Dokument o smrtonosné vlně je malým krokem pro lidstvo, ale velkým skokem pro český surfing!

Dokument o smrtonosné vlně je malým krokem pro lidstvo, ale velkým skokem pro český surfing!
No Wave Back / Matěj Novák | No Wave Back
Na to, jak Matějova cesta končí, nebo možná teprve začíná, se budou moci všichni milovníci surfingu, napětí, adrenalinu, příběhů i sportovních prvenství přijít prvně podívat 25. května do pražského Kina Lucerna, kde bude mít sportovní dokumentární film No Wave Back premiéru.
Martin Smékal
Martin Smékal
„K pobřeží severního Španělska doputují velké vlny poměrně často, ale tato konkrétní je jedinečná, protože je velká i dlouhá zároveň. Objeví se jednou, dvakrát do roka, jsou ale léta, kdy třeba nedorazí vůbec. Komunita tamních surfařů ji poprvé zpozorovala na přelomu milénia a pojmenovala ji „ La Verdad”, v překladu  Pravda. Zprávy o její existenci místní nešířili, Matěj ji našel sám,“ prozrazuje režisér snímku Martin Smékal.
Ten se tématu surfingu věnoval už ve svém předchozím, divácky úspěšném dokumentu Choose Your Wave (2016), mapujícím české surfaře po celém světě. Právě tehdy se Martin s Matějem setkali poprvé.

No Wave Back: Trailer

Ani o vlnu zpět
Big Wave surfování je velmi náročné co se mentální i fyzické přípravy týče. Vlny, které na člověka padají, váží několik tun a jedním z největších rizik je, že více po sobě jdoucích vln surfaře uvězní pod hladinou, a desítky sekund, někdy i několik minut, mu nedovolí nadechnout se. Pokud zpanikaří, utopí se. To se bohužel přihodilo již mnoha světovým sportovcům.
Další překážkou bývá neznalost daného místa, pro člověka, který nevyrůstá u oceánu a nezná lokální podmínky, je zdolání Big Wave bez cizí pomoci téměř nemožné. Matějovi se podařilo navázat vztah se skupinou místních surfařských matadorů. Svérázná komunita ho přijala, sdílela s ním vlastní zkušenosti a pomohla s přípravou. Zajímavé je, že si Matěj jejich přízeň získal nejen surfařskými dovednostmi, ale také motivy a životním postojem.
Matěj Novák
Matěj Novák | No Wave Back
„Severní Španělsko je hodně uzavřený region a to platí i o surfařích, takže dostat se do nějakého kontaktu s místními je dost složitá věc. Naštěstí v té samé vesnici, kde bydlím, žije člověk, se kterým jsem se ve vodě potkával a je otevřený a přístupný, ten mi při mé cestě velice pomohl. Myslím, že si asi nikdo nedokáže představit, jaká cesta k tomu všemu vede. Ani já jsem si to nedokázal představit. Není to jen o odvaze, protože to by pak byla spíš blbost. Ježdění velkých vln je jako ledovec. Všichni vidíme jen to ježdění a tu krásu, ale pod hladinou je daleko větší část dřiny a odříkání,“ popisuje Matěj Novák.
Ani o vlnu zpět
„Název filmu – No Wave Back –  je určitou parafrází, která odkazuje na cestu, z níž není návratu. A to hned z několika úhlů pohledu. Nechám už ale na každém divákovi, který úhel si vybere,“ doplňuje s úsměvem režisér Martin Smékal. Slavnostní pražské premiéry filmu se zúčastní tvůrci společně se surfařem Novákem. Následně se snímek vydá do mimopražských kin.