Filmy "podle skutečných událostí", které tak docela neříkají pravdu

Filmy "podle skutečných událostí", které tak docela neříkají pravdu
Mnichov (2005) | 20th Century Fox
Fargo – snímek údajně vychází z událostí, které se staly ve státě Minnesota v roce 1987. Ve skutečnosti se ale duo Joel a Ethan Coenovi nechali pravdou pouze volně inspirovat a vše okolo zmíněných událostí si upravili. Minulý rok Joel prozradil, že ve scénáři byly pouze dva prvky pravdivé. Prvním bylo to, že v 60. a 70. letech existoval muž, který okrádal General Motors, žádný únos, žádná vražda, jen podvod. Tou druhou je vražda v Connecticutu, kde muž zabil svou ženu a její tělo ukryl do štěpkovače. Zbytek je vymyšlen.
pravdive-filmy-ktere-nam-nerikaji-pravdu-1
Fargo
Argo – ani úspěšný snímek Argo není bez viny, zvláště pokud jde o úlohu Kanady v celém případu. Ve filmu je vše podáno tak, jako by šlo hlavně o práci CIA, opak je však pravdou. Z 90% šlo o kanadskou akci a hlavním hrdinou byl ve skutečnosti Ken Taylor, jehož ve snímku hraje Victor Garber.
Hon na lišku – hlavní základ snímku je pravdivý, ovšem vztahy mezi hrdiny a časovou osu si filmaři upravili. Například ve filmu policie záhy po Schultzově vraždě du Ponta zatkne, ve skutečnosti se ale milionář několik dní úspěšně skrýval ve svém bunkru v domě. Zároveň nikdo neví, kolik let přesně uplynulo od nástupu Davea Schultze k týmu Foxcatcher po jeho vraždu (1996). Zájem o sport du Pont ztratil mnoho měsíců předtím než spáchal daný zločin a stejně tak již nějakou dobu svými penězi nedotoval tým. A ačkoli snímek ukazuje, že Daveův bratr Mark po odchodu z týmu na zápas zanevřel a skončil s ním, ve skutečnosti ještě mnoho let trénoval univerzitní tým.
pravdive-filmy-ktere-nam-nerikaji-pravdu
Hon na lišku
Americký sniper – ani životopisný snímek Clinta Eastwooda se nevyhnul jistému pokřivení reality. Většině kritiků vadí rozdíl mezi tím, jaký byl Chris Kyle, voják s největším počtem zabití v historii americké armády, ve skutečnosti a jak ho ve filmu vykresluje Bradley Cooper. K hlavním rozporům ale dochází u postavy Mustafy. Ve filmu je zobrazen jako Kyleův dlouholetý úhlavní nepřítel, ve skutečnosti mu Kyle ve svých pamětech věnoval jen jeden odstavec. Stejně tak jeho nejdelší výstřel dlouhý téměř 2 kilometry nebyl namířen na Mustafu, ale na někoho, kdo nesl raketomet. Kyleův přítel Ryan Job ve snímku nepřežil střelné zranění, ve skutečnosti naopak žil roky normálním životem, jeho zranění z války nicméně potřebovalo velké množství operací a na následky komplikací spojených s tou poslední bohužel zemřel.
Zrození šampiona – ani tento snímek nevypráví svůj "skutečný příběh" podle pravdy. Michael Oher měl sice skutečném životě štěstí v neštěstí, ale rozhodně není pravda, že by ho jeho adoptivní rodina musela učit americký fotbal. Ve skutečnosti Oher studoval fotbal odmalička a jeho ztvárnění postavy jako prostinkého velkého obra, co neumí hrát fotbal, ho příliš nepotěšilo. Poté raději napsal knihu, kde vše uvedl na pravou míru.
Tim McGraw, Sandra Bullock
Zrození šampiona | Warner Bros.
Čístá duše – životní příběh držitele Nobelovy ceny Johna Nashe je poměrně dost zkreslený. Tak například Nash nikdy nepracoval pro Wheeler Laboratory v MIT, protože nikdy nic takového neexistovalo (ale instruktorem v MIT skutečně byl). Stejně tak nikdy nepracoval pro ministerstvo obrany. Ve filmu vystupuje jako otec, své jediné dítě a jeho matku však ve skutečnosti opustil a přijímací řeč u příležitosti získání Nobelovy ceny také nikdy nepronesl...
Kapitán Phillips – skutečný kapitán Phillips není ani zdaleka takový hrdina, jak se díky filmu může zdát. Jeden z jeho námořníků později přiznal, že se s kapitánem nechtěl nikdo plavit a že si o únos přímo říkal porušováním bezpečnostních předpisů (plavil se příliš blízko pobřeží). Navíc se nejednalo o jediné přepadení, během plavby zažila posádka hned dvě. Hlavní inženýr Mike Perry, který má ve filmu malou roličku, byl mnohem statečnější - během útoku na loď odvedl posádku do podpalubí, kde se zabarikádovali.
Tom Hanks
Tom Hanks
Muž na laně – chůze na laně, kterou provedl mezi věžemi dnes již neexistujícího Světového obchodního centra Philippe Petit, je skutečná. Dokonce šel tam a zpátky několikrát a dělal při tom různé triky, stejně jako ve filmu. Na snímku je patrné, že jak režisér Robert Zemeckis, tak i jeho tým pilně plnili domácí úkoly a události kolem Petita si skutečně zjistili do podrobností. I tak se ale nevyvarovali několika chyb. Petit ve filmu tvrdí, že nikdy během svých kaskadérských kousků nespadl, což není pravda. Spadl a dokonce si přivodil i závažná zranění. Jeho tým musel do New Yorku třikrát, ačkoli ve filmu tam jeli jen jednou. Snímek navíc prý nezobrazil to, že důvodem odletu Annie Allixové zpět do Francie (Petit zůstal ve Státech) byl jejich rozchod. Petit totiž Allixovou podvedl s jednou ze svých fanynek.
Rivalové – jeden z nejlepších filmů ze světa silných motorů má také svá upravená místa. Zápletka filmu se zakládá na osobní rivalitě slavných jezdců formule Nikiho Laudy a Jamese Hunta. Ve skutečnosti byli oba závodníci rivaly pouze na dráze, v soukromí byli dobrými přáteli, jednu dobu spolu dokonce bydleli ve společném bytě a chodili večer na skleničku. Několik závodů také proběhlo trošku jinak a Hunt nikdy neuhodil žádného novináře.
Daniel Brühl, Chris Hemsworth
Rivalové | Universal Pictures
Štěstí na dosah - životní příběh Chrise Gardnera "od nuly k úspěchu" je pravdivý a ačkoli scénář vycházel s Gardnerovy biografie, několikrát si pravdu upravil. Jeho práce pro Deana Wittera byla oproti filmu placena a trvala deset měsíců (oproti filmovým šesti). Gardner ani nikdy neprodával nefunkční zubařské skenery, ačkoli obchodního zástupce se zdravotní technikou dělal. Filmaři si upravili i postavu syna - ve filmu je to malý chlapec, ve skutečnosti, když se Gardner dostal do těžké životní situace, byl jeho syn jen batole. Několik měsíců ani nevěděl, kde synek je, protože s ním nežil.
Těžká váha – boxer Max Bear skutečně prohrál v duelu s Jamesem J. Braddockem titul světového šampiona. Rozhodně ale nebyl bezcitná mašina, která by pěstmi zabíjela. Ano, opravdu se stalo, že Max Bear jednoho soupeře zabil, ale nešlo o úmysl. Jeho syn proto velmi těžce nesl, jak jeho otce filmaři zpodobnili. Jeho slova navíc dokazuje i skutečnost, že po onom osudném incidentu - po smrti Frankieho Campbella - pomáhal Max jeho vdově a synovi sehnat dostatek peněz a nikdy ho nepřešly noční můry, kterými díky tomu trpěl. Ve snímku je dále uvedeno, že v ringu zabil i Erica Schaafa, což také není pravda. Schaaf zemřel po úplně jiném souboji.
Russell Crowe, Paul Giamatti
Těžká váha | Miramax Films
Fighter – snímek tvrdí, že se Micky Ward stal světovým šampionem, což rozhodně není pravda. Tohoto titulu zmíněný boxer nikdy nedosáhl.
Dobré ráno, Vietname – Adrian Cronauer (ve filmu fantastický Robin Williams) přiznal, že ačkoli skutečně pracoval pro rádio v průběhu Vietnamské války, nikdy nebyl tak hravý jako jeho "herecký odraz" a že kdyby si dovolil to, co ve filmu on, nejspíš by ještě teď trčel ve vězení. Vitenam navíc neopustil proto, že by byl vyhozen z rádia. Jen mu skončila mise.
Chyť mě, když to dokážeš – nikdo si neumí představit tuto přitažlivou hru na kočku a myš bez Toma Hankse a Leonarda DiCapria. Pokud by se ale filmaři drželi skutečnosti, Tom Hanks by se ve filmu vůbec neobjevil. Jeho postava je totiž kombinací různých agentů, kteří po Franku Abagnaleovi pátrali.
filmy-podle-skutecnych-udalosti-ktera-tak-docela-nerikaji-pravdu
Mnichov | 20th Century Fox
Mnichov – teroristický útok, jež se stal předlohou pro tento film, je zapsán do učebnic dějepisu a je zřejmě málo těch, co by o něm neslyšeli. Jeho filmové zpracování se ale od skutečnosti poněkud odchýlilo. Členy skupiny Černé září, kteří vydali rozkaz k únosu 11 židovských atletů, nedopadl jen jeden tým. Bylo jich hned několik a během jejich operace bylo zabito i pár civilistů. Někteří z vyšetřovatelů dokonce tvrdí, že hlavní postava snímku – Yuval Aviv (Eric Bana) - v době zásahu vůbec v izraelských složkách nesloužil.
300: Bitva u Thermopyl - ano, i tenhle komiksový kousek vychází ze skutečné historické události. A jak se to stalo doopravdy? Po Leonidasově boku u Thermopyl rozhodně nebojovali jen Sparťané. Mezi vojáky bylo i několik stovek Peloponésanů, Bojóťanů a Thespianů. Krutost Sparťanů pak naopak filmaři dost omezili. Režisér filmu Zack Snyder to omlouval tím, že je udělal přesně tak kruté, aby to moderní publikum bylo schopné ustát.
300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl | Warner Bros.
Revenant: Zmrtvýchvstání – Hugh Glass si v životě rozhodně vytrpěl své, včetně útoku medvěda, ale filmařům to evidentně nestačilo a tak přitlačili. Glassovi proto například nadělili syna, jehož ve skutečnosti nikdy neměl a jeho pomsta na Johnovi Fitzgeraldovi se také nikdy neuskutečnila, jelikož se Fitzgerald mezitím stal členem americké armády a byl chráněn vládou.