Velkolepá oslava na Berlinale. Oscarový Jiří Menzel bude tlumočit kultovnímu Tonimu Erdmannovi

Velkolepá oslava na Berlinale. Oscarový Jiří Menzel bude tlumočit kultovnímu Tonimu Erdmannovi
Tlumočník / Jiří Menzel a Peter Simonischek | Bioscop
Slavnostní uvedení je naplánováno na 23. února 2018. Oscarový režisér Jiří Menzel se tak symbolicky vrátí na festival, kde v minulosti zaznamenal velké úspěchy. Například v roce 1990 zde po letech nucené odmlky uvedl svou hrabalovskou adaptaci Skřivánci na niti (1969), za níž získal Zlatého medvěda pro nejlepší film. V roce 2006 pak byl vybrán do mezinárodní soutěže Berlinale další Menzelův snímek podle Hrabalovy předlohy, Obsluhoval jsem anglického krále (2006), který získal cenu FIPRESCI.

Tlumočník: Teaser Trailer

Tlumočník
Tlumočník je road movie pojednávající o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady náhoda. Dvojice se vydává po Slovensku na cestu, během níž se dozvídá poznání o vlastní minulosti. V rámci festivalu Berlinale bude novinka Martina Šulíka (Záhrada, Sluneční stát) uvedena v sekci Berlinale Special, která představuje mimořádná díla nebo pocty světovým filmařským osobnostem. V loňském roce se v této sekci představil snímek Masaryk (2016) režiséra Julia Ševčíka. Oba filmy jsou producentským počinem Rudolfa Biermanna. „Svědčí to o vynikající práci všech, kteří na Tlumočníkovi  pracovali  a společně s režisérem Martinem Šulíkem jim za jejich obětavou práci děkujeme. Věřím, že se nám podaří dát dohromady v Berlíně silnou a reprezentativní delegaci a že film bude mít u diváků úspěch,“ dodává Biermann.
Tlumočník
Tlumočník - Jiří Menzel a Peter Simonischek | Bioscop
Vedle Jiřího Menzela v titulní úloze asketického tlumočníka Aliho si úlohu rakouského učitele, bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol zahrál přední rakouský herec Peter Simonischek, držitel ceny Felix pro nejlepšího evropského herce roku 2016 v komedii Toni Erdmann (2016), snímku nominovaném na Oscara pro nejlepší zahraniční film.
Na společné pouti dvou odlišných hrdinů nechybějí bizarní setkání, humorné situace, ale ani krutá pravda o minulosti a současnosti. Autoři scénáře Martin Šulík a Marek Leščák (Záhrada, Až do města aš, Pátá loď) si proto před natáčením cestu svých hrdinů sami prošli. K Tlumočníkovi je inspirovala kniha rakouského spisovatele Martina Pollacka Mrtvý v bunkru, v níž autor popisuje vztah k otci, veliteli zvláštních oddílů SS, který koncem roku 1944 působil v Ružomberku. „V okolí Ružomberku jsem strávil dětství a mnohé příběhy jsem znal. Vyprávěl jsem o tom Markovi a oba nás zaujala situace, v níž se syn snaží pochopit otcovu temnou minulost,“ říká režisér Martin Šulík.
Tlumočník
Tlumočník | Bioscop
Vedle ústřední herecké dvojice se ve filmu Tlumočník představí Zuzana Mauréry, Atilla Mokos nebo slovenská internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová.