Nebývale inspirativní, pozoruhodní i prokletí. Slavní muzikanti a kapely ve filmu

Nebývale inspirativní, pozoruhodní i prokletí. Slavní muzikanti a kapely ve filmu
Ray (2004) | archiv redakce
Amadeus (režie: Miloš Forman)
Amadeus
Amadeus | Pannonia Entertainment CZ
Držitel 8 Oscarů se inspiroval fenomenálním hudebníkem a skladatelem Wolfgangem Amedeem Mozartem. Miloš Forman význačnou část výpravného dramatu, kterým se zapsal do historie kinematografie, natáčel v Československu za pomoci svých přátel od "fochu". Řevnivost mezi Mozartem a Salierim, který celý příběh vypráví, je nicméně uměleckou licencí, na níž není zbla pravdy. Ve skutečnosti byl Antonio Salieri význačným hudebním pedagogem.

Amy (režie: Asif Kapadia)
Amy Winehouse
Amy | Aerofilms
Zpěvačka Amy Winehouse oživila v 21. století duch severoamerického soulu a vydavatelství Motown. Populární Amy zemřela v pouhých 27 letech, čímž se zařadila do klubu Jima Morrisona, Janis Joplin, Jimiho Hendrixe a dalších hudebních hvězd, které odešly ze světa ve stejném věku. Oscarový dokument Amy dává nahlédnout do Amyiny duše, showbusinessového zákulisí a pokouší se přidat důležitý dílek do skládačky, proč vlastně tato popová diva "musela" zemřít.

Control (režie: Anton Corbijn)
Control
Control | Atlantic Film
Holandský fotograf Anton Corbijn debutoval černobílým dramatem Control pojednávajícím o postpunkové skupině Joy Division a jejím ikonickém zpěvákovi-textaři Ianu Curtisovi. Vznikl velmi zdařilý existenciální portrét muže, který odešel z tohoto světa příliš brzy, zatížen psychickou chorobou a několika vztahy, s nimiž si nevěděl rady. Curtisovy texty, zpěv a hudba Joy Division následně ovlivnily generace muzikantů a textařů.

Doors (režie: Oliver Stone)
Val Kilmer
Doors
Ačkoliv se mnohým tahle verze příběhu o Jimu Morrisonovi a skupině Doors zdá v některých faktech dost zkreslující, je pravdou, že režisér Stone natočil dost působivý hudební film, kde nechybí naprosto nic: charismatický geniální frontman, kultovní kapela, památné halucinační scény, ikonická hudba a příběh upalující k neodkladnému cíly, úmrtí Jima Morrisona, které je stále zahaleno řadou záhad a spekulací.

Pátrání po Sugar Manovi (režie: Malik Bendjelloul)
Rodriguez
Pátrání po Sugar Manovi | Aerofilms
Tak trochu mystifikační, komediální a nebývale chytlavý. Dokonce tak, že si za něj tvůrci odnesli dokumentárního Oscara. Pátrání po Sugar Manovi vzdalo v roce 2012 poctu zapomenutému detroitskému muzikantovi Sixtovi Rodriguezovi, který proslul v Jihoafrické republice, ale v USA se prodalo jen pár alb. Paradox doby a opak amerického snu. Což se po udílení Oscarů změnilo; Sixto Rodriguez nakopl svou kariéru a vydal se na světové turné.

Ray (režie: Taylor Hackford)
Ray
Ray | 2004 Universal Pictures
Příběh slepého pianisty Raye Charlese vynesl Oscara herci Jamiemu Foxxovi, který ztvárnil miláčka žen, rockerů na jedné straně a osudem zkoušenému muže, jemuž se nevyhla řada tragédií na straně druhé. Doba, po níž tenhle citlivý bouřlivák ovlivňoval hudební dějiny, je pozoruhodná.

Rok ďábla (režie: Petr Zelenka)
Rok ďábla
Rok ďábla
Z českých luhů a hájů jsem si dovolil vytáhnout tak trochu mystifikační kus Petra Zelenky s Jaromírem Nohavicou, Karlem Plíhalem a skupinou Čechomor v hlavních rolích. Boj se závislostí, pozoruhodná setkání, která mění životy a samozřejmě hudba určující téměř vše. Musí zaujmout i ty, co písničkáře s akustickými kytarami nemusí. Film je držitelem 6 sošek Českého lva a řada scén a hlášek zlidověla.

Walk the Line (režie: James Mangold)
hudebni-filmy-inspirovane-slavnymi-muzikanty-a-kapelami-ktere-byste-si-nemeli-nechat-ujit
Walk the Line | 20th Century Fox
Také country zpěvák a muzikant Johnny Cash si prožil dost pestrý život. V posledním filmu našeho tématického článku ztvárnil Cashe charismatický Joaquin Phoenix, který byl za výkon nominován na Oscara. Snímek si nakonec z udílení cen odnesl sošku pro nejlepší herečku v hlavní roli. Ztvárnila ji Reese Witherspoon za postavu Cashovy druhé ženy June Carter.