Herec a zpěvák Václav Neckář: Co všechno má za sebou a proč je tak oblíbený u mladých?

Herec a zpěvák Václav Neckář: Co všechno má za sebou a proč je tak oblíbený u mladých?
Václav Neckář a skupina Umakart | Supraphon
Obrázek článku
Václav Neckář se narodil 13. října roku 1943 v Praze do umělecké rodiny. Otec byl hercem, zpěvákem a tanečníkem, matka vedla hospodářský odbor divadla v Ústí nad Labem. Herectví se Václav věnoval od svých dětských let například v souboru ústecké opery. Po neúspěších dostat se na pražskou DAMU (zkoušel to čtyřikrát) vystupoval v Mostě, Plzni a roku 1966 zakotvil v pražském Rokoku. Víc než divadlo ho postupem času oslovila hudba. Neckář si oblíbil rock´n´roll, věnoval se hře na klavír a zpěvu. Oblíbeným interpretem, zpěvákem i showmanem se stal v 60. let minulého století díky rozhlasu a televizi.
Václav Neckář (*1943) Pochází z divadelnické rodiny, v dětských letech účinkoval ve sboru ústecké opery. Po opakovaných pokusech o přijetí na DAMU nastoupil...
Václav Neckář
Ostře sledované vlaky - Václav Neckář | AČFK
Proslavil se především po boku Heleny Vondráčkové a Marty Kubišové jako člen pěveckého tria Golden Kids. Václav Neckář si získal oblibu u řady tuzemských filmařů, především u Jiřího Menzela, který jej obsadil do oscarových Ostře sledovaných vlaků (1966) a Skřivánků na niti (1969), jejichž premiéry se tvůrci mohli zúčastnit až v roce 1990 v rámci uvedení na festivalu Berlinale. Diváci si Neckáře zamilovali v pohádce Šíleně smutná princezna (1968), kde vystupoval spolu s dalším "zlatým dítětem", Helenou Vondráčkovou.
Helena Vondráčková, Václav Neckář
Šíleně smutná princezna | BontonFilm
Když z tria Golden Kids kvůli komunistické diktatuře odešla Marta Kubišová, začal se Neckář věnovat sólovému zpěvu a vlastní kapele. S bratrem Janem založil skupinu Bacily (Stín katedrál, Čaroděj dobroděj). Václav Neckář patří mezi nejvýraznější a nejoblíbenější tuzemské zpěváky a muzikanty spadající do éry normalizace. V 90. letech po pádu komunismu se umělecky stáhl, měl problémy s aktivní tvorbou a navázáním na někdejší období úspěchů.
Na počátku 21. století se mu začalo dařit, Václav Neckář znovu vystupoval živě a vyprodával koncertní sály. Mozková mrtvice z podzimu roku 2002 nicméně zastavila slibně nastartovaný návrat na scénu. Po řadě rehabitilitací (mrtvice mu poškodila hlas) se časem opět vrátil k aktivnímu hraní a skládání. Kolegové muzikanti a filmaři vzdali Václavu Neckářovi hold ve filmu Alois Nebel (2011), v němž Neckář zpívá píseň skupiny Umakart Půlnoční.

Václav Neckář zpívá Půlnoční:

K filmu vznikl též působivý videoklip, kde Václav Neckář zpívá na Hlavním nádraží v Praze. Bez zajímavosti není, že se skladbou Neckář a skupina Umakart vedli hitparádu nejstahovanějších písniček v tehdy čerstvě otevřené české pobočce iTunes před kapelami jako Coldplay nebo Nirvana. Nostalgie, atmosféra a Neckářova osobnost zafungovala.
V rámci tuzemské kinematografie si Václav Neckář za svou kariéru zahrál a zazpíval v řadě ikonických děl. Ačkoliv se objevil jen v několika snímcích, díky výběru režisérů a titulů se jeho výkony řadí do zlatého fondu československé kinematografie. V rámci zpěvu a hudby je jeho význam nezpochybnitelný.