Premiéry v kinech: Oscarová Favoritka, nejmladší český režisér a íránské Prase

Premiéry v kinech: Oscarová Favoritka, nejmladší český režisér a íránské Prase
Prase (detail plakátu) | Film Europe
PSÍ DOMOV (režie: Charles Martin Smith)
Psí domov
Nejeden "majitel" čtyřnohého zvířecího parťáka zamáčkne při sledování Psího domova slzu. Rodinný snímek s dobrodružným příběhem o fence, která se vrací několik set kilometrů za svým páníčkem, vznikl podle předlohy od autora předchozího Psího poslání (2017). A je prý inspirován skutečným osudem. Přeslazený film dle dostupných recenzí nenavodí kromě laciného ždímání emocí hlubší pocity a nepředkládá uvěřitelný příběh.
Na RottenTomatoesPsí domov 56 procent kladných recenzí.

FAVORITKA (režie: Yorgos Lanthimos)
Favoritka
Novinka řeckého autora bizarních filmů poněkud překvapivě ovládla nominace na britské ceny BAFTA i Oscary (spolu s filmem Roma má 10 nominací). Nyní míří koprodukční Favoritka do českých kin a ti, kteří by se předchozím dílům Yorgose Lanthimose obloukem vyhnuli, mají objektivní důvod vyrazit do kina.
Rachel Weisz
Favoritka | CinemArt
Historické drama z královského dvora Anny Stuartovny (Olivia Colman) zaujme působivou výpravou, kostýmy a hereckými výkony. Lanthimos ubral na podivnostech, i když postavy sem tam pronesou peprnější hlášku, královna "souloží" se svou rádkyní a v mocenském psychologickém duelu dvě čekatelky na královninu přízeň (Rachel Weisz, Emma Stone) střílejí živé holuby.
Nejpřístupnější film "podivného" Řeka si říká o vaši přízeň. I tak to ale mnozí budou mít potíž ustát. Recenzenti prozatím Favoritce dávají 73 procent.

SLOŽKA 64 (režie: Christoffer Boe)
Zaujali vás drsné severské kriminálky Žena v kleci (2013), Zabijáci (2014) nebo Vzkaz v láhvi (2016)? Máte dobrý důvod vyrazit do kina. Detektiv Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) se vrací, aby se pokusil objasnit půl století staré tajemství opuštěného ostrova Sprogø se třemi mumifikovanými těly nalezenými v jednom kodaňském bytě.
Detektivka do mrazivé zimy si od recenzentů prozatím vysloužila 73 procent.

NARUŠITEL (režie: David Balda)
Narušitel
Do kin se občas dostane snímek, nad jehož genezí zůstává rozum stát. Mnozí recenzenti by do této skupiny rádi "šoupli" též novinku a celovečerní debut 18letého režiséra, scenáristy, kameramana a producenta Davida Baldy. Proč? Pro údajnou naivitu zpracování, která z filmu Narušitel čiší.
David Balda
David Balda | BontonFilm
Balda filmem vzdává hold svému dědečkovi, československému letci a lásce k létání obecně. Na škále hodnocení dávají tuzemští recenzenti snímku známku od 25 do 60 procent, přičemž není od věci upozornit na věk autora (v době realizace 17 nebo i méně let, historicky nejmladší tuzemský režisér celovečerního filmu). Kdo víme, jaké snímky bude točit za 5, 10 let... Takže všechna čest. Uvést film s podobným poselstvím do kin má nepochybně větší význam než komediální spektákly jako například Teambuilding (2018), Věčně tvá nevěrná (2018) nebo Jak se moří revizoři (2018).

OVEČKY A VLCI: VELIKÁ BITVA (režie: Vladimir Nikolaev)
Ovečky a vlci: Veliká bitva
Další ruský animák v českých kinech. Po sérii Sněhová královna jsou tady ovečky a vlci, kteří spokojeně žijí bok po boku do té doby, než... se zjeví černí vlci (neplést si s Nočními vlky) prosazující staré pravidlo, že to bok po boku prostě nejde. No, podívejte se na upoutávku výše a sami posuďte, zda tenhle kus stojí za návštěvu kina a investici do lístků.

PRASE (režie: Mani Haghighi)
Prase
Íránská kinematografie je na vzestupu a znovu je o ní pořádně slyšet. Extravagantní Prase představuje multižánrové podobenství o arabské zemi, v níž kdosi brutálně vraždí filmové režiséry. Jen Hasana Kasmaie ne a ne zabít. Proč se tajemný zabiják vyhýbá zrovna jemu? "Ambiciózní, lehce hysterický a pořádně chcípácký filmař se tedy vydává po krvavé stopě. Z jeho života se od té chvíle stává delirický trip plný nesmyslů, jinotajů a omylů," uvádí text distributora.

IVAN (režie: Janez Burger)
Ivan
Distribuční společnost Balkanfilm představuje tuzemským divákům další drsný zářez na pažbě našich jihovýchodních "sousedů", drama Ivan. Děj pojednává o ženě, která podnikateli s temnou minulostí porodí syna. Muž se zaplete s mafií a jedinou šancí na útěk je zřeknutí se vlastního potomka...

SCHINDLERŮV SEZNAM (režie: Steven Spielberg)
Schindlerův seznam
Do vybraných kin se vrací 25 let "starý" opus magnum Stevena Spielberga, životopisné drama z prostředí druhé světové války Schindlerův seznam. Český distributor, CinemArt, spojil znovuuvedení filmu s Mezinárodním dnem obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna. Většina multikin a zhruba osmdesátka jednosálových kin, která tuto speciální projekci nabídnou v programu, naplánovala promítání právě na tento termín.
Schindlerův seznam
Schindlerův seznam
„Když byl film prvně uveden do kin, chtěl jsem, aby diváci nahlédli tuto temnou kapitolu dějin prostřednictvím velmi neobvyklého hrdiny, Oskara Schindlera,“ říká režisér Schindlerova seznamu Steven Spielberg. „Znovu se ocitáme v době, kdy je potřeba o té strašlivé historii mluvit a přemýšlet.“ Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a držitel sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii.

Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.