Film o ženě, která ztratila paměť, nepoznala otce a nebyla si jista, zda se chce setkat s rodinou

Film o ženě, která ztratila paměť, nepoznala otce a nebyla si jista, zda se chce setkat s rodinou
Útěk (2018) | Pilot Film / detail plakátu
Útěk
Útěk | Pilot Film
Synopse k filmu Útěk: Alicja ztratila paměť a neví, jak a proč se to stalo. Dva roky žila bez vzpomínek a povedlo se jí vybudovat si novou nezávislou existenci daleko od domova. Nechce si vzpomenout na to, kým byla dříve. Když ji její rodina konečně najde, je Alicja donucena zapadnout zpět do role matky, dcery a manželky ve vztahu k lidem, kteří jsou pro ní naprostými cizinci. Podobně, jako ona sama, si také její manžel dokázal dát dohromady nový život, protože Alicja byla jistým způsobem ‘mrtvá’ pro něj i jejich synka.
Útěk klade otázky jako například: "Co kdyby se to stalo mně? Kdybych dostal příležitost začít znovu, co bych udělal? Je láska k dítěti bezpodmínečná, i když spolu se ztrátou paměti ztratíme také naše pouto k druhým? Může člověk znovu nabýt ztracené city, které zmizely společně se vzpomínkami?"

Útěk: Trailer

Útěk
Nejnovější film režisérky Agnieszky Smoczynské (Vábení sirén) se dotýká též kulturních tabu kolujících kolem mateřství. Znamená biologická schopnost porodit dítě to, že každá žena nutně musí být ochotna stát se matkou? I o tom pojednává Útěk, na jehož vzniku se za českou stranu podílela v pozici koproducentky Karla Stojáková (Kukuřičný ostrov, Normal) a hudební skladatel Filip Míšek (Lichožrouti, Restart).
Agnieszka Smoczynska
Agnieszka Smoczynska | Pilot Film
Filmové drama Útěk bylo dle slov režisérky inspirováno skutečnou událostí. "Před několika lety jsme s představitelkou hlavní role a autorkou scénáře Gabrielou Muskałou sledovaly v televizi pořad o ženě, která si nepamatovala své jméno, odkud je, ani nic jiného. V průběhu vysílání zavolal příbuzný do studia s tvrzením, že je její otec. Ona nepoznala jeho hlas a nepamatovala si ani, že by měla rodinu. Nebyla si jistá, jestli se s nimi chce setkat," říká režisérka Smoczynská.
"Rozhodly jsme se tuto ženu navštívit a zjistit, jak a proč bylo její původní Já vymazáno z její paměti. Jak došlo k tomu, že jednoho dne odešla z domova a na celé měsíce zmizela? Proč ji nikdo nehledal? Jak je možné, že zapomněla na své vlastní dítě?" Režisérka a scenáristka-herečka v jedné osobě zjistily, že žena trpí takzvanou disociativní fugou, vzácným onemocněním, které se může projevit neplánovaným cestováním, opuštěním rodinného domova, částečnou ztrátou paměti a proměnou osobnosti. V jediném okamžiku se život člověka stane opět prázdnou stránkou.
569dadb7
cb552f3d