Světoznámý režisér se loučí. Takhle vypadá jeho poslední film

Světoznámý režisér se loučí. Takhle vypadá jeho poslední film
Hmyz / Jiří Lábus | Czech Film Center
Obrázek článku
Na 83 letém Janu Švankmajerovi (Něco z Alenky, Lekce Faust, Otesánek, Šílení) je nejsympatičtější fakt, že ač je mu, kolik je, působí jako nebývale vitální a zvídavý člověk, co se nenechá svázat konvencemi a představami. Ačkoliv má Švankmajer fanoušky mezi slavnými filmaři (Terry Gilliam, Tim Burton) a celou řadu filmových cen, mezi kinematografické tvůrce sám sebe neřadí. Využívá zkrátka médium po svém a pro své vyjádření. Není náhodou, že jeho exponáty z filmů působí skvěle též v rámci výtvarných výstav nebo na stránkách knih. Kdyby film neexistoval, prosazoval by Švankmajer myšlenky na jiném poli. A stále je aktivní v surrealistické skupině, která má základnu v kavárně z "jiných časů", pražském podniku Montmartre, kam chodil už Jaroslav Hašek.
Jan Švankmajer (*1934) Surrealista, výtvarník a filmový režisér se zatím více proslavil ve světě...
Hmyz
Hmyz | Czech Film Center
Chystaný Hmyz bude Švankmajerovým v pořadí sedmým a posledním celovečerním filmem. Už to je pozoruhodné číslo, neboť zafinancovat za asistence věrného producenta Jaromíra Kallisty tolik nebývale originálních a tedy i komerčně "nezajímavých" počinů musela být fuška hraničící se zoufalstvím a šílenstvím. Na Hmyz tihle "pánové v letech" uspořádali crowdfundingovou sbírku a donátoři z celého světa přispěli téměř 300 tisíci dolary! V rámci celkového rozpočtu je to kapka v moři, ale znovu to upozorňuje na Švankmajerův-Kalistův nebývale sympatický přístup k tvorbě. I když oni sami mohou říci, že se na "síť" obrátili jen z čirého zoufalství...
Hmyz
Hmyz | CinemArt
O čem pojednává Švankmajerův Hmyz, kde si hlavní roli zahrál Jiří Lábus, Kamila Magálová nebo Jan Budař? „Hmyz má poměrně dost složitou strukturu. Jednak je zde příběh divadelních ochotníků, který je postavený na půdorysu Oidipovského komplexu. Dále je zde druhé jednání hry bratří Čapků Ze života hmyzu, a nakonec dokumentární záběry z natáčení filmu. Také se v něm vypráví sny. Volil jsem tuto formu proto, protože jako surrealista považuji tvůrčí proces za podstatnější než finální výsledek. Otevřel jsem tedy tento proces a nechal do něho diváka nahlédnout co nejvíc to šlo, aniž by to narušilo dramatičnost děje,“ říká Jan Švankmajer.
Václav Helšus, Jan Švankmajer
Jan Švankmajer režíruje herce... Z natáčení snímku Přežít svůj život.
Hmyz bude mít světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu, který se uskuteční od 24. ledna do 4. února 2018. Do českých kin snímek uvede distribuční společnost CinemArt CZ 19. února příštího roku.