Superhrdinové drtivě porazili životní dílo o cestě do Pelíšků

Superhrdinové drtivě porazili životní dílo o cestě do Pelíšků
Liga spravedlnosti | Vertical Entertainment
Podle očekávaní se na první místo dostala novinka Liga spravedlnosti ze stáje DC Extended Universe. Batman, Wonder Woman, Flash, Aquaman rozjeli obrovskou mediální kampaň a nakonec to v rámci 129 českých kin, kde se snímek promítal, znamenalo návštěvnost lehce přes 74 tisíc diváků a 11,5 milionů korun.
Liga spravedlnosti
Liga spravedlnosti | Vertical Entertainment
Čísla můžeme porovnat s letošní návštěvností Wonder Woman (2017) - první červnový víkend se na ni vypravilo 28.422 platících, kteří za vstupenky utratili 4,28 milionů korun. Tenkrát se nicméně promítalo v době hezkého počasí a navíc šlo o první origin komiksové hrdinky, tudíž ani proto nebyl tuzemský zájem takový. Srovnání s návštěvností Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) bude trefnější - o premiérovém víkendu přišlo do tuzemských kin přišlo 81.880 diváků, tržby činily 12,28 milionů korun.
V případě Ligy spravedlnosti tedy nejde v rámci tuzemské návštěvnosti o vyložený propad. Jak ale píše kolega Tomáš Chvála v komentáři k severoamerickým tržbám, za oceánem studio DC očekávání nenaplnilo, když snímek otevřel cifrou 96 milionů dolarů.
Kenneth Branagh
Vražda v Orient expresu | CinemArt
Druhé místo tuzemského žebříčku drží před marvelovským komiksem Thor: Ragnarok detektivk Hercule Poirot a nové zpracování Vraždy v Orient expresu. Pátrání po vrahovi dle slavné předlohy Agathy Christie vidělo v 65 kinech 32.775 diváků. V pokladnách nechali 5 milionů korun. Snímek s rozpočtem 55 milionů dolarů nejvíc investoval do angažmá herců a celosvětově prozatím utržil 148 milionů dolarů. Branaghova verze se nezapíše do encyklopedií, o komerční propadák se ale rozhodně jednat nebude. Faktem nicméně zůstává, že bez slavné předlohy a herců by se na film chodilo o poznání méně.
Chris Hemsworth
Thor: Ragnarok | Marvel Studios
V kinech je čtvrtý víkend od premiéry, k dispozici měl 45 sálů a aktuálně mu patří třetí příčka. Řeč je o marvelovce Thor: Ragnarok, která sklízí velmi solidní ohlasy a zájem diváků. Aktuální tuzemská čísla jsou následující: 25.651 diváků a téměř 4,5 milionů korun. Za necelý měsíc severský hrdina přitáhl do českých kin přes 372 tisíc diváků (druhý nejvyšší počet v rámci aktuálního žebříčku Top 20) a utržil 59 milionů korun. Celosvětově má na kontě při rozpočtu 180 milionů dolarů 738 mega.
Jan Hřebejk, Ondřej Sokol
Zahradnictví: Nápadník...Měla to být romantická komedie o cestě do Pelíšků, rodinná sága, kterou Jan Hřebejk s Petrem Jarchovským považují za své „životní dílo“. | CinemArt
Až čtvrtá skončila novinka a závěrečný díl filmové trilogie Jana Hřebejka, snímek Zahradnictví: Nápadník. Komediálně laděný prequel Pelíšků (1999) byl nasazen do 154 (!!!) kin a přišlo na něj 23.963 diváků. Ti v pokladnách nechali 3,26 milionů korun. Předchozí Dezertér startoval v rámci premiérového víkendu ještě méně diváků (18.343) a pilotní Rodinný přítel vůbec nejvíce - 36.243. Po prvotních zvědavcích zájem o druhý díl opadl. A aktuálně uváděné finále naopak přitáhlo ty, co přišli například i kvůli odkazům na Pelíšky.
Jean-Paul Rouve, Jean-Pierre Bacri
Dokud nás svatba nerozdělí
Ze čtvrtečních novinek se do žebříčku dostala už pouze koprodukční novinka dua Nakache-Toledano, které stojí za oblíbeným a komerčně úspěšným snímkem Nedotknutelní (2011). Jejich nový snímek ze svatebního prostředí Dokud nás svatba nerozdělí (2017) nicméně dvakrát netáhl. Další z řady solidně hodnocených frankofonních snímků divácky nezaujal. Škoda.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.