako pomocný režisér. Debutoval dětským filmem Případ Lupínek z roku 1960, v němž dětští hrdinové řeší záhadu zmizelých loutek.
Václav Vorlíček (1930 - 2019) Filmový a televizní režisér a scenárista, pedagog. Vystudoval na FAMU režii. Na...
Dana Medřická, Juraj Višný
Kdo chce zabít Jessii?
Úspěchu se Vorlíček dočkal díky filmové parodii komiksového seriálu Káji Saudka Kdo chce zabít Jessii? (1966), který se dočkal celosvětového renomé. Oblíbený film stál nejen na Vorlíčkově režii, ale též na "parťákovi", scenáristovi Miloši Macourkovi, který se stal Vorlíčkovým autorským druhem. Společně dále natočili kultovní komedie jako Pane, vy jste vdova! (1970), Což takhle dát si špenát (1970), Dívka na koštěti (1971) nebo seriály Arabela, Létající Čestmír a Křeček v noční košili.
2f6f8112
Dívka na koštěti
Tvůrčí tandem Vorlíček-Macourek se stal nedostižným a na jejich originální komedii s různými žánrovými odbočkami se dodnes vzpomíná. A občas si na něčem podobném současní tvůrci vylámou zuby.
Tři oříšky pro Popelku
Tři oříšky pro Popelku
Václav Vorlíček se však do duší nejen tuzemských diváků zapsal především díky pohádkám. Tři oříšky pro Popelku (1973) se staly vánoční klasikou a pohádku si oblíbili též diváci v zahraničí. Dívku na koštěti se Vorlíček v 21. století pokusil modernizovat, ale duch současnosti nezachytil a očekáváním nedostál. Zlatovlásku měl 88letý Vorlíček ve výhledu na letošní rok a tak je otázkou, v jaké fázi příprav se snímek inspirovaný tvorbou Karla Jaromíra Erbena nacházel, případně, zda jej někdo po legendárním autorovi dokončí.
Július Satinský, Jana Švandová
Jana Brejchová, Jana Drbohlavová, Ondřej Kepka, Jana Nagyová
Nejlepší české filmy za celou dobu existence kinematografie
Téma2. 10. 2018
Nejlepší české filmy za celou dobu existence kinematografie