Představitel strážmistra Topinky: „Ve volném čase řídím v Karlovicích dopravu.“

Představitel strážmistra Topinky: „Ve volném čase řídím v Karlovicích dopravu.“
Robert Mikluš jako strážmistr Topinka | Česká televize

Strážmistr Topinka: Upoutávka

Seriál Strážmistr Topinka vychází z Doktora Martina. V čem se odlišují? Tak začal bych tím, čím je stejný, a to je prostředí. Odehrává se, stejně jako Doktor Martin, v městečku Protějov, které se nalézá v Beskydech. Řekl bych, že i cílí na stejného diváka a nějakého si k tomu chce přibrat navíc. Poetikou se to nepodobá ničemu, co znám. Tomáš Jeřábek vždycky při natáčení Topinky hlásil: „Tohle si svého diváčka najde! Třeba mě!“ Na prostředí Beskyd mám rád, že si člověk při koukání na ty obrázky krásně odpočine. A doufám, že v případě Topinky se i zasměje. Musím říct, že jsem doteď neviděl ani jeden díl, tak s napětím čekám, jak to s Topinkou dopadne. Jiné to bude asi tematicky. Martin se více týkal doktořiny a člověk se u toho i něco dozvěděl. Topinka je ovšem policista.Takže epizody se spíše týkají vyšetřování. Rodinné trable a vztahy všech postav jsou k tomu připnuté jako ozdoba.
Robert Mikluš
Strážmistr Topinka | Česká televize
Televizní diváci vás mají jako strážmistra Topinku rádi. Máte tu postavu rád i vy?
Topinku člověk musí mít rád, protože je ve všem opravdový. Všechno má zvláštním způsobem zbytnělé. Když se bojí - tak strašně. Když je odvážný - tak jako superhrdina. Možná divákům někdy připomíná je samotné. Každý se někdy zasníme. Každá myšlenka je lákavá. Navíc Topinka žije aktivním životem, což je správné. Je pravda, že hodnost strážmistra mají policisté maximálně měsíc po maturitě, ale to Topinkovi vůbec nevadí. Chce být užitečný, a to dneska není málo. Mnoha lidem to přijde směšné. Je trapný, neumětelský, křehký, zranitelný, ale kdo z nás takový někdy není? Slabosti lidi pojí víc, než ctnosti. Já osobně mám tu postavu hodně rád, protože mě sebou vzala na cestu za dobrodružstvím. Je to vůl se smyslem pro spravedlnost a vždycky mě něčím překvapí. Představoval bych si jeho kousky ještě mnohem odvážnější, ale tím, že je tento spin off trochu experiment, tak bych řekl, že nemáme tak volné ruce u scénářů.
Stalo se vám, že vás někdo na ulici oslovil jako Topinku?
Ano. Stává se mi to, ale zase ne tak často, aby mě to obtěžovalo. Většinou se lidé, kteří mě poznají, začnou spontánně smát, což je hezké. To se mi hodně líbí. Pak se zklidní a někdy najdou i odvahu dát se se mnou do řeči. Většinou jsou pak trochu v rozpacích, protože zjistí, že nejsem takový, jakého si mě představovali. Policisté jsou zaražení, přece jen si mohou myslet, že si z jejich povolání střílím, a pak se mě třeba zeptají, jestli už mám ženskou. Během natáčení nám jednou vykradli na place kuchyň, tak jsem se k místním policistům přidal a oni mě brali. Zajišťovali jsme stopy u potoka, probírali podezřelé. Bylo to přirozené, protože jsem měl uniformu. Ve volném čase řídím v Karlovicích dopravu. Myslím, že mě tam mají rádi. Topinka není zlá postava. Nemají důvod, aby si na mě někdo počkal a dal mi třeba přes hubu. Většinou říkají: „To je ten policajt!“ a hned mají lepší náladu.
Robert Mikluš
Strážmistr Topinka | Česká televize
Když přišla nabídka na tento spin off, váhal jste?
S nápadem přišel producent Vráťa Šlajer a já jsem ho s tím poslal k šípku. Zdálo se mi, že dělat spin off Doktora Martina je úplná magořina. Mirek Donutil byl ale už trochu z natáčení unavený a uběhl půlrok a nabídka přišla znovu. Po nějaké době jsem si uvědomil, že je to velkorysá nabídka a že takovou příležitost taky nemusím už nikdy dostat. Souhlasil jsem pod podmínkou, že uvidím scénáře a řeknu, jestli jo. Pak se to celé rozjelo a já finální scénáře viděl až měsíc před natáčením. Naštěstí mě to nenaštvalo, a tak to vzniklo.
Doktor Martin i Strážmistr Topinka se točily v Beskydech, kde bývá velmi proměnlivé počasí. Jak se tam točí?
V Beskydech je stálé počasí asi jen v létě, takže je to pro produkci často horor. Myslím, že jen zázrakem jsme projekt s celým týmem natočili bez většího zpoždění a újmy na zdraví. Bylo to z velké části perfektním štábem, se kterým jsme v Beskydech strávili už hodně času. Jsou to lidi, kteří jsou obrovští profesionálové a dříči, ale zároveň umí i žít a užívat si. Většinou se to smekne na nějakou stranu, ale tady to zůstává záhadně v rovnováze. Je to taková rodina. Režisér Petr Zahrádka, Helča Matušková, Čápos, Jiřák, Míla, Strejda Míra... a mohl bych pokračovat, ale to je asi nepřenosné. Je to ale často těžké, nejsou to lázně. Navíc jsou všichni daleko od rodin, nestíháte představení. Pět hodin do Prahy...
Strážmistr Topinka
Strážmistr Topinka | Česká televize
Můžete prozradit, na jaké nové tváře se diváci mohou těšit? Kdo budou noví obyvatelé Protějova?
Tak v prvé řadě nesmím zapomenout na maminku, kterou krásně hraje Veronika Freimanová. Je Tomášovi oporou, ale často ho přivádí k šílenství. Pak je tady nadřízený major Hrubý, kterého ztvárňuje Jiří Bartoška. Má pro Topinku, řekl bych, trochu slabost a to nejen pro něj. Jenovéfa Boková se objevuje v Protějově jako pošťačka a myslím, že to bude i něčí láska. Se zvláštní chutí a zalíbením se chopili svých rolí Tomáš Hanák a Robert Nebřenský, kteří hrají fiktivní detektivní dvojici. Topinka je má jako svůj vzor a kouká na ně v televizi. Je to vlastně seriál v seriálu. Dál tam je Pavel Nový jako pan Kytka a v neposlední řadě slovenský policista strážmistr Ostrý, kterého hraje Marek Geišberg. S Markem jsme si výborně sedli, ale v seriálu jsme rivalové.
Poznáte herce v ikonických siluetách? I. část