Krásná švédská herečka je "středem vesmíru", za otce má Čecha a do budoucna velké plány

Krásná švédská herečka je "středem vesmíru", za otce má Čecha a do budoucna velké plány
Číslo 2 / Tuva Novotny
Obrázek článku
Tuva Novotny se narodila 21. prosince roku 1979 ve Stockholmu. Její celé jméno zní Tuva Moa Matilda Karolina Novotny-Hedström. Jejím otcem je československý emigrant, který do Švédska přijel v roce 1968 po srpnové okupaci, matkou významná švédská sochařka Barbro Hedström. Jméno Tuva získala charismatická herečka z indiánské knihy a znamené "střed vesmíru".
Tuva Novotny dnes platí za jednu z nejznámějších hereček Skandinávie. Prvně se v televizi objevila, když jí bylo 16 let. V 18 letech se pokoušela studovat v rodné zemi svého otce, když se přihlásila na pražskou DAMU. Ale po půl roce se vrátila do Švédska a začala se prosazovat u filmu. O tom, že není pouhým "zdobným poupátkem", přesvědčila například v thrilleru ID: A (2011), kde se chopila role ženy se ztrátou paměti, která rozumím zbraním a nemá problém se ubránit. Hrála též v dívčí rockové kapele Rambo Allstars.
Tuva Novotny (*1979) Švédská herečka, po otci českého původu. V 16 letech dostala svou první...

Boj: Trailer

Boj
Velkou roli získala Tuva v dánském válečném dramatu Boj, který byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Tuva si ve filmu zahrála ženu válečného veterána, která se stará o tři děti a už jí všechno pořádně leze krkem. V rozhovoru s novinářkou Ivou Přivřelovou (Novinky.cz, 2016) se Tuva svěřila, že jako herečce jí jde hlavně o realitu a fantazie jí moc nezajímá. "Pro mě je víc vyčerpávající natáčet filmy, které nejsou pro svět nezbytné. Chápu smysl romantických komedií, chápu, že lidi potřebují chvíli sledovat něco hezkého. Jako divák si takové filmy taky užiju. Ale nemůžu na nich pracovat, protože do práce investuji příliš mnoho a chci se díky ní vyvíjet."
krasna-svedska-herecka-je-stredem-vesmiru-za-otce-ma-cecha-a-do-budoucna-velke-plany-3
Borg/McEnroe - Sverrir Gudnason a Tuva Novotny
Ještě v prosinci letošního roku můžete Tuvu Novotny vidět ve sportovním dramatu Borg/McEnroe, kde si zahrála partnerku švédského tenisty Björna Borga (Sverrir Gudnason). V únoru příštího roku se Novotny představí v hororové sci-fi naháněčce Anihilace po boku Natalie Portman nebo Jennifer Jason Leigh.
krasna-svedska-herecka-je-stredem-vesmiru-za-otce-ma-cecha-a-do-budoucna-velke-plany-2
Číslo 2 - Tuva Novotny
Kromě herectví se Tuva Novotny hodlá věnovat též režii, kterou si již párkrát vyzkoušela u skandinávského seriálu. Od roku 2007 je maminkou dcery Elly. Žije v Dánsku, mluví dánsky, švédsky, norsky, anglicky a česky.