Když si divoženka troufne na hastrmana. Tak trochu nebezpečné kinopremiéry...

Když si divoženka troufne na hastrmana. Tak trochu nebezpečné kinopremiéry...
Hastrman / Simona Zmrzlá | První veřejnoprávní
HASTRMAN (režie: Ondřej Havelka)
Hastrman: trailer | První veřejnoprávní
19. století, podmanivá i nesmlouvavá "máchovská" krajina, baron milující vodu (Karel Dobrý) a nespoutaná Katynka (Simona Zmrzlá), která život muže/tvora z vodních hlubin obrátí vzhůru nohama. Částečná adaptace ekologicko-romantického románu Miloše Urbana je dílem autora, který se vyžívá v obrazech přírody, ve starých zvycích a vykreslování nejednoznačných charakterů jednotlivých postav.
Karel Dobrý, Simona Zmrzlá
Hastrman | První veřejnoprávní
Hastrman je snímkem docela odlišným od mainstreamových komedií "jako ze života". Havelka měl dobrou ruku především ve volbě herců, kameramana a doprovodné hudby. Z Urbanova románu si bere "pouze" část z minulosti. Srovnání s Kyticí (2000) pokulhává. Havelkův Hastrman je směsicí hned několika žánrů, přičemž dlouhou dobu nevíte, který bude mít navrch. Celovečerní hraný debut se natolik vymyká současné tuzemské tvorbě (volbou tématu, herců, tempem, zasazením do určitého prostředí a doby), že si jistě vaši pozornost zaslouží.
Recenzenti prozatím dávají 70 procent.

VADÍ NEVADÍ (režie: Jeff Wadlow)
Vadí nevadí
Jak to asi může dopadnout v hororovém filmu, kde parta přátel vyrazí na "pohodovou" dovolenou do Nového Mexika... Spouštěčem běsů je sympatický mladík, kter partu vybídne k nevinné hře "vadí nevadí". Když se jednotliví účastníci zájezdu vrátí domů, začnou se dít hodně podivné (a smrtelné) věci. Kdo si dokáže zachránit život?
Snímek Vadí nevadí neoplývá bůhví jak skvělými recenzemi, tuzemští kritici dávají 40 procent a web RottenTomatoes zaznamenal pouhých 15 procent kladných bodů.

V HUSÍ KŮŽI (režie: Christopher Jenkins)
V husí kůži
Severoameričtí animátoři se spojili s čínskými kolegy a do kin vysílají animák V husí kůži. Režíruje ho producent Ria (2011) a příběh se točí kolem housera jménem Peng, který způsobí ztrátu dvou malých kachniček. Podaří se mu malé opeřence dostat k jejich hejnu? Na té cestě je bude samozřejmě provázet značně dramatické a komediální dobrodružství. Více v traileru nad textem.

JANIČKA (režie: Bruno Dumont)
Janička
Ikonická historická postava Johanky z Arku se dočkala hodně svérázného a bizarního zfilmování. Novinka festivalového harcovníka Bruna Dumonta (Líná zátoka) se zaměřuje na její dětství, Johanku tituluje jako Janičku a do vínku jí kromě víry v boha dává heavy meta, rap a další ingredience, které by mohli zaujmout mladé diváky. Takhle se na ty umělecké filmy musí!
Recenzenti prozatím Janičce dávají 80 procent.

GAVRILO PRINCIP - PROCES (režie: Srdjan Koljevic)
Gavrilo Princip - proces
Distribuční společnost Balkanfilm uvede netradičně v pátek do kin životopisné drama pojednávající o atentátníkovi, který zastřelil Františka Ferdinanda d´Este, načež odstartovala 1. světová válka. Srbský snímek se věnuje procesu s atentátníky a tvůrci do něj promítli skutečné zápisy ze soudních jednání s členy organizace Mladá Bosna a vzpomínky právníka Rudolfa Cistlera, který skupinu obhajoval. I v tomto případě tvůrci poukazují na to, jak složité dějiny jsou a jak různorodě se dají využívat a překrucovat.

Seznam všech dubnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.