V kinech bude dusno. O diváky usiluje skandální únos, zoufalá žena ve vaně a stovka malířů

V kinech bude dusno. O diváky usiluje skandální únos, zoufalá žena ve vaně a stovka malířů
Paula
VŠECHNY PRACHY SVĚTA (režie: Ridley Scott)
Mark Wahlberg, Michelle Williams, Romain Duris, Christopher Plummer, Ridley Scott | Sony
O tomhle filmu se diskutovalo několik měsíců před premiérou hlavně v souvislosti s přeobsazením Kevina Spaceyho kvůli kauze #metoo. Do role miliardářského "skrblíka", který váhá zaplatit výkupné za svého vnuka, se vrátil původně uvažovaný Christopher Plummer.
Jak se snímek inspirovaný skutečným případem ze 70. let minulého století povedl? Plummer má oscarovou nominaci a dramatická rekonstrukce solidní recenze. Občas si tvůrci trochu poupravili historická fakta, táhne nicméně retro atmosféra a dramatická událost jako taková. Na Rotten Tomatoes hned 77 procent kladných. Někteří kritici snímku nicméně vyčítají přehnanou délku a fakt, že Plummer v záporné roli není dostatečně důsledný.

LABYRINT: VRAŽEDNÁ LÉČBA (režie: Wes Ball)
Labyrint: Vražedná léčba
Série Labyrint se uzavírá třetím celovečerákem. Po prvním a druhém filmu jsme si na finále museli delší dobu počkat. Thomas (Dylan O'Brien) se skupinkou svých přátel unikl z nástrah Labyrintu. Společně prošli zkouškou ohněm při vražedné cestě přes Spáleniště. Mnohokrát si mysleli, že už je konec, že to nemůže být horší. Přesto mají ty nejtěžší chvíle a nejbolestivější rozhodnutí teprve před sebou. Budou mít fanoušci populární knižní série důvod k radosti?
Toť dobrá otázka. Počínaje prvním filmem totiž tvůrci předlohu dvakrát důsledně nedodržují. Dle řady dostupných recenzí nicméně novinka s podtitulem Vražedná léčba není úplně k zahození. Dojde na solidní přepálenou akci, která dle Františka Fuky připomíná sérii Rychle a zběsile. Což je solidní kompliment. Ten, kdo je ale knižním Labyrintem nepolíben, bude tápat.

S LÁSKOU VINCENT (režie: Dorota Kobiela, Hugh Welchman)
S láskou Vincent: trailer | Bohemia Motion Pictures
Pozoruhodná pocta malíři Vincentu van Goghovi míří konečně i do českých kin. Snímek ověnčený oscarovou nominací vznikal dost komplikovaným způsobem: nejdřív se natočily jednotlivé scény s reálnými herci, poté je stovky malířů a výtvarníků překreslily do stylové podoby po vzoru van Goghova malířství, načež se vše rozpohybovalo a přetavilo ve finální životopisné drama.
V případě snímku S láskou Vincent (2017), jehož titul odkazuje na slova z dopisu, kterými častoval slavnější Vincent bratra Thea, hrozí to, že forma přebije obsah. Pro fanoušky umění a životopisů geniálních autorů bude film nicméně jednoznačným důvodem, proč zajít do kina. Recenzenti prozatím dávají 71 procent.

DUKÁTOVÁ SKÁLA (režie: Ján Novák)
Dukátová skála
Režisér snímků Klíček (2009) a Kameňák 4 (2013) do kin přináší rodinnou pohádku, v níž Martin Dejdar spolu s dalšími dospěláky pátrá po dětech uvězněných ve skále. Kromě toho mají tvůrci ambici řešit komplikované mezilidské vztahy celé řady postav. To, jak asi výsledný snímek vypadá, napoví upoutávka nad textem. V případě Dukátové skály měli dát tvůrci spíš přednost televiznímu formátu. Recenze snímku najdete zde.

NA KONCI SVĚTA (režie: Francis Lee)
Na konci světa
Mnozí ho přezdívají "Zkrocená hora z Britských ostrovů". Romantické drama a první celovečerní film režiséra Francise Leeho Na konci světa pojednává o mladé dvojici mužů, kteří spolu pracují na rodinné farmě jednoho z nich. Johnny je frustrovaný Brit žijící odstrčen od tepu života, Georghe Rumun, který sem přijel za prací. Mezi dvěma muži nicméně začne bujet něco víc než pouhé přátelství. Recenze citlivě natučeného debutu, kde kromě uvěřitelných herců významně sekunduje sychravá krajina, najdete zde. Jde o velmi solidní artový přírůstek.

PAULA (režie: Léonor Serraille)
Paula
I závěrečný snímek kinopremiér, generační francouzské drama Paula, pochází od debutanta, tedy vlastně od debutantky. Léonor Serraille natočila příběh o třicátnici, kterou opustil přítel, kvůli čemuž se ocitá na ulici. Kolotoč pracovních pohovorů nebere konce a tak se Paula rozhodne zajet odreagovat do Paříže. Drama s komediálními prvky bylo vyhlášeno nejlepším debutem na loňském filmovém festivalu v Cannes.

Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.