Černý panter tasí drápy a Anastasia sténá blahem. V čem si libují návštěvníci českých kin?

Černý panter tasí drápy a Anastasia sténá blahem. V čem si libují návštěvníci českých kin?
Black Panther | CinemArt
5. Jumanji: Vítejte v džungli! (země vzniku: USA)
Jumanji: Vítejte v džungli!
Již dva měsíce se mezi nejnavštěvovanějšími tituly drží nové Jumanji: Vítejte v džungli!, které navázalo na rodinnou klasiku s Robinem Williamsem z roku 1995. A světe div se, ono se po dlouhých 22 letech podařilo na úspěch navázat. V tuzemských kinech nové Jumanji promítalo 9. víkend od premiéry 39 sálů, na film přišlo 11.935 diváků, kteří za lístky zaplatili 1,83 milionu korun.
Vítejte v džungli je z dlouhodobého pohledu nejúspěšnějším titulem aktuálního žebříčku Top 20 s návštěvností přes 371 tisíc diváků a tržbami necelých 57 milionů korun. Celosvětově má snímek na kontě přes 904 milionů dolarů. A bude další díl.

4. Prezident Blaník (Česká republika)
Prezident Blaník
Třetí víkend v kinech a čtvrtá příčka pro lobbistu Antonína Blaníka (Marek Daniel). Politická satira točící se kolem přímé volby prezidenta ČR přitáhla do 49 sálů 14.086 diváků, kteří v pokladnách nechali 2 miliony korun. Na to, že to začalo internetovými videi (Kancelář Blaník), která odmítla Česká televize - koproducent aktuálního filmu -, jde o docela sympatický výsledek. Za necelý tři týdny má "Tonda" na kontě přes 142 tisíc diváků a ve šrajtofli 19 milionů korun.

3. Coco (USA)
Coco
Nejvyšší příčky patří pátý víkend za sebou také novému animáku od studia Pixar/Disney. Coco, který diváky zavede do mexické říše mrtvých, vidělo v 70 kinech 14.930 diváků. Tržby činily 2,089 milionů korun, tedy pouze o 20 tisíc víc než v případě Prezidenta Blaníka. Výherce mnoha cen, který si dělá zálusk na Oscara, za měsíc a něco v rámci českých kin vidělo přes 180 tisíc diváků. Tržby činily přes 26 milionů korun. Celosvětově má snímek na kontě 730 milionů dolarů.

2. Padesát odstínů svobody (USA)
Padesát odstínů svobody
Filmové finále Padesáti odstínů a Anastasia Steele se tentokrát musela spokojit se stříbrem. Druhý víkend v českých kinech a propad o téměř 60 procent. V rámci 96 sálů snímek vidělo 55.193 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 8,74 milionů korun. Celkově má snímek na kontě přes 269 tisíc diváků a 41 milionů korun. Celosvětové tržby jsou prozatím na čísle 266 milionů dolarů. Sestupná tendence spolu s otřepaným finále a dost děsnými recenzemi.

1. Black Panther (USA)
Black Panther: trailer | Falcon
Marvel to opět dokázal. Na vrchol tuzemského žebříčku tržeb a návštěvnosti kin dorazil Black Panther, vládce Wakandy a další superhrdina s vlastním "originem". Černý panter přitáhl do 140 kin 88.480 návštěvníků, kteří za lístky zaplatili 14 milionů korun.
Když to porovnáme s loňským podzimem a třetím Thorem, který zaútočil silou mýtického severského kladiva, je Černý panter chudým příbuzným. Nesmíme však zapomínat, že Thor navazoval na úspěšnou značku, zatímco Black Panther je novým hrdinou. A v USA otevřel za monstrózních 192 (!!!) milionů dolarů, což z něj činí 5. nejlepší otvírák vůbec.

Sally Hawkins
Tvář vody | CinemArt
Ze čtvrtečních novinek se kromě Black Panthera do žebříčku Top 20 dostal už jen žhavý oscarový kandidát režiséra Guillerma del Tora, snímek Tvář vody (2017). Nezvyklá romance mezi němou uklízečkou a rybím mužem se promítala ve 107 kinech, přišlo na ni 9.446 diváků, kteří v pokladnách nechali 1,38 milionu korun. Bylo z toho 6. místo.
V rámci předpremiérového uvedení se do 32 kin podíval též animovaný Pračlověk (2018) studia Aardman. Přišlo na něj 2.858 diváků, kteří za vstupenky utratili 407 tisíc korun. Uvidíme, jak se snímku věhlasných oscarových tvůrců bude dařit při plném nasazení.

Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.