Odvrácená stránka sportu, totalita a smysl života. Nejzajímavější středoevropské filmy míří do Prahy

Odvrácená stránka sportu, totalita a smysl života. Nejzajímavější středoevropské filmy míří do Prahy
Za hranicemi možností (2017) | 3Kino
Za první čtyři roky působení si Mezinárodní filmový festival 3Kino získal prestiž mezi odborníky i v řadách veřejnosti. „Pátý ročník je dalším důkazem stoupající obliby tohoto festivalu, jehož délka se vyšplhala z pěti na osm dní, a to proto, že o festival je velký zájem nejen z řad diváků, ale i hostů, kteří projevili přání festival navštívit,“ říká ředitel festivalu Vavřinec Menšl.
Trenérova dcera
Trenérova dcera - Karolina Bruchnicka | 3kino
Letošní festival 3Kino zahájí road movie Trenérova dcerazasazená do světa profesionálních tenisových hráčů, kterou přijede představit režisérsko-producentská dvojice Łukasz Grzegorzek a Natalia Grzegorzek. Premiéra v českých kinech bude teprve druhou zahraniční projekcí filmu, v Polsku vstoupí do kin až v březnu 2019.
Filmy a hosté 3Kina
Jako pes s kočkou
Jako pes s kočkou | 3kino
Sály kina Atlas a Evald uvedou v průběhu festivalu více než 40 snímků z řad polské, maďarské, slovenské a české kinematografie. Přivítají i mnoho zahraničních hostů. Polsko na festivalu 3Kino zastoupí populární herec Olgierda Łukaszewicze, který v české premiéře představí dlouho očekávaný film Jako pes s kočkou(2018)režiséra Janusze Kondratiuka, ve kterém ztvárnil jednu ze dvou mužských hlavních rolí. Příběh inspirovaný skutečnou událostí je hořkosladkým obrazem rodinných vztahů.
Vzpomínka na léto
Vzpomínka na léto | 3kino
Snímky Vzpomínka na léto(2016) a Joanna (2010) doprovodí herečka Urszula Grabowská, která si za výkon v dramatu Joanna, ve kterém ztvárnila ženu toužící po dítěti a návratu ztraceného partnera v druhé světové válce, odnesla cenu Polské filmové akademie „Orel“ (polská obdoba Českých lvů) pro nejlepší herečku v hlavní roli. Ve filmu Vzpomínka na léto režisér Adam Guziński za pomoci zámlk vytváří subtilní obraz vstupu do teenagerského věku, kdy se zdá, že nenápadná událost položí stín na celý další život a doposud silný vztah matky se synem dostane trhliny.
Vztek
Vztek | 3kino
Objevem festivalu a polské kinematografie této sezóny je snímek Vztek(2017), který představí mladý režisér Michał Węgrzyna. Ve zdánlivě nenápadném filmu je hlavní hrdina během krátké doby konfrontován s řadou nečekaných a nebezpečných situací, které převrátí jeho život.
Již podruhé navštíví festival 3Kino režisér a kameraman Adam Sikora se svým nejnovějším režijním počinem Autsajder (2018), ve kterém se student umění Franek náhodou zaplete do praktik děsivého totalitního zřízení.
Jenovéfa Boková
Chvilky | CinemArt
Českou kinematografii zastoupí předpremiéra filmu Chvilky (2018), který vypráví o lásce, bolesti, oddanosti, ale také o naději, že člověk dokáže svá zranění přeměnit v sílu. Snímek citlivě zachycuje nástrahy rodinného života, které komentuje s humorem, pochopením a neobyčejně vyvinutým citem pro situace. Debatovat s diváky budou jeho tvůrci: debutující režisérka Beata Parkanová a hlavní představitelka herečka Jenovéfa Boková.
Slovensko je zastoupeno biografickým snímkem Varga (2017) režisérky Soni Maletz o nedávno zesnulém slovenském hudebníku Mariánu Vargovi.
Marián Varga
Varga | 3kino
Z maďarské produkce se objeví hned čtyři novinky letošní sezóny. V dramatu Genesis (2018)se propojí tři odlišné příběhy a jeden zločin. Nejupřímnější a nejdrsnější maďarský snímek posledních dvaceti let Kojot (2017) je o hledání svého místa na světě. V romanci Rozkvetlé údolí (2018) je mladý milenecký pár na útěku, touží po svobodě a vlastním místě na slunci.
Čtveřici uzavírá snímek Řezník, kurva a jednooký muž (2017) o rozčtvrceném řezníkovi, který umírá pro lásku. Režisér Jánose Szásze ho zahalil do černobílého hyperrealistického až manýristického hávu a nechal vyniknout dobovou atmosféru ve všech chytrých i nechutných detailech.
Vstupenky a akreditace
MFF 3Kino: Upoutávka na 5. ročník
Vstupenky na jednotlivé filmy v rámci Mezinárodního filmového festivalu 3Kino jsou za jednotnou cenu 90 Kč. 3Kino poskytuje vstupenku i na celý festival za cenu 600 Kč, kterou je možno získat na vyžádání u organizátorů festivalu na e-mailu info@3kino.cz. Vstupenky na projekce budou v prodeji na pokladnách kin Atlas a Evald nebo na jejich webových stránkách.
Organizátoři festivalu 3Kino: „Polské filmy zaujmou přímočarostí, přesvědčivostí, skvělými herci a aktuálními tématy.“
Rozhovory27. 10. 2014
Organizátoři festivalu 3Kino: „Polské filmy zaujmou přímočarostí, přesvědčivostí, skvělými herci a aktuálními tématy.“