Žraločí monstrum nebo vietnamská policajtka? Diváci rozhodli o filmu víkendu

Žraločí monstrum nebo vietnamská policajtka? Diváci rozhodli o filmu víkendu
MEG: Monstrum z hlubin | Warner Bros.
5. MAMMA MIA: HERE WE GO AGAIN! (země vzniku: USA)
Mamma Mia: Here We Go Again!
Začínáme pátým místem, kde je aktuálně volné pokračování "abbáckého" hitu Mamma Mia! (2008). Na Here We Go Again! vyrazilo do 71 kin 14.714 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 2 miliony 267 tisíc korun. Mamma Mia 2 se v tuzemských kinech drží téměř měsíc a čísla má následující: přes 207 tisíc diváků a 31 milionů korun. Jde o čtvrtý dlouhodobě nejúspěšnější titul aktuálního žebříčku Top 20.

4. HOTEL TRANSYLVÁNIE 3: PŘÍŠERÓZNÍ DOVOLENÁ (USA)
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená
Další stálice mezi nejnavštěvovanějšími. Třetí Hotel Transylvánie drží čtvrtou příčku díky 20.623 divákům, kteří v pokladnách nechali 2 miliony 914 tisíc korun. Hotel Transylvánie 3 se v tuzemských kinech drží pátý víkend a dlouhodobě mu patří druhá příčka mezi nejnavštěvovanější dvacítkou (skoro 308 tisíc platících a 45 milionů korun). Lepší už je pouze Jurský svět: Zánik říše (375 tisíc diváků, 60 milionů korun).

3. MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT (USA)
Co jsou platné kaskadérské kousky Toma Cruise, když o jeho Ethana Hunta a nejnovější Mission: Impossible je pramalý zájem... Falloutu sice patří třetí příčka, nicméně návštěvnost 20.021 diváků a tržby 3 miliony 424 tisíc korun jsou na tenhle reklamně provařený a kladnými recenzemi ověnčený snímek slabota.

2. MEG: MONSTRUM Z HLUBIN (USA)
MEG: Monstrum z hlubin
Jason Statham to v přepálené letní akci s pravěkým žralokem megalodonem dotáhl na druhou příčku. Obří nestvůra usilující o život nejen posádce ponorky, ale též lidem "nad mořem", je ukázkovým převedením "béčkové" látky do komerčních kin. Tuzemský distributor nasadil MEGa do 96 kin, přišlo na něj 22.942 diváků a tržby činily 3 miliony 723 tisíc korun. Tedy čísla téměř srovnatelná s výsledkem Mission: Impossible - Fallout, ačkoliv Stathamova hvězda se té Cruiseově nerovná ani omylem.

1. ÚŽASŇÁKOVI 2 (USA)
Úžasňákovi 2: trailer | Disney
A na prvním místě stejně jako minule skončila rodinka animovaných superhrdinů z produkce studií Disney/Pixar. Úžasňákovi 2 se promítali ve 117 kinech, přišlo na ně 42.550 diváků a tržby činily 6 milionů 289 tisíc korun. Jde o 42 procentní pokles oproti premiérovému víkendu, ale i tak je rozdíl mezi Úžasňákovými a MEGem víc než patrný. Tenhle návrat po hodně dlouhé době zkrátka tvůrcům vyšel. Celosvětově mají druzí Úžasňákovi na kontě 1 miliardy 88 milionů dolarů.
Ha Thanh Špetlíková
Miss Hanoi | če
V úvodu článku zmiňovaná Ha Thanh Špetlíková a nová česká kriminálka Miss Hanoi (2018) skončila o premiérovém víkendu na šesté příčce s návštěvností 8.440 diváků a tržbami 1 milion 273 tisíc korun. A to měl film k dispozici hned stovku kin. Je to tím, že vietnamské téma se mezi diváky nenosí? Byla na vině špatná propagace, nebo málo přitažliví herci? Nebo distributor naprogramoval premiéru na nevhodnou dobu? Těžko říct. Nicméně ani recenzenti nejsou z Miss Hanoi, kde hraje Špetlíková první vietnamskou policajtku ve službách tuzemské policie, dvakrát nadšení. Zkrátka promarněná příležitost. A to hned na několika frontách.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.