Hororová Sestra zamávala s návštěvností českých kin! Kralování superhrdinů končí

Hororová Sestra zamávala s návštěvností českých kin! Kralování superhrdinů končí
Sestra | Warner Bros.
5. UPGRADE (země vzniku: USA)
Upgrade
Začneme ale pěkně od pátého místa víkendového žebříčku, kde skončila sci-fi brutalita Upgrade. Oproti premiérovému týdnu zaznamenalo tohle obrovské filmové překvapení propad o 53 procent. Na snímek, který řeší vztah lidí a moderních technologií, vyrazilo do 64 kin 4.489 platících. Ti v pokladnách nechali 689 tisíc korun.

4. ALFA (USA)
Albert Hughes, Kodi Smit-McPhee
Dobrodružný film zasazený do prostředí evropské doby ledové skončil čtvrtý. Alfa je celkem zdařilým příspěvkem k žánru, který cílí na teenagery i jejich rodiče. Film měl v rámci českých kin k dispozici 80 sálů, přišlo na něj 8.299 diváků, kteří v pokladnách nechali 1 milion 319 tisíc korun. Uvidíme, zda se tvůrcům snímek s odhadovaným rozpočtem 51 milionů dolarů zaplatí. Zatím má na kontě celosvětově 59 mega.

3. HOTEL TRANSYLVÁNIE 3: PŘÍŠERÓZNÍ DOVOLENÁ (USA)
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená
Léto patřilo (a částečně stále patří) animákům. Ten méně úspěšný z populárního dua pojednává o třetím dobrodružství transylvánského Drákuly a aktuálně skončil na bronzové příčce. Hotel Transylvánie 3 se promítal v 83 kinech, přišlo na něj 10.729 diváků a tržby činily 1 milion 433 tisíc korun.
Po dvou měsících v českých kinech má snímek na kontě přes 409 tisíc platících a téměř 59 milionů korun. Na diváky v rámci všech filmů žebříčku Top 20 jasně vede. V tržbách ho přeskočil Jurský svět: Zánik říše (2018) s 62 miliony.

2. ÚŽASŇÁKOVI 2 (USA)
Úžasňákovi 2: trailer | Disney
Pětkrát držela parta animovaných superhrdinů prvenství, tentokrát už to ale nevyšlo. Pixarovští Úžasňákovi 2 se museli spokojit s druhou příčkou, když na ně do 84 kin vyrazilo 11.543 diváků, kteří v pokladnách nechali 1 milion 612 tisíc korun.
Celkově má snímek na kontě téměř 290 tisíc platících a 42 milionů korun. V rámci návštěvnosti i tržeb je to z dlouhodobého hladiska třetí místo na aktuálním žebříčku Top 20.

1. SESTRA (USA)
Sestra: trailer | Vertical Entertainment
Tak tohle se vážně povedlo! Hororová Sestra skončila s přehledem první. Universum, které James Wan vybudoval kolem série V zajetí démonů, komerčně velmi dobře šlape. A to tak dobře, že na Sestru do českých kin o premiérovém víkendu vyrazilo 65.726 diváků, kteří za lístky utratili téměř 10 milionů korun. V porovnání s druhým a třetím titulem žebříčku je to skutečně obrovský náskok.
Taissa Farmiga
Sestra | New Line Cinema
Pro srovnání: Když přišla do českých kin před rokem v srpnu druhá Annabelle 2 (2018) ze stejného hororového universa, vidělo ji o premiérovém víkendu 45 tisíc diváků, kteří za lístky zaplatili 6 milionů korun. Zářijová premiéra Sestry byla určitě vhodnější než uvedení druhé Annabelle v době letních prázdnin. Na úspěchu nemění nic ani fakt, že u kritiků to Sestra nevyhrála. Na webu RottenTomatoes je pouhých 28 procent kladných recenzí, průměrná známka činí 4.5 z 10.
Tomáš Mrvík
Všechno bude | CinemArt
Ze čtvrtečních novinek se kromě vítězné Sestry do Top 20 už žádný film nedostal. Tuzemská novinka slovinského režiséra Olma Omerzua Všechno bude (2018), která navazuje na československé filmy pro mládež, se umístila až 21. s návštěvností 1.028 diváků a tržbami 131 tisíc korun.
Autorův předchozí Rodinný film (2015) šel do kin v únoru roku 2016 a o premiérovém víkendu na něj přišlo 7.807 diváků. Datum nasazení v rámci kalendářního roku dělá divy. Kromě zimní sezóny měl nicméně Rodinný film ještě jeden trumf, Karla Rodena v jedné z rolí. Ale ať už jsou komerční čísla jakákoliv, stále platí režisér Omerzu za jednoho z nejtalentovanějších tuzemských filmařů.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.