Na Česko udeří Vzteklina. Kryštof Hádek se utká s vraždícím virem

Na Česko udeří Vzteklina. Kryštof Hádek se utká s vraždícím virem
Vzteklina (2017) | Česká televize
Vzteklina není epizodický seriál, kde je každý díl samostatně vyprávěným příběhem. Je to minisérie, kde každý následující díl vychází z toho, co jsme viděli již v předchozích dílech,“ vysvětluje scenárista a spoluautor námětu Jan Stehlík. Režisér Tomáš Bařina doplňuje: "Na žánru thrilleru mě baví hra s napětím, jeho prodlužování. Baví mě hra s tím, co divákům ukázat a co zamlčet. Mým osobním cílem je udržet diváky v nepřetržitém narůstajícím napětí po dobu šesti hodin."
Kryštof Hádek
Vzteklina - Kryštof Hádek | Česká televize
Virolog Pavel v podání Kryštofa Hádka je do šumavské Bučiny vyslaný Státní veterinární správou. Mladý muž z velkoměsta přijíždí do kraje svého dětství, ale více než nostalgie ho pohlcuje zadaný úkol a také setkání s první velkou láskou. "Pavel je zapálený odborník a jde na něm vidět, že ho práce baví. Na druhou stranu má problém v kontaktu s ostatními lidmi," popisuje svou postavu Kryštof Hádek. Jeho někdejší láskou je půvabná majitelka rodinné zahradnické firmy. Případ dvou záhadných úmrtí u lesní chaty má pro ni osobní rozměr – její otec je totiž hlavním podezřelým. "Gábina je normální holka, která musela kvůli smrti své matky rychle dospět a postarat se o rodinu - sestru a otce, což udělala i na úkor své kariéry. Touto zkušeností je možná ostřílenější a samostatnější než její vrstevníci v okolí. Zároveň to není typ, který by se nechal strhnout jakoukoli maloměstskou xenofobií nebo trendem," vysvětluje Johana Matoušková.
Leoš Noha, Filip Čapka, Pavla Beretová
Vzteklina | Česká televize
Děj minisérie je záměrně zasazen do prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i konkrétním historickým kontextem. "Šumava má zcela svébytnou atmosféru, propojuje v sobě cosi prapůvodního s novodobým, a to zcela přirozeně. Důležitými lokacemi jsou například ruiny zaniklých vesnic. Okolní příroda je zvolna stravuje, až je jednoho dne zcela pohltí. Jako by šlo o opačný proces, než jaký jsme zvyklí vídat. Tedy destrukce krajiny na úkor nové zástavby," říká Jan Stehlík.
Jan Stehlík
Scenárista Jan Stehlík
První záznamy o výskytu vztekliny jsou staré pět tisíc let. Je to dokonalá neviditelná zbraň, která, dostane-li šanci ukázat se v „plné parádě“, nedává oběti žádnou šanci. Titul minisérie tak odkazuje k jednomu z nejnebezpečnějších virů vůbec. Byť hraje v příběhu důležitou roli, tak záměrem tvůrců bylo ponechat v příběhu prostor i přenesenému smyslu tohoto slova. "Vzteklina by na české televizní obrazovky měla přinést zase něco nového. Nabourává určitá klišé, která se, bohužel, v žánru kriminálky rychle zabydlují, a naopak nabízí více vrstevnatý příběh," uzavírá kreativní producent a spoluautor námětu Josef Viewegh, v jehož tvůrčí producentské skupině vznikly například úspěšné seriály Cirkus Bukowsky nebo Rapl.
Vzteklina