Pomůže fond kinematografie lobbistovi k prezidentskému úřadu?

Pomůže fond kinematografie lobbistovi k prezidentskému úřadu?
Prezident Blaník | če
Z celkového počtu 25 přihlášení děl podpořila rada fondu 8 snímků. Nejvíce ze sumy 66 milionů korun připadlo novému filmu režiséra Zdeňka Jiráského (Poupata, V tichu). Jeho připravované drama Kryštof bude pojednávat o osudu chlapce, který se po únorovém puči v roce 1948 stává mnichem a pokouší se přes Šumavu uprchnout z Československa. Kryštof byl podpořen částkou 13,5 milionu korun.
Státní dotace (11 milionů korun) připadne též tvůrcům filmu Jan Palach. Snímek mapuje několik posledních měsíců života studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 upálil na protest po srpnové okupaci roku 1968. Snímek vzniká k 50. výročí Palachova úmrtí, režírovat jej bude Robert Sedláček (Bohéma, České století) podle scénáře Evy Kantůrkové (Přítelkyně z domu smutku, Jan Hus).
Marek Daniel
Prezident Blaník | če
I fanoušci a obdivovatelé lobbisty Antonína Blaníka mohou mít důvod k radosti. Celovečerní film Prezident Blaník od rady obdržel 5 milionů korun. Snímek stírající hranici fikce a reality bude mít ze všech podpořených filmů premiéru nejdříve, už 1. února následujícího roku. Podaří se Tondovi (Marek Daniel) zachránit českou zemi a ukázat obyvatelům, jak se mít líp?
Velmi solidní podpory se dostalo též režisérovi Štěpánem Altrichterem, který debutoval v roce 2015 pozoruhodným Schmitkem. Tentokrát se dal režisér s německou zkušeností dohromady se spisovatelem Jaroslava Rudišem a společně připravují scénář k Národní třídě, celovečerní adaptaci Rudišova románu. Chystaný snímek byl podpořen částkou 9 milionů korun a jak uveřejnila ČTK, fanoušci nejmladší režisérské generace se mohou těšit na "příběh rváče Vandama z prostředí sídlištních nonstopů".
Dalšími podpořenými snímky je sci-fi Bod obnovy (8 milionů korun), černá komedie Benzína Dehtov (10,5 milionu korun) režiséra Vladimíra Michálka (Mamon, O rodičích a dětech), na simulované kosmické základně natáčený snímek Mars (1 milion korun) a film o vraždě bez příčiny Lesní vrah (8 milionů korun), který podle scénáře Zdeňka Holého (Danielův svět) připravuje Radim Špaček (Pouta, Svět pod hlavou).
„Tentokrát se sešly velmi vyrovnané a kvalitní scénáře, mezi kterými bylo těžké se rozhodovat,“ říká předseda Rady Fondu Přemysl Martinek. „Mezi projekty se objevily historické snímky, ale i skvělé komedie a sci-fi, které mají po dlouhé době opravdu potenciál oživit domácí distribuční nabídku o chytré a divácky atraktivní žánrové filmy. Vedle nich stály také autorské, stylisticky vyhraněné projekty, kterých bude, doufám, v budoucnu čím dál více,“ dodává Martinek.
Petra Nesvačilová
Mars | Film Servis Festival Karlovy Vary
Podpořené projekty:
Kryštof - Fulfilm s.r.o. - 13,5 milionů korun
Benzína Dehtov - OPEN FIELD PICTURES - 10,5 milionů korun
Národní třída - Negativ s.r.o. - 9 milionů korun
Lesní vrah - Vernes s.r.o. - 8 milionů korun
Bod obnovy - FILM KOLEKTIV s.r.o. - 8 milionů korun
Jan Palach - CINEART TV Prague - 11 milionů korun
Prezident Blaník - Negativ s.r.o. - 5 milionů korun
Mars - Nyasa Films Production s.r.o. - 1 milion korun
Všechny projekty jsou podpořeny jako dotace s podílem na zisku. Rada nepodpořila dalších 17 žádostí.