Výjimečné dokumenty míří do Ústí aneb Senzační Nagano, "svoboda" na psychiatrii a dřina místo výplaty

Výjimečné dokumenty míří do Ústí aneb Senzační Nagano, "svoboda" na psychiatrii a dřina místo výplaty
The Nagano Tapes (detail plakátu) | Olympic.org
Nejlepší filmový dokument vybere Kazma. Padne to na Vietnamce, uprchlíky, Čechy nebo žigulík?
Festivaly a ceny9. 5. 2018
Nejlepší filmový dokument vybere Kazma. Padne to na Vietnamce, uprchlíky, Čechy nebo žigulík?
Cena Pavla Kouteckého je poctou velkému tuzemskému dokumentaristovi, který zemřel za tragických okolností před 12 roky. Letos nově se bude udělovat pod hlavičkou přehlídky ELBE DOC.K mimo chapadla hlavního města České republiky v Ústí nad Labem, podobně jako loni promítne kromě soutěžních filmů též zajímavé snímky nejen tuzemských autorů a zaměří se na česko-německé partnerství. V Drážďanech budou ozvěny ELBE DOC.Ku probíhat ve dnech 24. - 26. května a kromě projekcí českých a světových dokumentů nabídnou program pro studenty.
Cenu Pavla Kouteckého jsme vám na Kinoboxu představili již dříve (naleznete v boxu nad textem). Pojďme se dnes zaměřit na tituly, které sice neusilují o ceny, vaše pozornost by je nicméně neměla minout. Záběr je dost široký a některé zprávy ze zapadlých koutů této planety budí opravdu silné emoce. Na své si přijdou fanoušci hokeje, ti, co se zajímají o školství, druhou světovou válku nebo problémy současného světa. V rámci jednoho festivalového dne představujeme jeden tip.
12 DNÍ (16.5. od 20.00 Hraničář)
12 dní
12 dní | Elbedock
Ve Francii každoročně skončí bez jejich souhlasu v psychiatrických ústavech 92 tisíc lidí. Podle zákona má každé takové zařízení dvanáct dnů, aby přivedlo pacienta před soudce, který rozhodne o dalším osudu člověka. Po těchto dvanácti dnech se může lidský život navždy změnit. Slavný filmař a fotograf Raymond Depardon (Francie) zachycuje tato mimořádná setkání mezi spravedlností a psychiatrií.

TMA PŘICHÁZÍ (17.5. od 18.00 Fokus kafe)
Tma přichází
Jsou lidé, kteří si zrůdnost holocaustu uvědomí až v přímé konfrontaci s hromadami vlasů, brýlí, kufrů, které zbyly po konkrétních lidech v koncentračních táborech. A dokument z roku 1945 ukazuje právě takové příšerné scény z nově osvobozených nacistických koncentračních táborů. Není divu, že ležel v britských archivech téměř sedm desetiletí. Až v roce 2014 se jej rozhodl oživit Andre Singer. Není bez zajímavosti, že mezi těmi, kteří se na dokumentaci podíleli, byl kromě "řadových" mužů s kamerami též proslulý Alfred Hitchcock.

THE NAGANO TAPES (18.5. od 20.30 Letní kino forum)
Pásky z Nagana
Inspirativní příběh hokejového turnaje v Naganu v roce 1998, kde Česká republika vyhrála historické zlato, vznikl v produkci Five Rings Films stanice Olympic Channel. Mladý český režisér Ondřej Hudeček (Furiant) přibližuje tento “Turnaj století”, od kterého letos uplynulo dvacet let, skrze vzpomínky těch nejlepších hokejistů světa jako je Jaromír Jágr nebo Dominik Hašek. Jedinečný zážitek při sledování pod širým nebem letního kina zaručen.

STROJE (19.5. od 18.30 Vědecká knihovna)
Stroje
V kontrastu s pestrými barvami indických látek ukazuje režisér Rahul Jain temné podmínky v továrnách na jejich výrobu. Do hlavních rolÍ obsadil stroje, vozíky, kádě s barvami a rozmanitou směs zvuků, které vydávají. Uprostřed tohoto mechanického světa se pohybují pracovníci továrny – muži různého věku i smýšlení, kteří postupně splývají se zautomatizovanými procesy a sami se stávají jen další součástí strojové výroby. V jejich životech pro pestré barvy není místo…

VÍTĚZNÝ FILM CENY PAVLA KOUTECKÉHO (20.5. od 14.00 Hraničář)
vyjimecne-dokumenty-miri-do-usti-aneb-senzacni-nagano-vystraseni-policiste-a-drina-misto-vyplaty
Pavel Koutecký | Cena Pavla Kouteckého