Když děsuplné ticho prodává a postava Jiřího Lábuse trpí

Když děsuplné ticho prodává a postava Jiřího Lábuse trpí
Kluci z hor / Jiří Lábus | APK Cinema Service
TICHÉ MÍSTO (režie: John Krasinski)
Tiché místo
Herec a příležitostný režisér, producent, scenárista John Krasinski (Kancl, 13 hodin, Mariňák) má na svém kontě překvapivý hit a zdařilý film na pomezí thrilleru-hororu. Tiché místo, kde Krasinski po boku Emily Blunt (Sicario, Dívka ve vlaku) též hraje, je zasazeno do postapokalyptických časů, v nichž Krasinski-Blunt vychovávají trojici dětí. Má to ale jeden háček, kdykoliv někdo cekne nebo nedopatřením vyloudí zvuk, vynoří se na scéně Oni. A s Nimi přijde smrt.
Těžko popsatelný a přenositelný filmový zážitek se stal hitem kin, když Tiché místo při nákladech 17 milionů dolarů celosvětově utržilo 240 mega a velmi dobře si vedlo v silné kokurenci na území USA. Rafinovaná práce se zvukem a tichem, minimalistická scéna a přesvědčiví herci (nejen ti dospělí) slibují hodně netradiční a sugestivní podívanou. Necháte se vtáhnout? Tuzemští recenzenti dávají 76 procent.

POMSTA (režie: Coralie Fargeat)
Pomsta
Tahle pomsta bude sladká. A proklatě krvavá. Stejnojmenný francouzský thriller představuje v hlavní roli svůdnou divu v podání Matildy A. I. Lutz (Kruhy), která se uprostřed vyprahlé krajiny mění v "Revenanta v bikinách" a vypořádá si to s dvojicí neurvalých chlapů jednou provždy. Dle tvůrců je snímek Pomsta též odpovědí na prvoplánové nadužívání ženských vnadů v hollywoodských bijácích. Tady bude svůdnost Matildy Lutz "někoho" zatraceně bolet.

KLUCI Z HOR (režie: Tomáš Magnusek)
Kluci z hor: trailer | APK Cinema Service
Je mu pouhých 33 let a na svém kontě má rovných 10 producentských zářezů. Řeč je o Tomáši Magnuskovi (série Bastardi), režisérovi, producentovi, herci, který se přesně po 5 letech od svého posledního celovečerního počinu vrací na scénu s Kluky z hor. Komediální drama bylo inspirováno skutečným životním příběhem a v hlavních rolích se představují Jiří Lábus v roli mentálně postiženého strýce a Martin Dejdar coby jeho synovec.
Dle výše uvolněného traileru to vypadá, že spíš než o tíživé drama postiženého strýce a jeho obětavého rodinného přítele půjde o film balancující nad propastí parodie. Magnusek se toho nicméně nebojí, opět točí pro sebe a podobně smýšlející filmové "kumpány" a i v tomto případě se mu podařilo zlanařit plejádu zasloužilých československých herců. Prostě úkaz.

NEZNÁMÝ VOJÁK (režie: Aku Louhimies)
Neznámý voják
Zimní válka a bitva o vlastní území s hegemonem Ruskem patří mezi jeden z nejpamátnějších hrdinských činů finských dějin. Pro našince nepříliš známá událost 2. světové války vstupuje do kin ve třetí filmové verzi pod názvem Neznámý voják. Co diváka čeká a nemine? Úporné hájení pozic v krásných severských lesích, bombardování a občasné civilní potěšení.
Neznámý voják jde do českých kin ve zkrácené verzi, vznikl podle slavné finské knihy a k tématu nepřistupuje s pompou a velikášstvím, nýbrž nám představí několik postav a jejich osudů. Pro Finy srdcová záležitost, ale co pro českého diváka? Neznámému vojákovi prozatím recenzenti dávají 60 procent.

TGM OSVOBODITEL (režie: Věra Chytilová)
TGM Osvoboditel
Do vybraných kin se můžete vypravit na obnovenou premiéru dokumentu Věry Chytilové, který je vzpomínkou na prvního Československého prezidenta T. G. Masaryka. TGM Osvoboditel vznikl těsně po sametové revoluci a letos jde do kin jako připomínka 100 let od založení republiky. Chytilové se ve snímku "podařilo vytvořit plastický portrét prvního československého prezidenta pomocí kombinace archivních záběrů s vlastními dotáčkami a komentářem v působivém přednesu herce Miroslava Macháčka. Vloženy jsou též výpovědi Masarykových vnuček a pravnuka".

Seznam všech květnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.