Pirátství: Co nás vede ke "kradení" filmů na internetu v roce 2018 a existuje východisko?

Pirátství: Co nás vede ke "kradení" filmů na internetu v roce 2018 a existuje východisko?
Simpsonovi | FOX
Přestože svého času vypadalo internetové pirátství jako něco, co zasadí filmovému, hudebnímu i hernímu průmyslu fatální ránu, streamovací služby nakonec dokázaly trend - když už ne zvrátit - alespoň stabilizovat. Přirozeně to neznamená, že už internetové pirátství není problém. Není už takový problém. Stále se mu ale daří. Proč, když se lidé naučili za služby platit? Firma Muso, která se zabývá sběrem a analýzou dat ze světa pirátství, provedla průzkum veřejného mínění, a s několika odpověďmi přišla.
Proč mají mladí Američané méně sexu? Ukažme si na Netflix!
Filmy20. 2. 2018
Proč mají mladí Američané méně sexu? Ukažme si na Netflix!
Prvním problémem je dostupnost. 83% "stahovačů" uvedlo, že napřed zkouší hledat obsah legální cestou a když se nepoštěstí, zamíří na nelegální servery. Současně (a to je to opravdu zajímavé) 91% stahovačů uvedlo, že si nějakou službu s legálním obsahem (jako Netflix, HBO, Amazon atd.) platí.
60% dotázaných uvedlo, že někdy něco stáhli nebo streamovali z nelegálních stránek, přičemž polovina uživatelů (53%) ví, že to morálně nebylo úplně košer. Důvody k pirátství jsou pak následující - 35% dotázaných argumentovalo nepřiměřeně vysokou cenou legálních služeb, dalších 35% se odkazovalo na nedostupnost požadovaného materiálu na službách, které si platí a 35% respondentů volilo pirátství jako řešení ve chvíli, kdy není to, co hledají, legální dostupné v jejich zemi. Průzkum proběhl ve Velké Británii mezi tisícovkou dospělých respondentů, takže je třeba brát výsledky s rezervou. ALE, určitý obrázek o problému internetového pirátství nám to dává.
Stačí se podívat na český trh, přičemž se zaměřím na tři velké filmové/seriálové hráče: Amazon, HBO a Netflix. Všechny tři služby nabízí vlastní filmovou a seriálovou tvorbu, stojí okolo 250 korun za měsíc a přestože nabídka není vyloženě chudá, rozhodně má k dokonalosti daleko. A to i v případě, kdy bychom obsah všech tří platforem spojili dohromady. Milovníci starých (osmdesátkových a níže) filmů mají vyloženou smůlu, kino-novinky má pouze HBO (přičemž již léta platí, že jde o limitní výběr) a Amazon naprosto kašle na nějaké novinky i českou lokalizaci. Problém zmíněných legálních služeb je tedy hlavně v tom, že si stále platíme spíše konkrétní obsah (chci koukat na Hru o trůny a Westworld, zaplatím si HBO, mám rád marvelovské seriály, jdu do Netflixu) než online půjčovnu všeho možného, kdy si za jeden poplatek odpustíme otravné stahování z netu.
Disney ukáže Netflixu v roce 2019 prostředníček a spustí vlastní streamovací službu
Seriály9. 8. 2017
Disney ukáže Netflixu v roce 2019 prostředníček a spustí vlastní streamovací službu
Je tu nějaké řešení? Nejspíše ne. Je nepravděpodobné, že by vznikla legální nadstavba, která by obsah obsah všech zmíněných služeb a divák by měl za jeden poplatek přístup ke všemu. A i kdyby k tomu v nějakém pohádkovém scénáři došlo, pořád by nešlo o dostatečně širokou nabídku, aby fanoušek filmu neměl potřebu vyhledávat jinde. Jen pro příklad. I kdybyste si v tuhle chvíli platili všechny tři služby (cca 750 korun měsíčně) a byly fanoušky Sylvestera Stalloneho, se svým oblíbencem byste našli jen následující filmy:
Amazon: Země policajtů
Netflix: Expendables: Postradatelní, Strážci Galaxie 2, Mravenec Z (dabing)
HBO: Země policajtů (ano, obsah se občas i dubluje), Spy Kids 3-D
Sami určitě uznáte, že podobná nabídka je až zoufale skromná a dokud se situace nezlepší, internetovému pirátství se bude mezi uživateli dařit. Přesto je pro studia bezpochyby dobrou zprávou, že je pro stále více lidí přirozené platit si "aspoň něco". To je rozhodně vývoj správným směrem.