Anděl Páně 2 se málem netočil, nebýt spásného nápadu

Anděl Páně 2 se málem netočil, nebýt spásného nápadu
Jiří Dvořák a Ivan Trojan | Česká televize
„Ne. Nikdy. Za žádných okolností! Takto a ještě pejorativněji jsem odháněl režiséra Jirku Stracha, kdykoliv stočil řeč k možnému pokračování jeho úspěšné pohádky Anděl Páně. Jsem velký nepřítel „dvojek“. Nakonec jsem se obrnil výmluvou, že se o text pokusím v okamžiku, kdy najdu klíč, kdy mně napadne šifrovací tabulka, která bude dávat nový smysl. A to se díkybohu dlouho nedělo a já měl klid,“ vzpomíná Marek Epstein.
Anděl Páně
Anděl Páně | Warner Bros.
 „Marek pak přišel s nápadem, aby Pán Bůh poslal ty dva na zem, ale  bez převleků,“  vzpomíná Jiří Strach. „Řekl jsem mu: Marku, to nebude fungovat, vždyť ten vtip je právě v tom, že lidi nevědí, že je to čert a anděl. A Marek mi na to odpověděl geniální větu: jeden den v roce to jde! Ty jo! A já věděl, že v ruce drží komedii jako víno. A to byl spouštěcí impuls pro to, abychom celou věc rozjeli,“ říkal režisér.
Jiří Strach, Veronika Žilková, Ivan Trojan, Klára Issová, Daniel Herman
Anděl Páně 2 z natáčení | Česká televize
Marek Epstein prozradil jak na nápad přišel. „Nakonec to vyřešily děti. Právě pro ně jsem jednou sehrál frašku mizerného Mikuláše s čertem a andělem a tam mezi výsměchem starších dětí a trapným tichem jejich rodičů, mi došlo, že jsem právě objevil onen klíč, se kterým můžu Pandořinu skříňku otevřít. Měl jsem vedle sebe čerta i anděla a nikdo se nepodivoval. Byl den, kdy se na zemi dějí pohádkové věci a lidi to strpí.“
„Natáčením dvojky jsme se tak trochu postavili na start závodu sami se sebou. To je velký risk a odvaha, ale já bych se tam asi nepostavil, kdybych si nevěřil, že mám formu a dobře namazaný lyže v podobě scénáře. Takže k příběhu jsme od počátku přistupovali bez nějaké pýchy, ale naopak s velkým respektem,“ popisoval režisér obtížnost svého rozhodnutí.
Anděl Páně 2
Anděl Páně 2 z natáčení. Kameraman Martin Šec (vlevo) a režisér Jiří Strach (vpravo) | MFP/ČT
 „My jsme v podstatě s Jirkou Strachem byli domluveni, že se do toho pouštět nebudeme a už to vypadalo, že film nebude. On pak oslovil Marka Epsteina – trochu za mými zády, a tím mne tak trošku postavil před hotovou věc. Marek to napsal hezky, s krásným nápadem. Tak jsme se do toho pustili…“ doplnil Ivan Trojan.
Ondřej Trojan, Jiří Dvořák
Anděl Páně 2 | Česká televize
Už během natáčení režisér cítil, že by dvojka mohla být důstojným pokračováním. „Důležité bylo i to, jak budou fungovat kluci - Ivan Trojan a Jirka Dvořák. Jejich chemie tam stále je, a je dokonce zralejší než před jedenácti lety. Kluci zkrátka hrajou nebeskou exhibici:)““  řekl spokojeně režisér Jiří Strach a dodal: „Jsem moc rád a těší mě, že nejen Anděl Páně 2, ale vůbec moje práce, přitahuje ty nejlepší české herce. Že se na ně můžu spolehnout, opřít se o ně, že si vzájemně důvěřujeme. Při natáčení Anděla Páně 2, které bylo hodně náročné – točilo se v zimě, často v noci, střídaly se lokace – se dala dohromady skvělá parta, a nejen herecká, ale  v celém štábu. Producentky mi vytvořily vynikající podmínky, jedny z nejlepších, jaké jsem kdy na natáčení měl. Já potřebuju být obklopen parťáky, s kterými se dá film utáhnout. Je to velmi důležité a věřím tomu, že nálada při natáčení se do výsledku promítne."