Praha jaksepatří. Tihle světoví filmaři neupřeli naší metropoli slavný původ

Praha jaksepatří. Tihle světoví filmaři neupřeli naší metropoli slavný původ
Prahu si oblíbili i filmaři z Bollywoodu | Prague Film Fund © Red Chillies Entertainment

Kafka

Kafka
Kafka | Miramax Films
Americký režisér Steven Soderbergh (Traffic - Nadvláda gangů, Erin Brockovich) natočil krátce po revoluci v Praze typicky kafkovský napínavý příběh. Film se odehrává v prvorepublikovém Československu a vypráví vědeckofantastickou detektivku plnou napětí a bizarních situací. Noirová atmosféra pražských uliček na nás dýchá ze všech stran. Velký podíl na hutné atmosféře má i temný soundtrack od Cliffa Martineze (Neon Demon). Roli samotného Franze Kafky si zahrál charismatický britský herec Jeremy Irons (Zvrat štěstěny). Pokud tedy milujete tajemnou Prahu, popřípadě neobvyklé detektivní příběhy odehrávající se v dobách dávno minulých, je pro vás Kafka dobrá volba.

Kafka: Trailer

Kafka

Blade 2

Wesley Snipes
Blade 2 | New Line Cinema
V pokračování slavné upírské ságy zamíří Blade do Prahy! I když o Prahu v tomto filmu samozřejmě moc nejde. Blade II je především fantastické krvelačné béčko nadupané akcí, u kterého můžete krásně vypnout mozek. Ve filmu nechybí ani Karel Roden (Masaryk, Hellboy). Jeden z mála českých herců, o kterém lze říci, že se dokázal prosadit v zahraničí.

Blade 2: Trailer


Proces

Proces
Proces (1993) | Angelika Films
Tento mysteriózní thriller, natočený podle Kafkova nedokončeného románu Proces, se též natáčel v Praze. Ve filmu si zahrál oscarový herec Anthony Hopkins (Mlčení jehňátek), zmínit také můžeme poměrně nedoceněného Kyla MacLachlana, kterého řada z vás bude znát z kultovního seriálu Městečko Twin Peaks. Ve filmu se objevuje i řada českých herců, například Linda Rybová, Ondřej Vetchý nebo Karel Augusta. Film bohužel nezaznamenal větší úspěch (ani u diváků ani u kritiky) a velmi rychle zapadl.

Anthropoid

Jamie Dornan
Anthropoid (2016) | če
Z našeho seznamu filmů se jedná o nejčerstvější kus. Tento napínavý válečný thriller pojednává o jednom z nejtemnějších příběhů našich dějin. Film se odehrává v období protektorátu Čechy a Morava a vypráví o hrdinském činu českých vojáků v zahraničním odboji Jozefa Gabčíka (hraje Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří uskutečnili roku 1941 atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Film vznikal v české, britské a francouzské koprodukci. Režie se ujal britský režisér Sean Ellis (Metro Manila). Anthropoid je napínavý od začátku až do konce a vyobrazuje Prahu jako centrum jedné z nejvíce fascinujících operací II. světové války.

Anthropoid: Film o filmu

Jamie Dornan, Sean Ellis

Mission: Impossible

Tom Cruise, Brian De Palma
Mission: Impossible (1996) - z pražského natáčení
V Praze se odehrává i podstatná část prvního dílu veleúspěšné špiónské série Mission: Impossible. Natáčelo se na Václavském náměstí, Karlově mostě i na Staroměstském náměstí, což prý přineslo filmařům značné komplikace a určitě velmi neklidné spaní. Podle novinového článku The New York Times byli filmaři nehezky překvapeni náhlým nárůstem ceny (desetinásobným) za natáčení v exteriéru Valdštejnského paláce.
Údajných podrazů a neslušného jednání bylo více a prý dokonce samotný Tom Cruise po skončení natáčení o Praze mluvil jako o ošklivém městě a radil jiným filmařům, aby sem nejezdili. Přesto se do Prahy filmaři i s Tomem Cruisem vrátili v roce 2010, když natáčeli čtvrté pokračování Mission: Impossible s podtitulem Ghost Protocol. Praha si tentokrát "zahrála" Moskvu.

Mission: Impossible: Trailer

Mission: Impossible
Filmový rok 2018 byl pro Prahu a celou Českou republiku poměrně úspěšný. V naší metropoli a severočeském Liberci se natáčel například nejnovější Spider-Man: Daleko od domova. V Barrandovských studiích se zase připravovala první řada fantasy seriálu Carnival Row.
A co říci na závěr? Snad jen popřát Praze, aby byla i nadále lákavá pro zahraniční filmaře a aby mohla zůstat sama sebou a nebyla vydávána za něco jiného, než čím ve skutečnosti je.
Česká republika mezi absolutní světovou špičkou filmařských destinací?
Téma7. 10. 2018
Česká republika mezi absolutní světovou špičkou filmařských destinací?