Hvězdní milenci, Lola běžící o život a Marta Kubišová. 25. Febiofest ve velkém stylu

Hvězdní milenci, Lola běžící o život a Marta Kubišová. 25. Febiofest ve velkém stylu
Song to Song
17 měst, 15 sekcí, 160 filmů a 450 projekcí. Festival Praha - Febiofest má za sebou 25 úspěšných let, během kterých jej navštívilo na 800 tisíc diváků, kteří zhlédli 4.390 filmů ze 186 zemí světa v rámci 13.600 odpromítaných hodin.
sestice-milencu-lola-bezici-o-zivot-a-marta-kubisova-25-febiofest-ve-velkem-stylu
Emir Kusturica byl hostem Febiofestu v roce 2017 (foto: Febiofest)
Výrazným osobnostem naší i světové kinematografie bylo rozdáno 41 cen Kristián. Letos se Febiofest ještě více rozrůstá do regionů, a tak se od 26. března do 21. dubna vydá do dalších 16 měst po celé České republice. Představí více než 160 celovečerních filmů v rámci patnácti sekcí na více než 450 projekcích. V rámci pražské části se budou filmy promítat již tradičně v multikině CineStar Praha - Anděl, v multikině CineStar na Černém Mostě a také v kině NFA - Ponrepo v centru Prahy.
Mezi čtyři hlavní sekce festivalu se řadí Central Park, ve kterém se potkávají distribuční předpremiéry, premiéry českých snímků a divácké filmy s filmovými hvězdami pro všechny. Na druhé straně jej vyvažuje sekce Panorama, jež mapuje trendy a oceňované snímky z významných světových filmových festivalů. Vlajkovou lodí programu je soutěžní sekce s názvem Nová Evropa, ve které se nachází deset silných autorských filmů začínajících filmařů. Protipólem je jí pak sekce Masters, která nabízí zavedené režiséry zvučných jmen a jejich poslední filmy.
febiofest-2018-3
Pianista
Jednou ze speciálních sekcí letošního ročníku je výroční Best of, jež představí deset nejoblíbenějších filmů uvedených na festivalu od jeho založení v roce 1993. „Ze všech filmů, které se na festivalu za těch 25 let promítaly, jsme vybrali ty opravdu nejpopulárnější. Doufáme, že si věrní diváci festivalu přijdou vzpomenout na svoje první setkání s těmito snímky,“ řekla ředitelka programu Anna Kopecká. Promítat se tak bude například snímek Lola běží o život (1998) Toma Tykwera, Mulholland Drive (2001) Davida Lynche či Pianista (2002) Romana Polanského.
febiofest-2018
Marta Kubišová (foto: Tomáš Lébr)
Čestnou předsedkyní poroty sekce Nová Evropa se pro letošní rok stane zpěvačka Marta Kubišová. Tato sekce je určena pro začínající filmaře, kteří na festivalu uvedou svůj první nebo druhý snímek. Porota složená z 33 filmových fanoušků v čele s Martou Kubišovou bude vybírat z deseti soutěžních filmů z celé Evropy a na slavnostním zakončení festivalu 22. března udělí vítěznému snímku cenu Grand Prix a odměnu 5 tisíc euro.

Song to Song: Trailer

Song to Song
Sekce Masters, zaměřená na aktuální tvorbu režisérů, kteří se svými předchozími filmy zapsali do dějin světové kinematografie, představí tvůrce z Francie, Německa, USA a Íránu. Mezi 12 filmy nechybí například mysteriózní drama Romana Polanského Podle pravdivé události (2017) nebo poslední film íránského režiséra Abbase Kiárostamiho 24 obrazů (2017). Představí se také nejnovější snímek amerického režiséra Terrence Malicka Song to Song (2017) s Ryanem Goslingem, Rooney Marou a Michaelem Fassbenderem.
Novinky doplní speciální projekce dvou u nás téměř neznámých, nově restaurovaných filmů příslušníků Francouzské nové vlny – televizní film Vzestup a pád malé filmové společnosti Jeana-Luca Godarda a Out 1: Noli me tangere (1971) - dvanáctihodinový opus Jacquese Rivetta.
Planeta Česko
Planeta Česko | Aerofilms
Sekce Generace přichází s tématy, která jsou aktuální pro mladší publikum. Vliv sociálních sítí na to, jak je člověk vnímán mezi svými kamarády a jaký obraz skrz ně o sobě vytváří, touha zapadnout mezi vrstevníky, řešit své problémy impulzivně a bez zábran, nebo řešit problémy, které danému věku nepřísluší, propadnutí populární kultuře... Součástí výběru filmů je i dokumentární film Planeta Česko (2017) režiséra Mariána Poláka, odhalující skrytou rozmanitost přírody kolem nás, který vznikal v místech, kde se kdysi natáčeli oscaroví Ropáci (1988) Jana Svěráka.
Charlotte Gainsbourg, Marion Cotillard
Ismaelovy přízraky - Marion Cotillard a Charlotte Gainsbourg
V rámci profilu představí 25. ročník Febiofestu francouzského režiséra Arnauda Desplechina a režisérskou verzi jeho filmu Ismaelovy přízraky, který zahajoval 70. Mezinárodní filmový festival v Cannes 2017. V hlavních rolích dramatu se představí hvězdy Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Mathieu Amalric či Hippolyte Girardot. Režisér spolu s hercem Hippolytem Girardotem uvedou film osobně na projekci v úterý 20. 3. 2018.
sestice-milencu-lola-bezici-o-zivot-a-marta-kubisova-25-febiofest-ve-velkem-stylu-2