Slováci na Oscary posílají Tlumočníka Jiřího Menzela. S čím vyrukují Češi?

Slováci na Oscary posílají Tlumočníka Jiřího Menzela. S čím vyrukují Češi?
Tlumočník - Jiří Menzel a Peter Simonischek | Bioscop
„Myslím, že Tlumočník je film, který může mimořádně zaujmout tu část amerického publika, které má rádo náročnější filmy. Budeme napjatě očekávat vyhlášení předvýběru devíti aspirantů na nominace, které americká akademie ohlásí v listopadu a již zařazení sem bychom považovali za velký úspěch,“ říká producent filmu Rudolf Biermann a dodává, že jednomu z hlavních představitelů, Peteru Simonischekovi (Toni Erdmann) dal tutu novinku i jako dárek k narozeninám, které oslavil 6. srpna.

Tlumočník: Trailer

Tlumočník
Film Tlumočník byl natočen v slovensko-česko-rakouské koprodukci a pojednává o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady absurdní situace, díky níž a možná navzdory níž se vydají hledat pravdu o vlastní minulosti. Jiří Menzel ztvárnil ve snímku tlumočníka, který pátrá po vrahovi svých židovských rodičů a nachází už "pouze" jeho syna (Simonischek).
Jan František Uher
Všechno bude | KVIFF.TV
Jaký titul navrhne za Českou republiku Česká filmová a televizní akademie (ČFTA)? Na to si budeme muset počkat asi tak do půlky září. Loni byla do širší nominace na nejlepší neanglicky mluvený snímek delegována Bába z ledu (2017) Bohdana Slámy. Ani letos nicméně není bůhví z čeho vybírat. Dva kandidáti, kteří by mohli mít největší šanci, ještě neměli v tuzemských kinech oficiální premiéru.
Jedná se o historické drama Jan Palach (premiéra 21. srpna) pojednávající o revoltě mladého vysokoškoláka vůči okupaci Československa a normalizaci společnosti. Až v září bude mít premiéru (6. září) novinka Olma Omerzua Všechno bude, road movie dvojice mladíků, která zaujala diváky a porotu na festivalu v Karlových Varech. Tak co, vyhraje to u ČFTA Jan Palach, jehož mezinárodní význam a nekompromisní téma by mohlo zaujmout?

Jan Palach: Trailer