Pozoruhodné putování Oldřicha Čecha do Tibetu. První Evropan, jehož zastínil Marco Polo, bude mít svůj film

Pozoruhodné putování Oldřicha Čecha do Tibetu. První Evropan, jehož zastínil Marco Polo, bude mít svůj film
Až zařve lev | Jan Svatoš
Jan Svatoš
Jan Svatoš
Jak se zrodila myšlenka spojit tyto dvě postavy? „Odorik i Přemysl se sice nikdy nepotkali, přesto ovlivnili nejen sami sebe, ale i životy budoucích generací. Jejich životní příběh změnil vnímání časoprostoru přesahující geografické i kulturní hranice Evropy. Zatímco poutník Odorik byl metaforicky ovocem královy politiky, Přemysl sám se stal její vlastní obětí,“ prozrazuje zápletku filmu Až zařve lev režisér Jan Svatoš. Co se týká formy, mohou se diváci těšit opět na netradiční zážitek.
„Vizuální forma i jedinečný a důsledný režisérský přístup Jana Svatoše jsou zárukou, že se rodí nový dokumentární počin, který v České republice nemá obdoby,“ řekla producentka Ivana Buttry ze společnosti Art Francesco, která film produkuje a bude jej i distribuovat. Z dřívějších spolupracovníků filmaři potvrdili, že dramaturgem filmu bude opět prof. Rudolf Adler z FAMU. Záštitu nad filmem udělil již Italský kulturní institut v Praze a přislíbilo je i město Pordenone.
Až zařve lev
Až zařve lev | Jan Svatoš
Film je ve finální fázi vývoje, Jan Svatoš dokončuje první verzi scénáře. Myšlenka na příběh o králi Přemyslu Otakarovi II. a poutníku Odorikovi uzrával v režisérově hlavě několik let. Předcházela mu také důkladná několikaletá rešerše a studium pramenů. Obhlídky lokací v Itálii a Rakousku probíhaly pravidelně od roku 2012. Realizace dokumentárního filmu bude náročná, natáčet se bude nejen v České republice, ale i v dalších evropských zemích.
Africká divočina a líbánky u lidožroutů. Čech splácí dluh průkopnickým filmařům
Filmy8. 2. 2018
Africká divočina a líbánky u lidožroutů. Čech splácí dluh průkopnickým filmařům
„Františkán Odorik, označovaný někdy také jako Oldřich z Čech, pocházel z Furlánska a byl prvním Evropanem, který stanul v Tibetu a zaznamenal mnoho pozoruhodného. Zůstal ale ve stínu slavnějšího Marca Pola a dalších středověkých celebrit,“ řekl Svatoš. Podle něj jak Odorik, tak i Přemysl překročili myšlenkami svoji dobu. „Fascinuje mne, jak se některé epizody jejich života dotýkají našich současných pocitů. Jejich příběh neztratil nic na aktuálnosti,“ poodhalil svůj autorský přístup Svatoš.
Téma filmu bude pro mnoho fanoušků tvorby Jana Svatoše překvapením. Diváci si jej spojovali především s filmy s africkou a přírodovědnou tematikou. „Historie je ale jeho velkou vášní. Historickým příběhům se věnoval v několika projektech již při studiích na FAMU a FAMO ,“ dodala Ivana Buttry s tím, že bližší detaily oznámí tvůrci na chystané listopadové tiskové konferenci. Podle prvních zpráv by se měl film Až zařve lev na plátnech kin objevit v roce 2020.
Až zařve lev