„Jako by mě sváděl...“ Jak se do filmu hledá chytrý dům, jemuž šéfuje Vojtěch Dyk?

„Jako by mě sváděl...“ Jak se do filmu hledá chytrý dům, jemuž šéfuje Vojtěch Dyk?
Důvěrný nepřítel | Bohemia Motion Pictures
Karel Janák
Karel Janák | Bohemia Motion Pictures
„Hledali jsme supermoderní dům, který by stál opravdu uprostřed samoty a působil tak ve filmu dostatečně strašidelně. Nakonec jsme točili v domě, který je v Praze uprostřed další zástavby, ten jsme „obalili“ do modrého pozadí a okolí samoty, které je pak vidět ve filmu, je tak iluze. Natáčení tím samozřejmě bylo složitější, protože exteriéry se točily v Tatrách, a propojit ty přechody nebylo snadné,“ dodává k natáčení Důvěrného nepřítele režisér Karel Janák.
Vojtěch Dyk
Důvěrný nepřítel | Bohemia Motion Pictures
„Téma zneužití technologií v českém filmu zatím nikdo neuchopil a ve společnosti se o něm myslím zatím příliš nemluví nebo se nebere příliš vážně, takže jsem rád na nabídku kývl. Možná i proto, že moderní technologie, které nám lezou do soukromí, vlastně nenávidím,“ říká představitel jedné z hlavních postav filmu Vojtěch Dyk.

Důvěrný nepřítel: Trailer

Důvěrný nepřítel: trailer | Bohemia Motion Pictures
V Důvěrném nepříteli hraje Vojtěch Dyk programátora, jemuž se "poštěstí" přestěhovat se do takzvaného chytrého domu prošpikovaného nejmodernější technologií. Spolu s manželkou (Gabriela Marcinková) se stěhují mimo civilizaci do domu ze skla a kamene, který se nachází uprostřed krásné přírody. Vysněná realita, nebo plíživé peklo v podobě všudypřítomných kamer a "pomocníků", kteří dokáží být dost zlými pány?
Gabriela Mihalčínová
Gabriela Marcinková | Bohemia Motion Pictures
„Můj vztah k moderním technologiím je neutrální, přijímám to, že tu jsou, ale zároveň něco ve mně se bouří proti tomu, že postupují tak rychle, a i tento film mě vlastně přesvědčil, že je se čeho obávat," dodává herečka Gabriela Marcinková. „Takže se svou rolí se vlastně ztotožňuji a dokážu si reálně představit, že se něco takového může stát i ve skutečnosti. Nejde ani tak o technologii, ale spíš o to, že člověk může zneužít naprosto všechno, i to dobré, co technologie přinášejí.“
Zřejmě vůbec první tuzemský film, který se tématem zneužití moderních technologií zabývá, bude mít premiéru ve čtvrtek 30. srpna letošního roku.
Gabriela Mihalčínová, Vojtěch Dyk
Důvěrný nepřítel