Velorex, první selfie tyč a obrovský frňákovník. Poznáte filmy zlaté éry československé kinematografie?

Velorex, první selfie tyč a obrovský frňákovník. Poznáte filmy zlaté éry československé kinematografie?
Velorex z filmu Vrchní, prchni! | Retro biják 60. – 90. let
velorex-prvni-selfie-tyc-a-obrovsky-frnakovnik-poznate-filmy-ze-zlate-ery-ceskoslovenske-kinematografie-2
Noc na Karlštejně | Retro biják 60. – 90. let
Ve čtyřech patrech Tančícího domu bude do 14. října vystaveno přes 200 originálních kostýmů doplněných mnoha filmovými rekvizitami a fotografiemi z celkem 70 snímků, které divácidůvěrně znají ze stříbrného plátna nebo televizních obrazovek. Na výběru vystavených snímků se hlasováním podílelo přes 400 tisíc diváků. Většina kostýmů z výstavy Retro biják 60. – 90. let nebyla doposud nikdy ukázána veřejnosti.
velorex-prvni-selfie-tyc-a-obrovsky-frnakovnik-poznate-filmy-ze-zlate-ery-ceskoslovenske-kinematografie-4
Pan Tau | Retro biják 60. – 90. let
Tuto výstavu jsme připravovali déle než dva roky. V posledním roce filmoví odborníci vyhledávali ztracené kostýmy ve fund us ech Barrandovských ateliérů. Díky tomu jsme znovu postavili celé scény legendárních československých filmů a seriálů a objevily se nové souvislosti a zákulisní informace týkající se oblíbených snímků,“ říká Robert Vůjtek, ředitel Galerie Tančící dům. Všech 200 vystavených kostýmů jsou originály zapůjčené z fundusů Barrandovských ateliérů a České televize a jsou doplněné fotografiemi, plakáty a dalšími rekvizitami a dekoracemi.
velorex-prvni-selfie-tyc-a-obrovsky-frnakovnik-poznate-filmy-ze-zlate-ery-ceskoslovenske-kinematografie-6
Zabil jsem Einsteina, pánové | Retro biják 60. – 90. let
Na výstavě nechybí historicky první selfie tyč, kterou používala Betsy v podání Ivy Janžurové ve filmu Zabil jsem Einsteina, pánové (1969). Oblíbenou komedii Vrchní, prchni! (1981) připomínají pletené kostýmy s bambulemi, vedle kterých stojí ikonický originální Velorex. Oscarem oceněný snímek Ostře sledované vlaky (1966) po letech oživí proslulou lechtivou scénu s razítkem a na výstavě nechybí ani ilustrace od Adolfa Borna či Káji Saudka, které jsou neodmyslitelně spojené s komediemi Jak svět přichází o básníky (1982) a Kdo chce zabít Jessii? (1966).
velorex-prvni-selfie-tyc-a-obrovsky-frnakovnik-poznate-filmy-ze-zlate-ery-ceskoslovenske-kinematografie-14
Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách | Retro biják 60. – 90. let
Z kultovní trilogie Slunce, seno… na návštěvníky čekají kostýmy a originální postel ze scén s babičkou Škopkovou. Nesmrtelný sci-fi seriál Návštěvníci se připomíná jak kostýmy, tak slavným superpočítačem CML, tedy Centrálním Mozkem Lidstva. Nezapomnělo se ani na pohádky a tvorbu pro děti. Ze slavného seriálu Arabela jsou vystaveny kostýmy celé královské rodiny a z filmu Tři veteráni (1983) jsou k vidění nejen krásné kostýmy princezny Bosany a Pankráce, ale i skoro 15 metrový frňákovník.
velorex-prvni-selfie-tyc-a-obrovsky-frnakovnik-poznate-filmy-ze-zlate-ery-ceskoslovenske-kinematografie-17
Čtyři vraždy stačí, drahoušku! | Retro biják 60. – 90. let
Autorkami výstavy Retro biják 60. – 90. let jsou Jana Sommerová a Nadia Klempířová.