Český film si (zase) vyšlápl na Hollywood! Souboj nevěrníků a superhrdiny

Český film si (zase) vyšlápl na Hollywood! Souboj nevěrníků a superhrdiny
Věčně tvá nevěrná
5. Coco (země vzniku: USA)
Coco
Již šestý víkend se mezi pěti divácky nejúspěšnějšími tituly drží pixarovka z mexické říše mrtvých. Snímek nominovaný na Oscara s velmi dobrými ohlasy se promítal ve 49 kinech, přišlo na něj 11.637 diváků, kteří v pokladnách nechali 1,659 milionu korun. Rodinný snímek klade důraz na mezigenerační vztahy a v tuzemských kinech ho od premiéry vidělo přes 196 tisíc diváků. Tržby činily přes 28 milionů korun.

4. Pračlověk (Velká Británie)
Pračlověk
Další animovaný film na čtvrté příčce, tedy když se budeme držet faktu, že v rámci statistik Top 20 UFD rozhodují tržby, nikoliv návštěvnost. Nová loutková podívaná studia Aardman měla k dispozici hned 157 kin, přišlo na ni 27.080 diváků a tržby činily 3,482 milionu korun. Dle recenzí jeden ze slabších snímků oscarového studia by poposkočil na třetí příčku, kdyby se zohledňovala návštěvnost nad tržbami.

3. Padesát odstínů svobody (USA)
Padesát odstínů svobody
O "pouhých" 153 tisíc korun v rámci tržeb víc proto stačilo závěrečnému dílu Padesáti odstínů k tomu, aby bralo medailovou pozici. Snímek promítalo 64 kin, přišlo na něj 22.728 divaček a diváků a tržby činily 3,635 milionu korun. Za necelé tři týdny od premiéry vidělo tohle erotické finále přes 309 tisíc diváků, kteří za lístky zaplatili 47,5 milionu korun. Což je z dlouhodobého pohledu druhý nejlepší výsledek. Úspěšnější byl pouze dobrodružný snímek Jumanji: Vítejte v džungli! (2017) s návštěvností 384 tisíc diváků a tržbami necelých 59 milionů korun.

2. Věčně tvá nevěrná (Česká republika)
Věčně tvá nevěrná
Novinka Jiřího Cieslara, který měl nedávno v kinech navštěvovaný Špindl (2017), skončila těsně pod vrcholem. Recenzenti "Nevěrnou" celkem zdrbli, diváci v rámci 146 kin nicméně zajistili svou návštěvností druhou nejvyšší metu. Na film přišlo 40.676 platících, kteří za vstupenky utratili 5,853 milionu korun. Úroveň nicméně pláče.

1. Black Panther (USA)
Black Panther: trailer | Falcon
Stejně jako minule patří i tentokrát prvenství africkému superhrdinovi, marvelovskému Black Pantherovi. Ten sice oproti premiérovému víkendu zaznamenal propad o 45 procent, ale návštěvnost 46.762 diváků a tržby 7,725 milionu korun i tak stačily na zlato. Celosvětově tenhle origin nového superhrdiny za 10 dnů od premiéry utržil přes 700 milionů dolarů. Pomohl tahák v podobě černošského superhrdiny, který do kin přitáhl afroamerické publikum? Jistě. Jen z USA totiž přiteklo 400 mega. A Marvel dominuje dál.
Z dalších čtvrtečních novinek se do Top 20 dostaly už jenom 2 oscaroví kandidáti, politická rekonstrukce Stevena Spielberga Akta Pentagon: Skrytá válka (7. místo, 7.618 diváků, 1,15 milionu korun) a The Florida Project (19 místo, 1.837 diváků a 149 tisíc korun).
Hmyz
Hmyz | CinemArt
Před týdnem uvedl do českých kin svůj poslední snímek kultovní surrealista, výtvarník a režisér Jan Švankmajer (Něco z Alenky, Šílení, Přežít svůj život). Bohužel, jeho Hmyz (2018), na který se v rámci crowdfundingové kampaně složili lidé z celého světa, aby dopomohli vzniku dalšího autorova originálního díla, se mezi dvacítku nejnavštěvovanějších nedostal. A to během debaty po projekci filmu producent Jaromír Kallista překvapeně sdělil, že na vznik přispělo i nezvykle mnoho Čechů. Ačkoliv si Jan Švankmajer umanutě tvořil pro sebe a po svém, takovéhle loučení v rodné zemi nemůže potěšit žádného autora.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Ve spolupráci s distribuční společností Bioscop, která do kin uvedla druhý nejúspěšnější titul, komedii Věčně tvá nevěrná, pořádáme soutěž o 5 tématických balíčků od společnosti Colgate.
cesky-film-si-zase-vyslapl-na-hollywood-souboj-neverniku-a-superhrdiny
Co musíte udělat pro to, abyste měli šanci na výhru dosáhnout? Do neděle 4. března 2018 do 19:00 napište 3 nové komentáře k filmům z databáze Kinobox.cz (delší než 250 znaků) a na e-mail soutez@kinobox.cz (předmět: "neverna") zašlete váš nick name. Pět vylosovaní obdrží výše uvedené ceny.