Peklo v českých kinech. Na Troškovy Čertoviny byly krátké Star Wars i Jumanji

Peklo v českých kinech. Na Troškovy Čertoviny byly krátké Star Wars i Jumanji
Čertoviny
5. STAR WARS: POSLEDNÍ Z JEDIŮ (země vzniku: USA)
Star Wars: Poslední z Jediů
Jeden z komerčně nejúspěšnějších snímků roku 2017 skončil pátý. Čtvrtý víkend od premiéry, 74 kin k dispozici přitáhlo 20.087 diváků, kteří v pokladnách nechali 3,38 milionu korun. Za necelý měsíc mají Star Wars: Poslední z Jediů na kontě přes 462 tisíc diváků a 74 milionů korun, což z filmu dělá dlouhodobě nejúspěšnější titul aktuálního žebříčku Top 20. Tedy když pomineme na 19. a 20. příčce dva legendární filmy série Pána prstenů, které se na chviličku vrátily do kin. 

4. INSIDIOUS: POSLEDNÍ KLÍČ (USA)
Insidious: Poslední klíč: trailer | Sony
Nejnovější film (fakticky ovšem druhý prequel) hororové série Insidious skončil čtvrtý. Distributor si byl věnom potenciálu a nasadil snímek hned do 102 kin. Na návrat do strašidelného domu vyrazilo 27.516 diváků, kteří za lístky utratili téměř 4 miliony korun. Celosvětově film s rozpočtem 10 milionů dolarů utržil téměř 50 mega. Kolika dílů se ještě dočkáme?

3. ŠPINDL (Česká republika)
Špindl
Oproti předchozímu víkendu zaznamenala komediální vztahovka z tuzemských hor pokles o celých 52 procent. Špindl se promítal v 78 kinech, přišlo 31.995 diváků a tržby za víkend činily 4,84 milionů korun. Celkové statistiky za necelé 3 týdny od premiéry jsou následující: téměř 196 tisíc diváků a 27,8 milionů korun. To ze Špindlu dělá třetí dlouhodobě nejúspěšnější titul aktuálního žebříčku Top 20.

2. JUMANJI: VÍTEJTE V DŽUNGLI! (USA)
Jumanji: Vítejte v džungli!
Tím druhým je nové Jumanji, jemuž patří druhá příčka i v rámci aktuálního víkendu. Snímek se těší poměrně solidní oblibě, přestože měl k dispozici pouhých 57 kin. Návštěvnost činila 39.183 diváků, kteří v pokladnách nechali 6,19 milionů korun. Celosvětově film s rozpočtem 90 milionů dolarů utržil přes půl miliardy. Původně rozpačitě přijímaná idea filmového pokračování se chytla poměrně slušně.

1. ČERTOVINY (Česká republika)
Se solidním náskokem skončili o premiérovém víkendu první pohádkoví čerti Zdeňka Trošky. Snímek s klasickým mustrem "čerti musí na Zem pro hříšníky, ale trochu se to zamotá" přilákal 76.920 diváků, kteří v pokladnách nechali 10,25 milionů korun. Před Jumanji: Vítejte v džungli! měly Čertoviny dost solidní náskok. A jen tak pro srovnání, předchozí Troškův snímek - Strašidla (2016) - loni v srpnu otevíral až na třetím místě s návštěvností 27.503 diváků a tržbami 3,56 milionů korun.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.