Herec Karel Zima zachránil známému život. Daroval mu svou ledvinu

Herec Karel Zima zachránil známému život. Daroval mu svou ledvinu
Karel Zima a Karel Vaněk |
Karla Vaňka s Ondřejem Urbancem (oba filmaři, oba hrají v hudební skupině 100°C) znám léta, sídlili ve filmovém studiu Pokrok, spolupracovali jsme, natáčeli některé věci společně. Vím, že Karel na tom nebyl v poslední době dobře, že čekal na vhodného dárce ledviny, vím že o tom hovořili se svým otcem, každopádně se hledala nová a vhodná ledvina. Ne každá je ideální.
Karel Zima
Karel Zima ve filmu Ocas ještěrky | Distributor
Po pár týdnech jsem na Vinohradech náhodou potkal právě jeho kolegu Ondřeje, který mi řekl, že se o nemoci Karla Vaňka dozvěděl náhodou Karel Zima. Ten prý nezaváhal a svou zdravou ledvinu hned nabídl. Má prý dvě zdravé, tak proč ne. Ondřej mi řekl, že na to nemá, že jsou hranice, kdy člověk zaváhá, když se nejedná bezprostředně o rodinu. Váhal bych také, ale někteří ne.
Karel Zima
Karel Zima v seriálu Ohnivé kuře | TV Prima
Právě ten den šli oba na operaci. Karel dá Karlovi svou ledvinu, aby mohl žít lépe dál. Zamrazilo mě a sklonil jsem se před Karlem Zimou, člověkem, který musí mít obrovské srdce. Nebyl to nikdo z rodiny, nejbližších, ale prostě známý.
Je důležité si právě teď uvědomit, že Karel Zima nebyl s Karlem Vaňkem nějaký velký kamarád, znali se z natáčení poslední dva roky. O nemocné ledvině se dověděl Karel Zima během točení filmového spotu od kostymérky, a to náhodou. Pak prý zašel za Karlem Vaňkem, zeptal se ho, jak se má a za tři dny na to mu zavolal, že mu svou ledvinu prostě dá, neboť před lety mu urolog řekl, s úsměvem na tváři, že má dvě krásné a zdravé ledviny, že by mohl jednou jednu někomu věnovat.
Následovalo 20 testů a operace v Plzni. Operující doktor prý prohlásil, že nikdy za celý život tohle nezažil, aby někdo mimo rodinu podstoupil takový zákrok a dobrovolně se nabídl.
Karel Vaněk, Karel Zima
Karel Zima, otec Karla Vaňka a Karel Vaněk
Dnes jsou to asi tři týdny, oba jsou zdrávi. Neváhal jsem a Karlovi Zimovi jsem zavolal, sklonil jsem se před ním pro jeho velikost, upřímnost a lásku k životu. Řekl mi, že ledvinu prý pojmenovali Jitka. Má prý radost, jestli Karlovi Vaňkovi prodlouží kvalitní život o dalších 15, 20 let? Možná více. S jakou lehkostí a skromností to pronesl bylo obdivuhodné. Vše je prý v pořádku a budou čekat, jak se vše vyvine. Asi z toho vznikne nakonec opravdové kamarádství, neboť spolu strávili a stráví ještě hodně času.
Karel Zima
Karel Zima s otcem Karla Vaňka
Karel Zima je prý typem herce, který si umí vychutnávat život a z jeho hraní je to cítit. On nyní dokázal prodloužit kvalitní život někomu jinému, překonat sám sebe. Udělal velkou věc, aby si Karel Vaněk mohl dál vychutnávat život a nemusel čekat na náhodnou příležitost, vystavovat dále své tělo nebezpečí nefunkčních ledvin a stále častějším dialýzám.
Karle Zimo, smekám před Tebou, jsi výborný herec, ale tohle mě dostalo. Smekám před každým, kdo dokáže jakýmkoliv způsobem pomoci druhým, udělal to, nebo to udělá. Karlovi Vaňkovi přeji to nejlepší uzdravení.