Jejich požadavky změnily celý film aneb Když si herec přeje až příliš

Jejich požadavky změnily celý film aneb Když si herec přeje až příliš
Mumie / Tom Cruise | Universal
Někdy je to žádoucí a někdy ne. Zde je hned několik příkladů, kdy si herci něco přáli a jejich požadavek nakonec změnil celý film:

Tom CruiseMumie

Tom Cruise, Annabelle Wallis
Mumie | CinemArt
Tom je hvězda největšího formátu, nikoho proto asi nepřekvapí, že svými požadavky skutečně nešetří. Nejvíce jich asi měl při natáčení Mumie, kde se jeho postoj vůči natáčení měnil pomalu k totální kreativní kontrole. Cruise měnil vše – scénář, natáčení, scény i marketing. Jeho jednání bylo podpořeno studiem Universal, ale i tak s sebou neslo jisté pochybnosti. Ale abychom byli trošku přesnější, Tom Cruise prý striktně trval na tom, aby jeho postava Nick Morton měla na plátně více času než mumie. Přičemž v původním scénáři měla Mumie stejně prostoru jako Nick. To Cruisovi moc nevonělo a tak se mumie na úkor Cruise stáhla.

Samuel L. JacksonHadi v letadle

jejich-pozadavky-zmenili-cely-film-aneb-kdyz-si-herec-neco-preje-1
Hadi v letadle
Ptáte se, co Samuela přimělo přijmout roli v tomto filmu? Podle jeho vlastních slov to byl název, protože nic blbějšího prý dosud neslyšel. Inu, když máte takovou hereckou kariéru, můžete si dovolit jít do filmu i s tím nejhloupějším titulem, a když filmaři uvažovali o tom, že snímek přejmenují na Pacific Flight 121, byl proti s tím, že chce hrát ve filmu s hady v letadle. Navíc se prý zasazoval o to, aby byl snímek násilnější a sprostší. Studio film chtělo zpřístupnit od 13 let, ale nakonec na Jacksonův návrh přistoupilo. Jackson poté řadu scén přetočil a snímek dostal eRko.

Robert Downey Jr. - Avengers

jejich-pozadavky-zmenili-cely-film-aneb-kdyz-si-herec-neco-preje-2
Avengers
V původní verzi scénáře bezprostředně po finální scéně, kdy jsou Chitauri zničeni, se měl Tony Stark probrat a jen se zeptat: „Co dál?“ To se ale Robertovi nezdálo, přišlo mu, že po tom všem je scéna nějaká plochá, a začal s Jossem Whedonem pracovat na jejím vylepšení. Whedon dal nakonec dohromady tři stránky nových možností založených na Downeyho návrzích. V nové scéně Iron Man více žertuje se svými kolegy než navrhne, aby šli na shawarmu. Náhodná linka, která se stala tou nejoblíbenější u celého hereckého obsazení, všichni měli tuto pasáž tak rádi, že než natáčení skončilo, byla natočena bonusové potitulková scéna, kde všichni hrdinové jedí.

Bryce Dallas Howard - Jurský svět

Jurský svět (2015)
Jurský svět (2015) | Universal Pictures
Už jste někdy zkoušeli utíkat několikatunovému T-Rexovi v podpatcích? Ne? Bryce Dallas Howard to dala a ne že by to měla ve scénáři. Většinu natáčení se ji snažil režisér Colin Trevorrow přesvědčit, aby se obula do něčeho pohodlnějšího. Howardová ale trvala na tom, že její postava bude nosit podpatky. Nikdo přesně neví, proč na tom tolik trvala, sama dokonce uvedla, že netušila, že se budou její podpatky tolik probírat, ale že je šťastná, že to dokázala, protože je měla v úplně každé scéně a skutečně v nich běhala.

Samuel L. JacksonPulp Fiction

jejich-pozadavky-zmenili-cely-film-aneb-kdyz-si-herec-neco-preje-4
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Jackson podruhé. Při natáčení Pulp Fiction ukázal tento herec opět svébytný smysl pro humor. Ve scénáři bylo jasně napsáno, že zabiják Jules bude mít na hlavě obrovské afro, které bude kontrastovat s ulízanými vlasy jeho parťáka Vincenta. Ovšem ten, kdo měl paruku obstarat, neměl o tom, jak má vypadat afro, ani páru, takže z obchodu přinesl paruku ve stylu Jheri curl, která se ale Jacksonovi okamžitě zalíbila natolik, že - jakmile si ji nasadil - věděl, že takhle bude Jules vypadat.

Sam Worthington - Souboj Titánů

jejich-pozadavky-zmenili-cely-film-aneb-kdyz-si-herec-neco-preje
Souboj Titánů
Bubo kovová sova je jedním z nezapomenutelných momentů původního snímku. Není proto divu, že se Louis Leterrier rozhodl, že v jeho remakeu z roku 2010 bude hrát velkou roli. Naneštěstí ale Sam Wortihngton Bubo nesnášel. Stěžoval si na ni při každé příležitosti a neustále hrozil, že do ní praští; dokonce prý zašel tak daleko, že obvinil režiséra, že se snaží mu zničit kariéru tím, že chce, aby hrál vedle něčeho tak směšného. Celý svár skončil nakonec tak, že Leterrier sovu z filmu vyškrtl a nechal ji na plátně jen mihnout.

Ben AffleckZmizelá

jejich-pozadavky-zmenili-cely-film-aneb-kdyz-si-herec-neco-preje-5
Zmizelá
Ve scénáři ke Zmizelé bylo uvedeno, že má Affleckův hrdina schovat svou identitu pod kšiltovkou Yankees. Ben Affleck je ale fanouškem Red Sox a odmítl si kšiltovku Yankees nandat, dokonce kvůli tomu na 4 dny přerušil natáčení. Režisér David Fincher se snažil Afflecka přesvědčit, aby změnil názor, což ale Affleck nedovolil. Nakonec padl kompromis a na hlavně skončila kšiltovka Mets.

Mike MyersShrek

jejich-pozadavky-zmenili-cely-film-aneb-kdyz-si-herec-neco-preje-3
Shrek
V původním znění hovoří Shrek skotským přízvukem. S tímto nápadem přišel Mike Myers, napadlo ho, že když lord Farquaad mluví s anglickým přízvukem vyšší třídy, měla by Shrekova mluva být obhroublejší a syrovější, aby byl rozdíl mezi nimi ještě markantnější. Skotský přízvuk mu navíc dovoloval větší dramatičnost a přehnanější emoce.

Liam Neeson - Všechny cesty vedou do hrobu

Všechny cesty vedou do hrobu
Liam Neeson – Všechny cesty vedou do hrobu | Universal Pictures
Americký animovaný seriál Griffinovi zesměšňuje již řadu let mnoho lidí a na chvíli se to obrátilo i proti jeho tvůrci Sethu McFarlaneovi, když oslovil Liama Neesona, aby hrál v jeho westernové komedii Všechny cesty vedou do hrobu. V průběhu seriálu totiž zazněl vtip, že jen úplný blbec by obsadil do role kovboje Liama Neesona, jelikož není schopný zamaskovat svůj irský přízvuk. Neeson to na McFarlanea velmi rád vybalil a jasně řekl, že souhlasí s rolí, ale že jeho hrdina bude mluvit tak, jak mu lidově řečeno zobák narostl. McFarlane souhlasil, celý film tak Neeson mluví svým přirozeným irským přízvukem.