Zasloužily si to? Tohle jsou největší komerční propadáky roku 2017

Zasloužily si to? Tohle jsou největší komerční propadáky roku 2017
Král Artuš: Legenda o meči | Warner Bros.

5. Geostorm: Globální nebezpečí

Rozpočet filmu: 120 milionů dolarů
Reklama: 81,6 milionů
Podíly a prémie filmařům: 24,8 milionů
Tržby z kin: 221 milionů
Tržby z videa a TV: 154 milionů
Dean Devlin, Jerry Bruckheimer, Gerard Butler, Danny Cannon
Na Goestorm byli fanoušci katastrofických filmů hodně zvědaví, neboť na postu režie debutoval Dean Devlin, který se u diváků zapsal coby scenárista většiny "ničitelských" filmů Rolana Emmericha. Problematická produkce a přetáčky, nic z toho nevěstilo dobrý výsledek. Když Geostorm dorazil do kin, kritici se mu vysmáli, něco málo přesto film vydělal. Zdaleka to ale nestačilo. Po sečtení všech nákladů a zkrácení zisků o podíly pro kinaře a mezinárodní distributory zůstala studiu v kase po Geostormu díra za 71 milionů dolarů.

4. Velká čínská zeď

Rozpočet filmu: 150 milionů
Reklama: 87,3 milionů
Podíly a prémie filmařům: 29,6 milionů
Tržby z kin: 334,9 milionů
Tržby z videa a TV: 192,4 milionů
Matt Damon
Když se hollywoodská hvězda násilně včlení do nějakého historického filmu, obvykle je z toho propadák (posledním opravdu úspěšným zástupem žánru byl Poslední samuraj). V Číně nicméně v poslední době netočí prakticky nic jiného (snahou je prorazit s čínskou kinematografií po celém světě) a většinou filmaře zachrání lokální tržby. V případě Velké čínské zdi s Mattem Damonem to nevyšlo čistě proto, že jde o vůbec nejdražší projekt natočený kompletně v Číně. Navzdory solidním tržbám se tak studio po odečtení nákladů muselo smířit s tím, že je pořád ve ztrátě a to za 74,5 milionů

3. The Promise

Rozpočet filmu: 90 milionů
Reklama: 20,6 milionů
Podíly a prémie filmařům: 3 miliony
Tržby z kin: 11,7 milionů
Tržby z videa a TV: 11,5 milionů
The Promise
Drama The Promise to mělo od počátku složité: dávno před premiérou bylo na IMDB téměř sto tisíc hodnocení a většina negativních. Jak je něco takového možné? Šlo o iniciativu Armenian Genocide deniers, neboli lidí, kteří nechvalně proslulou arménskou genocidu popírají. Vzhledem k ožehavému tématu, který je stále ještě na mnoha místech ve světě tabu, se navíc nedařilo v prodeji mezinárodních práv. Celková ztráta? 102 milionů dolarů. Slušné na film, o kterém většina diváků ani nikdy neslyšela.

2. Monster Trucks

Rozpočet filmu: 125 milionů
Reklama: 48,4 milionů
Podíly a prémie filmařům: 22,3 milionů
Tržby z kin: 64,5 milionů
Tržby z videa a TV: 71,6 milionů
Monster Trucks
Monster Trucks je jeden z těch šílených nápadů, jenž si někdo navzdory vší logice prosadil (v tomhle případě bývalý šéf Paramountu, který - ironií osudu - už v době propadu filmu ve společnosti nepracoval) a podle očekávání to nevyšlo. Film o klukovi, který potká obrovského mimozemšťana, ten mu vleze do monster trucku a začne ho ovládat, měl dopředu pověst propadáku a spekulanti mluvili o ztrátě sto milionů. Skoro se trefili: ztráta je 123 milionů.

1. Král Artuš: Legenda o meči

Rozpočet filmu: 175 milionů
Reklama: 69,2 milionů
Podíly a prémie filmařům: 32,4 milionů 
Tržby z kin: 148,6 milionů 
Tržby z videa a TV: 143,4 milionů 
Guy Ritchie, Charlie Hunnam, Jude Law
První a nezasloužený. Warneři měli s novým Králem Artušem velké plány, do filmu nasypali obrovské množství peněz a mluvili hned o šesti dílech. Jenže v trailery nefungovaly, americké recenze byly mizerné (upřímně nechápeme proč) a Charlie Hunnam jednoznačně není ten tahoun, jakého podobná série potřebovala. Je to ohromná škoda, protože výsledkem je energická a velmi osobitá fantasy, která patří k nejvýraznějším audiovizuálním kouskům minulého roku. Na žádné pokračování už bohužel nikdy nedojde. Studio v tom zahučelo za 153,2 milionů dolarů a jde o největší loňský propadák.