Premiéry v kinech: Ve spárech smrtelných strojů, ďábla a doktora Martina

Premiéry v kinech: Ve spárech smrtelných strojů, ďábla a doktora Martina
Ve spárech ďábla | če
SMRTELNÉ STROJE (režie: Christian Rivers)
"Tisíciletí poté, co většina země byla zničena, se civilizace přizpůsobila novému životu. Gigantická pojízdná města se toulají světem a kvůli zdrojům pronásledují menší městečka. Tom Natsworthy, obyvatel putujícího Londýna, narazí na uprchlici Hester Shawovou a nakonec musí bojovat i o svůj život. Protikladné strany se musí spojit dohromady a vytvořit velmi nepravděpodobné spojenectví, které může změnit budoucnost."
Hugo Weaving
Smrtelné stroje | Universal Pictures
První filmová adaptace populární knižní předlohy míří do kin. Očekávání byla obrovská, podobně jako rozpočet projektu a další filmové díly v plánu. Jenže všechno může být trochu jinak, protože tahle akční fantasy z blízké budoucnosti inspirovaná steampunkem se dle prvních ohlasů zkrátka nepovedla. Oscarový trikař Christian Rivers dle mnohým na pozici debutujícího režiséra neobstál. Scénář nefunguje a občasné impozantní scenérie, triky a akce to jednoduše nezachrání. Tuzemští recenzenti dávají Smrtelným strojům prozatím 50 procent. Na webu RottenTomatoes jsou ještě přísnější; z 24 recenzí je pouze 10 kladných a celková známka činí 42 procent.
Jak to s projektem bude dál? Dočtete se v pondělí 17. prosince na Kinoboxu, až budou známy výsledky severoamerických tržeb (snímek bude mít v USA premiéru až 14. prosince).

VE SPÁRECH ĎÁBLA (režie: Diederik Van Rooijen)
Ve spárech ďábla
A máme tady jeden vymítačský horor pro ty, co se rádi bojí. Ve spárech ďábla pojednává o jednom neúspěšném obřadu, který skončil fiaskem. Znetvořená mrtvola vymítané se dostane na pitevnu a na Meg Reedové bude, aby se do případu zabořila až... Po co vlastně? Vidiny, podezření a démonická síla na sebe nenechají dlouho čekat a žene půjde o život.
Kirby Johnson
Ve spárech ďábla | Sony
Nízkorozpočtový horor (stál 9,5 milionů dolarů) díru do světa dle recenzentů neudělá. Tuzemští mu dávají 42 procent s tím, že je ničím nezajímavým sledem lekaček, akčnějších scén i poměrně nudných okamžiků. Na RottenTomatoes dělá výsledná známka velmi nízkých 12 procent.

DOKTOR MARTIN: ZÁHADA V BESKYDECH (režie: Petr Zahrádka)
Doktor Martin: Záhada v Beskydech
Doktor Martin zasahuje v Beskydech a tvůrce z České televize napadlo, že by nejnovější dobrodružství svérázného badatele nebylo od věci vyslat do kin. Miroslav Donutil, mimčo na bedrech a tajuplný případ sahající do samotných počátku 20. století. Podívejte se na trailer a posuďte, zda toto stojí za investované peníze do návštěvy kina.

GORDON A PADDY (režie: Linda Hambäck)
Gordon a Paddy
Hned dva animované tituly budou tentokrát patřit dětem a rodičům. Švédská animovaná detektivka pojednává o nejnepravděpodobnější dvojici policajtů, kteří v rodném lese řeší celou řadu zločinů. Když se jednoho dne rodině veverek ztratí syn a pohřešovaný je i malý zajíček, musí se vyšetřovatl Paddy postavit svému strachu z nejobávanějšího obyvatele malebného lesa – lišky.

MIMI & LÍZA: ZÁHADA VÁNOČNÍHO SVĚTLA (režie: Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová)
Mimi & Líza: Záhada vánočního světla
Druhý animovaný titul vznik v československé koprodukci a vypráví o dvojici nevšedních kamarádek, Mimi a Líze. Jedna má oči stále zavřené a druhá je má otevřené dokořán. Ale obě se umí dívat a společně vidět. Protože svět se dá vidět i rukama i ušima, jen to zkusit… Pásmo krátkých animovaných filmů pro malé děti a jejich rodiče pojednává o neobyčejném přátelství dvou malých holčiček.

ZÁHADA SILVER LAKE (režie: David Robert Mitchell)
Záhada Silver Lake
Něco pro milovníky artu a starého dobrého Hollywoodu. Retro, škola drsné detektivky a styl blízký Davidu Lynchovi. To všechno slibuje titul s Andrew Garfieldem v hlavní roli. Je pátrání po krásné zmizelé dívce jen zástěrkou k něčemu mnohem složitějšímu a osudovějšímu? Tuzemští recenzenti dávají novince režiséra Mitchella (Neutečeš) 68 procent.

ÚTĚK (režie: Agnieszka Smoczynska)
Útěk
A jedno tíživé polské drama na závěr. Druhý celovečerák režisérky Smoczynské pojednává o ženě, která utrpěla ztrátu paměti (disociativní fugu) a složitě se vrací k manželovi a dětem. Je to vůbec možné? Útěk byl dle slov režisérky inspirován skutečnou událostí a od tuzemských recenzentů si prozatím vysloužil 63 procent.

Seznam všech prosincových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.